Voor veel mensen is het maken van een tinctuur een hele stap, soms zelfs een stap te ver. Ik kan dat wel begrijpen maar dat is eigenlijk jammer want moeilijk is het niet en een tinctuur is, in tegenstelling tot gedroogde kruiden, veel langer houdbaar.
Je moet natuurlijk wel weten welk kruid je waar voor gebruikt én zeker weten dat het kruid wat je plukt ook is wat je denkt dat het is.
Een paar weken geleden maakte ik weer een valeriaantinctuur. (Valeriana officinalis)
De valeriaan is een plant die het bij mij in de tuin goed doet en ook in het wild wel te vinden is langs slootkanten en in vochtige gebieden.
Het "probleem" zit hem in de juiste plek te vinden waar hij stond. De wortels worden nl. gebruikt en die worden opgegraven in de late herfst of begin van de winter. Dan is er van de bovengrondse delen niet meer veel over en determinatie een stuk lastiger. Zorg dus dat je een markering zet bij je plant in de zomer.
(Meestal worden de wat oudere planten gebruikt van 2-3 jaar, maar tijdens een lezing over het gebruik van medicinale planten werd verteld dat het ook al na één jaar gebruikt kan worden.)
Het "probleem" zit hem in de juiste plek te vinden waar hij stond. De wortels worden nl. gebruikt en die worden opgegraven in de late herfst of begin van de winter. Dan is er van de bovengrondse delen niet meer veel over en determinatie een stuk lastiger. Zorg dus dat je een markering zet bij je plant in de zomer.
(Meestal worden de wat oudere planten gebruikt van 2-3 jaar, maar tijdens een lezing over het gebruik van medicinale planten werd verteld dat het ook al na één jaar gebruikt kan worden.)
Door het uitzonderlijke zachte weer zijn er al uitlopertjes.
De valeriaan heeft allemaal kleine witte worteltjes die in een wirwar door elkaar heen groeien.
Veel aarde zit er tussen dus goed wassen. (zie je de worm op onderstaande foto?)
Valeriaan heeft een karakteristieke geur die pas vrijkomt na een paar uur drogen. Hij wordt in de volksmond ook wel kattewortel genoemd. Katten zijn namelijk dol op de geur, en één van onze poezen heeft een hele tijd lopen ruiken en kopjes geven. Een Engelse benaming is dan ook Cat's valerian en in het Frans noemen ze het ook wel Herbe aux chats. Ook muizen en ratten kunnen de geur waarderen. Sommige mensen zijn minder gecharmeerd van de geur, vandaar ook de naam 'Stinkerskruid'.
De gewassen en in stukjes gesneden wortels gaan in een pot en voor worden nu overgoten met een goede alcohol van tenminste 35 %. b.v. vodka of jenever.
De tinctuur zal in de loop van de weken verkleuren naar donkerbruin. Schud regelmatig en zet hem lekker warm. De inhoudsstoffen zullen in de alcohol trekken. Na een zestal weken is je tinctuur klaar.
Waar kun je valeriaantinctuur voor gebruiken?
Bij alle situaties van spanning en stress en de gevolgen hiervan: zenuwachtigheid, prikkelbaarheid, overwerkt gevoel, spanningshoofdpijn, examenvrees, en plankenkoorts. Valeriaan maakt niet suf.
Ook bij inslaapproblemen kan deze tinctuur helpen.
foto www.geograph.org
Wat is de dosering voor volwassenen?
Een 'probleem' van het zelf maken van kruidentincturen is dat je niet weet hoe sterk de samenstelling is. Dit is sterk afhankelijk van de gebruikte variëteit, leeftijd, vindplaats, groeicondities, de gebruikte alcohol en de ouderdom van je preparaat. (Wil je hier niet over na hoeven denken, koop dan een gestandaardiseerd product)
Daar komt nog bij dat sommige bronnen adviseren om tot 3 x daags 100 druppels te nemen (veel te veel!!) en anderen zeggen dat 5 druppels voor het slapen gaan genoeg zijn. Dat is een enorm verschil.
Tel hier ook nog bij op dat ieder mens anders reageert en de verwarring is compleet.
Het enige verstandige wat je volgens mij kunt doen is te beginnen met een paar druppels en kijk wat valeriaan met je doet.
Gebruik je verstand en je intuïtie.
Ondanks dat valeriaan een veilig kruid is om te gebruiken, moet je het niet weken achter elkaar gebruiken.
Als je wel het gevoel hebt dat dat nodig is, is het tijd om naar je huisarts te gaan.
Wel tinctuur maken maar je hebt geen (of weet niet zeker waar hij stond) valeriaan?
Met gekochte gedroogde wortel kun je het ook maken. Vul dan een pot voor de helft met wortel en schenk er zoveel alcohol bij dat de pot vol is.
Trouwens, deze meneer uit Hamelen had valeriaanwortel op zak hoor.
Mistery solved.
Wil je ook graag zien hoe valeriaantinctuur gemaakt wordt bekijk dan dit filmpje. (engels)
Bedankt voor zo een goede uitleg! Ik kijk of ik hier gedroogde Valeriaan kan vinden.
BeantwoordenVerwijderenPrettige dag nog!
wat interessant! ik gebruikte vroeger wel vaker valeriaan als ik in de examens zat! Werkte zeer goed.
BeantwoordenVerwijderenWist niet dat katten er zo gek op waren :oD
Leuke site Hanneke! Ik heb ook 2 cursussen kruiden gevolgd en ook aromatherapie.Leuke recepten op je site gevonden.
BeantwoordenVerwijderengroetjes Annemiek
Het is goed om te weten hoe je het ook zelf kan doen. Valeriaan kan een goed "steuntje in de rug" zijn in wat lastiger tijden.
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij heb ik ooit gewoon eens een uitgedroogde valeriaan in de voortuin gezet. En aan de uitlopertjes te zien bij jou is ie al begonnen uit te lopen. Ik ga het zeker maken!
BeantwoordenVerwijderenIk verslind jou blog echt, zo fantastisch. Dank dank!
I experimented with making valerian flower tincture last year, Hannake. I find it the flower tincture very similiar to the root tincture, but a bit gentler and not as "warming". I thought you might enjoy hearing about that:) xxx
BeantwoordenVerwijderenLeuke blog en interessante weetjes. Ikzelf werk aan een eindwerk over valeriaan en kan altijd extra informatie gebruiken. Bedabkt
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenlangs de meeste grote rivieren en sloten is het wel te vinden de ijssel maas waal enz... zelfs hier in zwolle langs de vecht en zwarte water
BeantwoordenVerwijderenMet veel intresse gelezen. En het bevestigd mn gevoel. Dank je wel
BeantwoordenVerwijderen