Bij ons staat er een mysterieus potje op de ontbijttafel, mee-eters kunnen het vaak maar moeizaam identificeren want waar eens de mosselen in 'zwommen', zit nu een bruine pasta.
Wat het is? Niets ingewikkelds hoor, maar wel erg smaakvol.
Het is honing (koud geslingerd) vermengt met wat kaneelpoeder. Lekker, én met een aantal goede en gezonde eigenschappen. Het is zo gemaakt, je moet alleen even goed roeren.
Als je zo nu en dan een boterham eet met dit mengseltje geniet je zowel van de voordelen van honing als ook van die van de kaneel.
(N.B.: Neem wél de echte Ceylonkaneel. Meer daarover, en hoe die te herkennen, kun je hier lezen.)
Kaneel kan o.a. behulpzaam zijn bij winderigheid, maag- darmkrampen en misselijkheid, en door de ontstekingswerende eigenschappen van zowel honing als kaneel kun je deze pasta ook best eens proberen op (jeugd)puistjes.
Bovendien is het heel verwarmend, dus als je koud bent of je grieperig voelt, doe dan ook eens een lepeltje van deze pasta in je kop met thee of in een glas warme melk.
Als je zwanger bent moet je kaneel spaarzaam gebruiken, het stimuleert namelijk de baarmoeder.
In honing zitten behalve waardevolle voedingsstoffen ook veel anti-oxydanten die het lichaam helpen beschermen tegen schade door vrije-radicalen.
Maar honing is niet gezond voor kinderen jonger dan een jaar, zij kunnen hier erg ziek van worden omdat er in de honing sporen van de Clostridium bacterie aanwezig kan zijn. Beneden de 12 maanden heb je nog onvoldoende weerstand tegen deze bacterie.
.....................................................................................
Tijdens het neuzen in de computer kwam ik deze foto weer tegen, gemaakt vorige jaar in de late herfst.
Het is een kaardebol waarin haar zaadjes al zijn ontkiemt.
Ik mijmerde zo wat over pech en geluk.
Is dit geluk? Ze hebben het "verder geschopt" dan veel zaadgenoten, die in de buik van een puttertje zijn beland. (misschien toch ook wel een belangrijke taak)
Toen dacht ik ineens aan het volgende verhaaltje, misschien ken je het al wel;
Wat is geluk?
In een arm bergdorpje woont een boer. Omdat hij een paard bezit die hem helpt met ploegen, wordt hij door iedereen als een rijk man gezien.
Maar op een dag gaat het paard er vandoor.
Zijn zeer meelevende buurman vindt het vreselijk, wat een pech.
Maar de boer zegt alleen maar........."wat is pech en wat is geluk".
Een paar dagen later komt het paard terug. En kijk, het is niet alleen maar brengt ook een wild paard mee.
Zijn buurman vindt dat hij wel erg veel geluk heeft gehad, maar de boer zegt alleen maar........... wat is geluk en wat is pech".
De volgende dag wil de zoon van de boer proberen om het wilde paard te berijden. Het wilde paard is hier niet van gediend en gooit de zoon van z'n rug. De zoon breekt z'n been.
De buurman toont zijn medeleven, ach wat een pech.
Maar de boer zegt alleen maar................."wat is pech en wat is geluk".
Een week later komen er allemaal militairen naar het dorp. Ze recruteren alle jonge mannen voor verplichte dienst. De zoon van de boer kunnen ze niet gebruiken, hij heeft immers een gebroken been.
"Zo, daar heb je wel geluk mee", zegt de buurman.
Maar de boer zegt alleen maar.............."wat is geluk en wat is pech".
Ik mijmer nog even verder.........................
Jaa, ik kende het verhaaltje, maar goed om weer eens even te lezen! De kaneelhoning lijkt me heerlijk, hoeveel kaneel doe jij op een potje honing? Groetjes!!
BeantwoordenVerwijderenOp een potje honing van 450 gram doe ik 1 à 2 flinke eetlepels, maar als je hier kijkt:
Verwijderenhttp://www.bovendien.com/gezondheid/wat-kaneel-en-honing-voor-je-gezondheid-kunnen-doen
kun je lezen dat de je er misschien veel meer in kunt doen. Ik ben daar wat voorzichtiger mee, kaneel is best sterk. Ook zou ik het zelf niet dagelijks innemen maar ook daarin verschillen de meningen.
Het lijkt me heel goed, ga ik zeker proberen al ben ik niet zo'n honingfan
BeantwoordenVerwijderenHeb je ook een andere tip voor ons?
We hoesten ons te pletter,
En je wordt er zoooooooooo moe van.
Groetjes knuttselpret
Ach, ja het gaat behoorlijk rond dat hoesten.
VerwijderenJe zou hier eens kunnen kijken ;-)
http://de-gulle-aarde.blogspot.com/2011/11/hoest.html
of, als je een droge kriebelhoest hebt, lindebloesenthee drinken en als je hoest omdat er veel slijm is, zoethoutwortel thee drinken.
Ik hoop dat jullie je gauw beter gaan voelen!!!
Lijkt me heel erg lekker. Ik hou van allebei.
BeantwoordenVerwijderenHet verhaaltje kende ik niet. Wel erg leuk.
Bedankt.
BeantwoordenVerwijderenDacht dat ik je blog alzo goed ken,
maar heb zo over het kopje hoest heen gelezen.
Groetjes Albèrtje
wat een heerlijke mijmering, deze kende ik nog niet. die kaneelhoning ga ik zeker maken...lekker!!
BeantwoordenVerwijderenOok ik ga proberen een nieuw mengsel te maken. Alleen dan niet met honing maar met rijststroop. Zal hetzelfde effect hebben , denk ik. Dank je wel voor het idee!
BeantwoordenVerwijderenFijn recept en mooi relativerend verhaaltje over geluk en pech, en dat naar aanleiding van die aparte foto van de uitlopende kaardebolzaadjes.
BeantwoordenVerwijderenDe natuur is steeds zeer vrijgevig met zaad, maar niet altijd met kansen...
Das mooi gezegd!
VerwijderenWat een leuk verhaal bij deze foto's. Bedankt voor de tips.
BeantwoordenVerwijderenLeuk om je weblog te bekijken. Groetjes, Wietske
Ken je het lied van de boer met één koe Hij zit lekker in het zonnetje te niksen, komt er een manager langs, die hem aan wil praten dat hij meer land moet kopen, daar meer koeien op, machines kopen, personeel aannemen enz. Ja, en dan? vraagt de boer. Nou, dan koop je een groter huis, een grote auto, personeel in het huis en, en, en. Ja, en dan? vraagt de boer. Nou, dan kun je met vakantie en lekker niksen, zegt de manager. Zegt de boe: Mijn beste mand, wat denk je dat ik nu aan het doen ben? Zonder ratrace was deze boer ook al gelukkig en die mamager? Die heeft nu vast een burnout. Ik ben dol op kaneelijs en deze honing ga ik dus echt wel maken, ook om ijs mee te maken.
BeantwoordenVerwijderen