Een tijd geleden las ik over het opnieuw laten aangroeien van het onderste, afgesneden stukje, van de bleekselderij. Als je het eerst vol laat zuigen met water op een schoteltje en daarna in een potje zet zou je, in no time, weer nieuwe bleekselderij kunnen oogsten. Dit zou zelfs, zo werd vol enthousiasme geschreven, meerdere keren herhaald kunnen worden.
En of dat ook echt lukt..........ja, daar kom je alleen achter als je het ook probeert. Het idee is natuurlijk heel aantrekkelijk, en voor zo een experimentje ben ik wel te vinden.
Snij dus de onderkant eraf en maak van de stengels je favoriete recept.
Ik deed dit:
Ontdraad eerst de stengels en snij ze dan in ongeveer 10 cm grote stukken.
Kook deze stukjes 10 minuten en laat ze uitlekken.
Ondertussen maak je een sausje van boter, bloem en half melk / half bouillon.
Roer daar op het laatst een eidooier en wat geraspte kaas door.
Rol de stukjes selderij in een plakje ham en giet het sausje erover.
Dan nog zo'n 20 minuten in de oven bij 200 graden,
maar kies een ander recept als je af wil vallen ;-).
Nu had ik ooit weer ergens anders gelezen dat je met het afgesneden onderstuk ook ware kunstwerkjes kunt maken als je het als een stempel gebruikt. Het zouden roosjes worden.
Hmmmm...........
schoenmaker blijf bij je leest.
Het (opnieuw afgesneden) restje ging toen eerst een paar dagen waterzuigen op een schoteltje........
en begon al gauw in beweging te komen.
Na een kleine week heb ik het in een potje gezet. Nu moet ik het goed nathouden en als het straks iets beter weer is kan het in de volle grond gezet worden.
Ik ben wel benieuwd of het ook iets eetbaars gaat opleveren.
En als je aan kinderen wilt laten zien wat het gezegde "hij groeit als kool" betekent moet je dit zelfde experiment eens met Chinese kool gaan doen:
binnen 12 uur komt het hartje al omhoog,
en na 6 dagen ziet het er al zo uit.
Je krijgt niet een nieuwe Chinese kool,
maar wel een mooi bloemetje.
Gaaf zeg!!
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Dat ga ik ook proberen.
BeantwoordenVerwijderenMisschien kan je later de zaadjes oogsten uit de bloem en die weer planten?
Hé ja, dat kan ik natuurlijk proberen!
VerwijderenZelf dan wel even voor bij spelen in de keuken denk ik.
Ik ga straks ook meteen even aan de slag. Ik heb geen chinese kool liggen, maar nog wel een witte, daar valt ook wel mee te experimenteren denk ik.
BeantwoordenVerwijderenWauw, dat is nog eens een leuk experiment en ook nog mooie gezellige kunstwerkjes ervan maken!
BeantwoordenVerwijderenOh, wat leuk!! Je kunt dit toch ook doen met het kontje van een ananas? Kan ik me vaag herinneren van vroeger...
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
Verwijderen(Sorry, net een knoepert van een fout, dus maar even overnieuw.(
VerwijderenMet de ananas kan je het ook doen maar dan met het koppie ;-), net als met wortel, koolraap ........etc.
Hallo Hanneke,
VerwijderenIk geniet ontzettend van je blog! Iedere dag voelt het als een ontdekkingstocht: wat voor leuks zal ik nu weer vinden? Het geeft me veel inspiratie en maakt dat ik nog meer geniet van de natuur om me heen. Dank je wel dat je dit alles deelt!
Ondertussen begin ik ook al te lezen bij de andere blogs die een link hebben op de jouwe, en ook daar ontdek ik veel.
Geïnspireerd door jou heb ik van de week al een risotto gemaakt met o.a. het loof van twee bosjes radijzen (de spinazie-achtige smaak paste er goed bij. Ook het loof van wortels wil ik nog gaan gebruiken, waarin of hoe weet ik nog niet.
Mijn recept voor risotto is ook een goede aanrader: simpel en je kan erin gooien wat je wilt!
Dit is het basisrecept:
1 gesneden ui in een beetje olie bakken in een hapjespan.
Voeg de inhoud van een pak rijst toe (400 Gr.) en roer even door.
Giet er een liter bouillon naar keuze bij, roer even, en doe een deksel op de pan.
Laat dit ongeveer een kwartier zachtjes koken, tussendoor een keertje roeren.
Als het vocht is opgenomen (het hoeft niet heel droog te zijn, wat vochtig is prima) geraspte kaas erover en heet opdienen!
Zelf varieer ik hier veel mee: wat vlees bakken voor ik de ui toevoeg, met de ui ook paprika en daarna bv preiringen/halve spruiten of een andere groente toevoegen. Enz! Ook bevroren spinazie á la crème/doperwten, wel even in de pan laten ontdooien voor je rijst en bouillon toevoegt.. En qua vlees kan wat je wilt, of vis, of vegetarisch. En het soort bouillon is ook naar keuze.
Ook een prima gerecht om restjes groenten op te maken.
En nog een vraag over jouw onderwerp (ik ben zo enthousiast dat ik helemaal ben afgedwaald...) over de ananas/wortel/koolraap e.d., zet ik die dan ook eerst een paar dagen in water voor ik ze in de grond zet?
Ik hoor graag van je,
Tara
Dag Tara,
VerwijderenDank je voor je enthousiaste reactie én het lekkere risottorecept. Gaan we een keertje proberen!
Ik heb net ergens (helaas géén idee meer waar), gelezen dat het met wortels heel goed gaat als je ze in het water laat staan ipv poten in de grond. Ananas schijnt het weer beter te doen in wat grond, kijk maar eens hier:
http://modcloth.tumblr.com/post/9424087309/diy-of-the-day-did-you-know-that-you-can-simply
De meiningen zijn trouwens erg verdeeld.......gewoon maar wat proberen zou ik zeggen.
Succes!
groetjes
Hanneke
Hoi Hanneke,
VerwijderenDank je voor je reactie, en zo snel, fijn hoor!
Ik ga zo op de link kijken, ben erg benieuwd, en ik heb al zin om te gaan uitproberen wat werkt.
Nog even over de risotto: hoe meer groenten of hoe meer vocht de soort(en) bevatten, hoe langer de kooktijd. Ik heb ook meegemaakt dat het een half uur duurde bij een nattere groente eer de rijst 'droog' genoeg was.
En nog een vraag: klopt het dat het kopje 'over mij' op je blog niet opent?
Groetjes,
Tara
Wat geweldig en wat een leuke foto's!
BeantwoordenVerwijderenZo kom je nog eens aan aparte plantjes.
Die bloemetjes staan denk ik wel leuk in de sla.
Bedankt voor de tip, ik ga het ook uitproberen.
Fijne dag,
Angelika
cool!!!!! dat wil ik ook eens proberen!!!
BeantwoordenVerwijderenhou ons op de hoogte hé!!!
In principe zouden die bloemetjes van die chinese kool de aanzet moeten zijn om een nieuwe kool te kunnen zaaien hé ..
Wat onwijs leuk!!!!!!
BeantwoordenVerwijderenIk ga het met de kinderen in het weekend doen wat een heel goed idee!
BeantwoordenVerwijderenwat een heerlijk blog heb jij toch! zoveel leuke ideeën. ben heel benieuwd naar de bleekselderij want daar ben ik dol op. enne...ik hoef niet af te vallen ;) dus jouw recept ga ik maken! fijne dag, groetjes Petra
BeantwoordenVerwijderenHeb ik ook al geprobeerd met selder en het lukt hoor, maar een derde keer is me niet gelukt, er zat niet veel smaak meer in de selder. Jouw recept ga ik in ieder geval ook uitproberen, het water komt me in de mond. Yummie!!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuke ideeën zeg, ik ga het zeker ook eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenLiefs MamaNatuurlijk
Maar wat een leuk idee seg, die ga ik volgende keer zeker proberen en er ook eens eentje buiten planten. En die roosjes stempelen, wel voor een kind lijken dit wel rozen denk ik en een leuke stempel dus. Lekker receptje heb je daar ook denk ik.
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes
Rita
Wat een leuk logje. Die roosjes zijn ook goed geslaagd. Hier eten we nooit bleekselderij maar met andere soorten wil het ook heb ik begrepen.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk zo'n biologieles haha! Ga ik onthouden!
BeantwoordenVerwijderenDit is leuk... ik vroeg op Twitter of iemand wist hoe ik mijn verlepte bleekselderij kon reanimeren, en iemand tipte deze blog. Wat leuk! Dit gaan wij zeker proberen!
BeantwoordenVerwijderenDie gele bloemetjes ken ik, die had ik vorig jaar veel in de tuin, toen de Chinese kool maar steeds niet tot kool wilde uitgroeien, en elke keer in de bloei schoot..
BeantwoordenVerwijderenJammer van de kool, maar fijn voor de bijen, want die waren ook dol op de bloemen!
Dat met de bleekselderij ga ik ook onmiddellijk proberen, wat een leuk idee!!
Groetjes, Clarien
dit werkt ook met prei,zonder water zo in de grond!
BeantwoordenVerwijderenSuperleuk, mijn zoontje van 5 heeft de selderij zien groeien en nu is het tijd om 'm te gaan planten. Ben zeer benieuwd wat het gaat worden.
BeantwoordenVerwijderengroetjes,
Anita
Goh wat een ontzettend leuk idee!
BeantwoordenVerwijderenBen zo blij dat ik je blog heb ontdekt, ik ontdek steeds weer nieuwe dingen, bedankt!
warme groet sas
MMM..dit recept ga ik ook eens maken, wij zijn dol op bleekselderij. Ook als hapje, wel eerst ff rengen; snij dan stukken van zo;n 5 cm en doe daar kruidenkaas in. Ik roerbak stukjes selderij samen met een gesnippert uitje en knoflook, doe er dan een scheutje droge witte wijn bij en een half kippenboullon tablet, laat dit even stoven. Vlak voor het opdienen roer ik er een flinke lepel kruidenkaas door, gewoon de goedkoopste!
BeantwoordenVerwijderenOei, dat klinkt ook allemaal weer zo lekker.....mag hopen dat ik erg oud word zodat ik tijd genoeg heb om alles nog eens te proeven en te maken wat ik van plan ben.
VerwijderenDag Tara,
BeantwoordenVerwijderenIk zal er met de risotto rekening mee houden.
Wat betreft het kopje "over mij", ik kan hem gewoon openen.
Als het niet lukt en je bent toch nieuwsgierig ;-), stuur dan maar een mailtje dan kopieer ik het even voor je.