03-10-2011

maanzaad broodjes


De papaver (Papaver somniferum) is een plant die het bij ons erg goed doet. Je hebt er geen omkijken naar, want hij zaait zichzelf uit. Deze zaden behouden in de grond erg lang hun kiemkracht, als de omstandigheden gunstig zijn kan zo'n zaadje jaren later toch opeens ontkiemen. Je vindt hem dan ook op de gekste plekken, tussen de aardappels, voederbieten of naast een krop sla, als het enigszins mogelijk is laten we hem staan want verpoten is vaak geen succes.


Eenmaal uitgebloeid heeft hij ook nog een grote decoratieve waarde. (heel veel bollen zijn dit jaar trouwens verschimmeld)


Als je in de uitgebloeide zaaddozen een sneetje maakt, zal daar een wit melksap uitlopen, ingedroogd wordt dit gebruikt voor de aanmaak van opium. 

Als de bollen rijp zijn en de bovenkant openingen vertoont, kun je het zaad eruit halen en in de keuken gebruiken. Het is maanzaad en alle soorten en kleuren papavers kun je gebruiken.
Het is wel iets kleiner en donkerder dat het blauw maanzaad uit de winkel. 

links eigen oogst, rechts blauw maanzaad

De zaden zitten in aparte kamertjes in de bol. Ze zijn zo mooi van binnen.


Om maanzaadbroodjes te maken ga je als volgt te werk:

Nodig:
600 gram bloem
1/2 theelepel zout
1 zakje gist
60 gram (basterd)suiker
2 eieren
60 gram boter, gesmolten en 5 minuten gekoeld
2 eetlepels yoghurt op kamertemperatuur
290 ml. warm water

150 gram maanzaad 
45 gram amandelsnippers
60 gram suiker
2 eetlepels honing 
2 theelepels honing

Meng bloem, zout, gist, suiker, eieren, boter, yoghurt en water. Kneden en twee uur laten rijzen.
Giet kokend water over het maanzaad en laat dit 1 uur staan, dan afgieten. Meng het maanzaad met de amandel, suiker en honing. Maak van het deeg een rechte lap en verdeel hier de vulling over.


Rol het stijf op en snij hier dan plakken van die je op bakpapier legt en bestijkt met honing.
Ze moeten 25 minuten in de oven bij 200 graden.


Als je zelf maanzaad wilt winnen moet je wel regelmatig de tuin in. Er zijn namelijk kapers op de kust die het ook graag lusten, en zich van buiten af een weg naar binnen weten te (vr)eten.


Romeo? was mij voor....... een perfect hartje eruit, is dit gaffeltieken romantiek? ( een gaffeltiek is Noorderlands voor een oorworm) 
En als je te lang wacht ben je ook te laat.


In de zaadjes kunnen nog sporen van opium zitten, van thee, gezet van het zaad, kun je high worden, maar dan moet je wel gigantische hoeveelheden gebruiken. In dit recept gooi je trouwens de thee weg ;-).
Bij normale hoeveelheden is het volkomen veilig te gebruiken al heb ik wel eens gelezen dat mensen in de USA, waar drugstest zelfs op het werk voorkomen, mensen die maanzaad hebben gegeten soms positief op zo'n test reageren. Jammer genoeg wordt dan nooit vermeld hoeveel dit dan was. Er is één geval bekend van een jongen die is overleden aan een overdosis maanzaad, hij had 1.5 kg gegeten.

6 opmerkingen:

 1. Jeetje, hoe kun je nu 15 kilo wegeten? Dat is wel extreem. De bollen zijn hier ook schimmelig geworden en de bloemen bloeien altijd maar zo kort. Dat is wel jammer.
  In de Joodse keuken is de maanzaadgalle bekend, een gevlochten brood met maanzaad. Ik vind het wel lekker over het brood maar ik varieer graag dus maak ik de ene keer maanzaadbrood, andere keren weer sesamzaad, zonnepit, pompoen enz. Ik eet nu een zelfgebakken mueslibroodje bij de koffie :))
  Jouw broodjes zien er ook lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @mevrouw Jee: Het is inderdaad onduidelijk met dit lettertype, maar er staat een héél klein puntje tussen, hij at 1.1/2 kg. wat natuurlijk nog heel veel is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er geweldig uit en het verhaal erbij. Ik wist helemaal niet dat je die zaadjes kunt eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een bijzondere plant is dat zeg. En nog mooi ook. De broodjes zien er heerlijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. via een reactie van je op mijn blog ontdekte ik jouw blog. Wauw, wat een leuke blog. Ik kom zeker vaker bij je neuzen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. dat ziet er idd super lekker uit!
  ga ik zeker ook eens proberen
  bedankt alweer!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips