De bedoeling van een waterslot is om eventuele vervuiling van buiten, o.a. de azijnvlieg, te vermijden, maar het koolzuurgas te laten ontsnappen, anders zou de fles kunnen knappen door de oplopende druk.
Je kunt het zien en horen als er weer een beetje ontsnapt. Nu laten we alles zo'n 8 weken staan, niet te koud maar ook weer niet in de zon. Er zal zich een laagje droezem vormen op de bodem van de fles. Dit is gist en andere vaste bestanddelen.
De wijn die eerst melkachtig wit is zal langzaam helder worden. De ene soort doet dit sneller dan de andere.
Als de wijn zo'n 2 tot 3 maanden heeft gegist moet er geheveld worden, dit is het heel voorzichtig met een slangetje wegzuigen van de wijn in een ander vat zonder de droesem op de bodem in beroering te brengen.
Hiervoor zijn speciale hevels te koop. Laat de wijn weer staan en elke keer als er zich na een aantal weken een nieuw laagje droezem vorm: hevelen.
Als de wijn helder is kun je hem bottelen in wijnflessen en afsluiten met een kurk of (her te gebruiken) stop.
Echt heel leuk om te doen, ben al benieuwd hoe hij zal worden :)
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit recept gevolgd. De wijn zou nu onderhand klaar moeten zijn om geheveld te kunnen worden. Maar hij is nog verre van helder. Op het oppervlak drijven iets van vlekken (schimmel?) Ik heb ook niet gemerkt van lucht die via het waterslot ontsnapte zoals in het filmpje. Ik ben bang dat het mislukt is :-(
BeantwoordenVerwijderenGroet, Hanneke
Ohoh, ja dat klinkt niet zoals het moet zijn. Als er geen bubbeltje uit het waterslot zijn gekomen heeft er dus ook geen gisting plaatsgevonden. En geen gisting = geen alcohol dus ook geen "conservering". De gisting komt normaal gesproken binnen 24 uur op gang. Oud of verkeerde gist? Kan dat de oorzaak zijn? Of misschien was de wijn in wording nog te heet toen je de gist toevoegde, daar kan het ook niet tegen. Jammer hoor! Maar gewoon volgend? jaar weer proberen.
Verwijderenvorig jaar heb ik dit recept geprobeerd en had ik precies hetzelfde als Hanneke. Ik had een zakje gist van dr. Oetker uit de supermarkt gebruikt. Dit bleek helemaal geen gist te zijn. Het laat je brooddeeg rijzen, maar er vindt dus geen fermentatie plaats. Nu heb ik bakkersgist gebruikt en is het lekker aan het borrelen :) Dank voor dit recept! Ik ben heel benieuwd naar over een paar maanden!
BeantwoordenVerwijderenGroet,
Frank