14-03-2012

hergebruik van de eierschaal ;-)


Met een eierschaal kun je nog heel veel leuke en nuttige dingen doen.

Hier zijn zomaar een paar ideetjes.

Gebruik eens een halve dop als trechtertje voor het vullen van kleine flesjes. Een gaatje erin en de zwaartekracht doet de rest,


of maal de schalen heel fijn, (dit gaat makkelijker als ze echt helemaal droog zijn, dus niet direct na het eten)


en geef het dan terug aan je kippen als je die hebt.


Kom niet in de verleiding om je schalen zo in het kippenhok te gooien, maar zorg dat de kip het niet herkent als ei, als ze eenmaal doorhebben dat ze hun eigen legsel zelf op kunnen eten en nog met lekkere inhoud ook, zullen ze dat zeker gaan doen en zul je zelf geen ei meer zien. Ze leren het ook nooit weer af.

In plaats van een goede aanvulling op het kippenrantsoen kunnen de schalen ook dienst doen als plantenvoedsel. Eierschalen zijn een organisch materiaal dat rijk is aan dezelfde mineralen, dat beendermeel zo waardevol maakt voor de tuin.
Je maakt ze zo fijn mogelijk (deegroller) en strooit ze rond een kamerplant.
(Je kunt er ook voor kiezen om de eierschalen een paar dagen in een bakje met water te leggen en dan dit water aan de planten te geven, zelfs het water waarin je je eitjes hard kookt kan zo de bloemengieter in. In beide gevallen blijf je dan wel met je eierschalen zitten ;-o.

Wat je ook kunt doen is nu eierverf kopen. Neem een extra verpakking mee want behalve je wol ermee verven kun je ook je kinderen, of jezelf, een gezellige knutselmiddag bezorgen.


Maak daarvoor de verf klaar zoals op de verpakking staat aangegeven en leg eierschalen in het verfbad. Maak eventueel ook andere kleuren door te mengen.
De schalen moeten een nacht in het verfbadje staan en je laat ze daarna goed drogen. Pas wel op voor vlekken hoor!


Print een leuke kleurplaat uit en ga het volplakken met de in stukjes gebroken schalen.


Je kan ook een fles of een schaal beplakken met eier-mozaïek en, als je er tevreden over bent, het afwerken met een laagje vernis. Of een potje, met een leuke paasdecoratie erop en dan een waxinelichtje erin.

Misschien ook nog een tip:
Ze hebben nu bij de L.idl verschillende soorten eierverf. Behalve de 'normale' nu ook deze twee.

19 opmerkingen:

 1. Hoi Hanneke,
  Wat een geweldig goeie tips heb je weer, die van de eierschalen heel fijn gemalen terug naar de kippen moet ik zeker onthouden, want dit voorjaar willen we weer kippen kopen en dan graag van de lekkere eieren genieten...
  Fijne week verder,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor weer een paar erg leuke ideën.
  Groetjes Albèrtje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke tips, Zelf maal ik ze altijd in een koffiemolen en doe ze in de compostbak en gebruik ze als schuurmiddel. Bij dat laatste moet je ze wel heel fijn malen. Werkt perfekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. weer wat leuke ideetjes bij!!! bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ideeën genoeg!!

  Er zit veel kalk in, de kippen hebben dit nodig voor de schalen! Maar ook in de tuin zijn er veel planten die wel wat kalk kunnen gebruiken!

  Zo zie je maar weer, bijna alles is herbruikbaar!

  Fijn weekend.

  Groetjes Thea ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een goede ideeën. Ik vind die gekleurde eierschalen ook erg mooi geworden!
  Groetjes,
  Nanaya

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Creatief en goed bedacht zeg! Ik ben er van onder de indruk dat als kippen eenmaal ontdekken dat ze hun eigen eieren kunnen eten ze dat ook nooit meer vergeten! Wat is de natuurlijk toch wonderlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. What nifty ideas to use with eggshells. Something that you can do all year round. Great!

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beautiful Spring inspiration! I just started a Spring Battle of the Cookers and Crafters contest at Bacon Time. There are some great prizes, please link up for a chance to win.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi stopping by from it's a blog party. Good reuses for egg shells.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Thanks for joining us for "Strut Your Stuff Saturday." We hope you'll come back next week! -The Sisters

  BeantwoordenVerwijderen
 12. help help ik heb zojuist het verfbad van lidl gebruikt..de kunterbunt. nu doet alleen het volgende probleem voor. heb zonder erg de verpakking opgepakt (zonder handschoenen) en mn hand helemaal onder. enig idee waar ik het ermee afkrijg?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. help help ik heb zojuist het verfbad van lidl gebruikt..de kunterbunt. nu doet alleen het volgende probleem voor. heb zonder erg de verpakking opgepakt (zonder handschoenen) en mn hand helemaal onder. enig idee waar ik het ermee afkrijg?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, de keren dat ik gewone eierverf op m'n handen had was het wel weg na een paar wasbeurten. Ik hoop dat het met de kunterbunt ook zal gebeuren.
   Succes!!

   Verwijderen
 14. help help ik heb zojuist het verfbad van lidl gebruikt..de kunterbunt. nu doet alleen het volgende probleem voor. heb zonder erg de verpakking opgepakt (zonder handschoenen) en mn hand helemaal onder. enig idee waar ik het ermee afkrijg?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I love your creativity. Thanks for sharing at Repurposed Ideas Weekly.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips