31-08-11

sperziebonen wecken


De eerste emmers met bonen staan alweer in de keuken, helaas zijn er veel boontjes aangevreten door slakken. 
Als daar nou eens een oplossing voor was waar de vogels en de egels niet de dupe van werden......
We hebben alles zo'n beetje al wel geprobeerd, koffiedik, eierschalen enz. Dit weer is natuurlijk ideaal, een soort slakkenparadijs, niets aan te doen dus. Dan maar blij zijn met wat we wél hebben.

Ik ga de bonen wecken.
Gelukkig heb ik een grote weckketel waar acht weckglazen tegelijk in kunnen want ze moeten, nadat het water kookt, nog twee uur zachtjes doorkoken. 


Wel de boontjes eerst even een drietal minuten blancheren voordat ze in de glazen gaan. Dit is heel belangrijk. Overgiet ze dan met licht gezouten gekookt water en sluit ze met een ring en klem. Nadat de kooktijd verstreken is de boontjes uit het waterbad nemen en helemaal af laten koelen voordat je de klemmen eraf haalt.
We hebben verschillende soorten sperziebonen, dit zijn de gele boterboontjes.


En dan krijg je het soms ook zo, waar de ene 'productielijn' ophoudt en de andere begint.


Snijbonen kun je op dezelfde manier wecken.
Inmiddels zijn ook de eerste aardappels gerooid, niet veel aan de stam maar wel erg groot. Of ik daar nu zo blij mee ben...........



29-08-11

pruimenjam met gember


Maak jam zoals je gewend bent, met suiker, geleisuiker of......
Voeg per pond pruimen ongeveer 5 gram fijn gesneden verse gember toe en laat het minsten 5 minuten meekoken. (Of neem een bolletje stemgember)


Je krijgt dan een lekkere jam met een lichte gembersmaak. In plaats van gember kun je ook een snufje kaneel toevoegen. 

Inmiddels is de hoeveelheid pruimen mijn verwerkingscapaciteit ver voorbij, ondanks dat ik het niet alleen hoef te doen :)


Ze blijven mooi hè die Atalanta's.

26-08-11

hooi vogeltjes


Nodig:
  • karton
  • satéprikkers
  • hooi (dierenwinkel, of zelf wat gras drogen)
  • kunstoogjes
  • bruin dik papier
  • plantmateriaal
  • steekschuim
  • bloempot
  • lijmpistool
  • sterk groen garen
Begin met het tekenen van een vogelpatroontje en neem dit over op stevig karton.


Knip het uit en plak een satéprikker met het lijmpistool erop vast.


Neem wat hooi en het garen.


Vouw het hooi rondom de vogel en zet het vast met het garen door het er omheen te wikkelen.


Trek de draad steeds stevig aan, vooral in de hoeken, zodat de contouren van het vogeltje zichtbaar worden. Laat het hooi bij de staart wat uitsteken.


Knip eventuele uitstekende plukjes hooi af,


en plak een stukje bruin karton als snavel. Plaats ook de oogjes.



Pluk wat bloemen met een stevige stengel, ik nam de hemelsleutel (Sedum telephium), want daar heb ik veel van staan.


Vul een bloempot met wat steekschuim en plaats de bloemen erin.


Steek de satéprikkers ook in het steekschuim.
In plaats van hooi kan je ook stro gebruiken. 
Wij hooien nog op de "ouderwetse" manier............. met de zeis. 

24-08-11

verse pepermuntthee


Mijn pepermuntplanten zijn opgegeten door een kevertje. Niet één, maar honderden.


Het blijkt het muntgoudhaantje te zijn, het blauwe muntgoudhaantje om nog preciezer te zijn want er schijnt ook een groene variant te bestaan (en volgens mij vieren ze onderling ook wel eens feest want er waren ook exemplaren met twee kleuren). Nu ziet het er zo uit...........


Gelukkig is zo'n plantje zelfs bij de supermarkt te koop, dus een nieuwe is zo aangeschaft, met dank aan de Romeinen, die de munt mee brachten naar onze streken, zij konden er niet zonder.

Voor een kopje thee pluk je het bovenste topje van een niet bloeiend takje.


In een kopje doen en schenk er dan kokend water op. Voor nog meer smaak kun je het ook eerst in stukjes snijden. Afdekken met een schoteltje zodat de geneeskrachtige etherische olie niet vervliegt en ongeveer tien minuten laten trekken.


Zo gedronken, of gezoet met honing, heb je niet alleen een lekker kopje thee maar ook een hulpje bij maag- en darmklachten. Denk daarbij aan winderigheid en krampen, of een opgezet gevoel na de maaltijd. Ook bij (zwangerschaps)misselijkheid kan het helpen.
Drink het niet te laat op de dag, want pepermuntthee houdt een mens wakker. Bovendien remt het de melkproductie (soms niet handig) en door de baarmoederstimulerende werking moet je het ook tijdens de zwangerschap met mate gebruiken.
Bij zonnebrand kan er een kompres op van sterke koude pepermuntthee, dit verkoeld. Je kan ook een stoombad maken van munt, dit stimuleert de bloedsomloop, lost overtollige talgafscheiding op, reinigt de poriën en versterkt de droge huid.

In vroeger tijden werd het geadviseerd aan mensen die kinderloos bleven "bij gebrek aan normaal sexueel verlangen". De plant zelf is steriel en vormt dus geen zaad, als je daar nou eens de signatuurleer op los laat.......


Meer informatie over het zetten van kruidenthee staat hier.

22-08-11

het winnen van tomatenzaad


In tomaten zitten heel veel zaadjes, die je het volgende seizoen weer kunt gebruiken. Ze zijn erg glibberig, want er zit een soort slijmlaagje om elk zaadje. Om het zaad te winnen moet je de zaden eerst laten gisten of schimmelen. De aanwezige remstoffen in en rond de zaadjes worden dan afgebroken en de zaden krijgen hierdoor een betere kiemkracht. Ik las op het internet dat zonder te gisten de kiemkracht ongeveer 10-50% is en met gisting meestal 90% is. Dat scheelt natuurlijk nogal. En sommige tomatenrassen zouden zelfs helemaal niet kiemen. Het is een heel simpel proces.

Je stopt de zaadjes in een potje en doet er zoveel water bij dat ze ongeveer 1 cm onder staan.
Na een paar dagen gaat het schimmelen.


Laat alles nog een dag staan en vang de zaadjes op in een zeef. Goed spoelen met water tot ze helemaal schoon zijn.


Nog een paar dagen op een handdoek of bordje laten drogen en droog bewaren in een papieren zakje. Ik doe het in een koffiefilter maar een enveloppe kan ook heel goed.
De zaden blijven dan zeker 4 jaar kiemkrachtig.
Sommige mensen bewaren hun gedroogde tomatenzaadjes in de diepvries gedurende 10-20 jaar met goed resultaat.

Hier kun je het allemaal nog eens bekijken:

19-08-11

rozenelixer en rozencakejes


Als je na het maken van rozenwater nog geurige rozenblaadjes over hebt kun je een rozenelixer maken. 

Vul een glas met de blaadjes en overgiet het met honing. Goed omroeren en zoveel mogelijk lucht laten ontsnappen. Bijvullen met jenever of brandewijn tot dat ze geheel onderstaan.
Laat dit een aantal weken staan.


Zeef dan de blaadjes eruit. Je kunt ze zo opeten, bij ijs, of verwerken in een cakebeslag.

Voor ongeveer 10 cakejes:
100 gram zachte boter
100 gram suiker
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
gesneden blaadjes van de elixer.


Je kunt meer gebruiken dan je gevoel zegt, want er gaat toch wat wel smaak verloren tijdens het bakken.
Bak ze 20-25 minuten bij 160 graden hetelucht.

De elixer is erg lekker als 'borreltje', je kunt hem naar smaak zoeter maken met honing of, als de smaak te sterk of al te zoet is, verdunnen met meer jenever.


Als je het een paar weken laat staan vormt zich onder in de fles een laagje materiaal. Je kunt dan met een slangetje of hevel de elixer afzuigen om zo een hele heldere vloeistof te krijgen, maar noodzakelijk is dit niet.

17-08-11

oosterse stamppot

Eten we nu alwéér spitskool? Nee hè.  Ja..........toch wel, er staan er nog maar vier.


Zo gaat het hier al een paar weken, ze doen het haast te goed. En allemaal tegelijk klaar natuurlijk.
Vandaag maar weer één uit de tuin gehaald, weet je wat hij woog?


Deze ferme jongen is in de stamppot gegaan, een Oosterse stamppot. 
Je kookt de aardappels en de kool wordt in reepjes gesneden en zo'n 15 minuten gewokt.
Ondertussen de inhoud van een zakje bami- of nasi kruiden laten wellen in wat kokend water.


Als de aardappels gaar zijn schep je de koolreepjes erdoor en zoveel gewelde kruiden als je lekker vindt,
(voor een stamppot voor vijf personen gebruik ik ongeveer een half zakje). En klaar is het. Erg lekker ook.


Daarna nog even lekker op de bank met mijn nieuwe boek, jaren geleden heb ik hier heel veel in gelezen maar ben hem "kwijt geraakt" en vandaag, via Marktplaats...........wat een inspiratie.


15-08-11

pruimen wecken


Alle soorten pruimen kunnen prima geweckt worden zolang ze nog niet te rijp zijn. Ze moeten nog sterk genoeg zijn om een afdruk van je vinger terug te duwen.
Je kunt ze zowel met velletje als zonder (zoals ik heb gedaan) inmaken. 
Het velletje laat heel makkelijk los als je ze heel even in kokend water legt. Laat je het velletje erom spoel de pruimen / mirabellen dan eerst even met een lichte soda oplossing voor je ze wast, want er zit een waslaagje om en dat kan een neerslag geven in je weckglas.
Kook een suikeroplossing van 400-500 gram suiker op 1 liter water en vul hiermee je glas. Goed afsluiten en 30 minuten wecken bij 90 graden. Gebruik in dit geval wel een thermometer, als het te heet wordt kunnen de pruimen knappen en heb je jam :-).

12-08-11

brandende steentjes


Nu het 's avonds alweer wat eerder donker wordt, krijg ik behoefte aan kaarslicht. 
In de doos van vorig winter zitten veel scheve, half afgebrande kaarsen. Ideaal om mee te experimenteren.
Voor deze brandende steentjes heb je nodig:
  • Play dough / Play-doh
  • kaarslont (heel goed zelf te haken van dun katoen)
  • kaarsvet /oude kaarsen
  • steentjes
  • afwasmiddel
  • satéprikker

De play dough maak je door 250 gram bloem, 125 gram zout en 2 theelepels (olijf)olie met ongeveer 250 ml water  te mengen tot een soepel en niet plakkerig deeg. Voor extra elasticiteit kun je een theelepel wijnsteenzuur toevoegen.
Maak van het deeg een rolletje en druk hier een aantal stenen in.


Haal ze er voorzichtig uit en maak een gaatje in het midden van de afdruk. Steek hier een lontje in en zorg dat het lang genoeg is, de bodem is de bovenkant van de kaars, en maak het gaatje goed dicht.


Gebruik een stokje om de lontjes rechtop te houden. Smelt ondertussen je oude kaars in een blikje in een pan met kokend water (au bain-marie). Wrijf de binnenkant van de afdruk in met een heel klein beetje afwasmiddel zodat de steentjes er makkelijk uit kunnen en vul voorzichtig met het hete kaarsvet.


Als ze afgekoeld zijn kun je ze eruit halen, oppoetsen en de lontjes bijknippen.



Als je (kleine) kinderen hebt kun je nu nog wat levensmiddelenkleurstof (toko) aan het deeg toevoegen en je hebt prima boetseerklei.

10-08-11

inmaak uitjes


Vorig jaar deden de  inmaakuitjes het  slecht' en dit jaar doen ze het weer prima. (al zijn het er wat weinig). Ik hou wel van dat onvoorspelbare, want stel nou dat je bij het zaaien al weet dat elk zaadje een uitje wordt...............weg is de verrassing en het blije gevoel.


Je oogst de inmaakuitjes bij de gewenste grootte.
Haal er dan het buitenste rokje en het glibberige velletje van af.


Was ze en leg ze 36-48 uur in een pekeloplossing van 500 gram zout op 4,5 liter water. Het zout trekt het uiensap eruit. De uitjes moeten onder staan, leg er dus een bordje met iets zwaars op.


Spoel ze daarna af en leg ze in de schone glazen. Voeg de inmaakkruiden toe naar eigen smaak.


En dan ga ik nu een geheim verklappen, mij ooit toevertrouwd door mijn tante. Het is haar vlak na de tweede wereldoorlog verteld door een Joodse vrouw en eigenlijk mocht ze het niet verder vertellen. En nu doe ik het toch......... je krijgt nl. de lekkerste uitjes door er kokende azijn op te gieten, het potje open te laten staan tot het is afgekoeld en de volgende twee dagen dit te herhalen. Pas na de derde keer kokende azijn opgieten het potje direct sluiten.
Ze zijn inderdaad erg lekker, wel de azijn de tweede en derde keer per potje afgieten (als je meerdere potjes hebt) en weer opkoken. Als je het in één keer doet belanden alle kruiden in het zelfde potje (tja, al doende leert men), en omdat ik de azijn eigenlijk te zuur vind doe ik er ook nog wat suiker bij, je krijgt dat zoet-zure uitjes.

08-08-11

aardappels wecken


Klinkt zinloos hè? Aardappels zijn immers prima te bewaren in een donkere, koele kelder of schuur. Toch vind ik het erg handig om een aantal weckglazen met deze aardappels te hebben. Soms lopen geplande voorbereidingen voor het (avond)eten in de war, soms is er plots een mee-eter en soms lust iedereen dat wat de pot schaft behalve één persoon. Dan zijn opgebakken aardappels zo gemaakt want deze inhoud is al gaar. 
Je gebruikt vastkokende aardappels, ze worden 10-15 minuten voorgekookt in licht gezouten water en na afkoelen in de glazen gedaan. Overgieten met vers gekookt water met iets zout en 90 minuten geweckt bij 100 graden. Dat is erg lang, vooral als je maar 1 pot maakt. Zelf heb ik een weckketel waar 8 glazen gelijk inkunnen dus dan valt de kooktijd per glas wel mee.
Als je wilt kun je de aardappels ook met schil inmaken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips