28-06-12

Sint-Jansolie


Het Sint-Janskruid is vooral bekend door haar goede werking bij lichte- en middelzware depressies. Het brengt, zeg maar, het zonnetje weer in iemands leven terug.
Het is ook een echt "zonnekruid", met de meeste geneeskracht op het moment dat de zon rond 21 juni op haar hoogste punt staat en de plant volop bloeit met, natuurlijk, zongele bloemen.
Van deze bloemen wordt nu de Sint-Jansolie, ook wel Johannesolie genoemd, gemaakt. 

Het Sint-Janskruid groeit in heel Europa, en je kunt het vinden in wegbermen, braakliggende akkers, langs spoorlijnen en natuurlijk gewoon in de tuin.
Als je er niet helemaal zeker van bent of je de juiste plant hebt gevonden dan kun je eens een blaadje tegen het licht houden.
De Latijnse naam van de plant is namelijk Hypericum perforatum en perforatum wil zeggen: doorboord. Als je zo´n blaadje tegen het licht houdt, zie je inderdaad allemaal kleine gaatjes, de oliekliertjes. 
Niet bij alle planten is dit trouwens zo duidelijk te zien.


Je kan ook een bloemetje fijnwrijven tussen je vingers. Vaak zal er dan een rood/paarse verkleuring te zien zijn. 


Om de olie te maken  pluk je, op een warme en droge dag, de bloeiende bloemen. Ongeopende knopjes mogen ook mee. Ze gaan in een goede, liefst biologische, zonnebloemolie of olijfolie en het is belangrijk dat ze helemaal onderstaan omdat ze anders kunnen gaan schimmelen. Zet ze nu op een warme, zonnige plaats in de vensterbank. Bij zonnig kun je ze zelfs even buiten zetten, zodat er maar een dun laagje glas zit tussen de zon en je olie. Zonder zonnewarmte wordt de olie namelijk niet echt rood! Na een aantal dagen is er weer wat ruimte in je potje gekomen en kun je er nieuwe bloemen bij in doen om zo een nog krachtiger olie te krijgen.


De kleur van de olie zal in een paar weken veranderen van geel naar diep rood.


Waar kan je deze olie voor gebruiken?
Uitwendig:
-Zonnebrand
-Snij- en schaafwonden, brandwonden (natuurlijk alleen die voor zelfbehandeling in aanmerking komen)
-Als massageolie bij winter handen en -voeten
-Als massageolie bij drukke, opstandige kinderen om ze te kalmeren
-Tepelkloven 
-Spier- en reumatische pijnen alsook ischiaspijn
-Kneuzingen
-Sportblessures en verrekkingen
-Bij oorpijn, een paar keer per dag een druppel op lichaamstemperatuur in het oor
-Pijnlijke littekens na een operatie
-Gordelroos

Wat je verder nog moet weten:
Let er wel op dat deze olie lichtgevoelig maakt, dus niet gebruiken vlak voor een zonnebad.

Sint-Jansolie kan ook ingenomen worden, b.v. ´s morgens op de nuchtere maag één theelepeltje bij maagklachten, maar ik vind het erg akelig van smaak om het netjes te zeggen.
Je kunt dus beter kiezen voor een ander, smakelijker alternatief.

Wil je Sint-Janskruid in je tuin zaaien, doe dit dan bij voorkeur in de late herfst. Het zaad heeft een korte koudeperiode nodig om te kunnen ontkiemen.

En pas op, er is een legende met de volgende waarschuwing:

Als je voor het slapen gaan op Sint-Janskruid trapt, word je de hele nacht voor straf wakker gehouden door elfen


Ik geloof dat wel ;-).

27-06-12

gevulde aardbeien


Zeker weten, er gaat niets boven verse, rijpe aardbeien zo uit de tuin! Zoet en sappig, geplukt op het juiste moment, zijn ze een traktatie voor je smaakpapillen. Daar hoeft verder niets aan toegevoegd te worden.
Toch vind ik het wel eens leuk om er een beetje mee te spelen.
Je kan ze namelijk heel makkelijk een beetje uithollen........


en vullen met b.v. roomkaas.


(Dat vullen gaat trouwens heel makkelijk als je de roomkaas in een plastic zakje doet en er een klein puntje afknipt).


Je kan het dan nog een beetje opleuken met fijngemalen koekjes en het serveren bij b.v. de borrel.



En wat ook erg lekker is.......vullen met slagroom.


(en evt. garneren met hagelslag of gesmolten chocolade of.....)
Net een klein gebakje :-).

23-06-12

shea butter scrub


Met het scrubben van je huid verwijder je de dode huidcellen, je (gezichts)huid voelt na zo'n behandeling altijd lekker glad en schoon aan.
Er zijn heel veel recepten voor het zelf maken van scrub, met suiker, zout of koffiedik.
Maar wil je jezelf eens verwennen?
Probeer dan dit recept eens, ik vind hem echt heel fijn!

Je neemt:
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel vloeibare sheabutter (even zachtjes verwarmen)
2 eetlepels rietsuiker.

Roer alles door elkaar. Roer dan elke 10 minuten totdat de sheabutter weer hard is.
(Ook in de hoekjes, ik zie dat ik een plekje rechtsonder heb overgeslagen)

Neem nu voor gebruik met een lepeltje een beetje uit je potje. Het is erg vettig en je zult je direct na het afspoelen van de scrub afvragen waarom ik hem zo fijn vind.
Wanhoop niet, na het afdrogen voelt het veel beter, want waar anders na het scrubben zo'n droog, trekkend gevoel over kan blijven, zal je huid nu zacht en soepel aanvoelen.


Wat zijn jullie favoriete scrubrecepten?

17-06-12

zwemmers-eczeem


Eczeem is eigenlijk een misleidende naam omdat het een schimmel is, dus de natuurlijke middelen die je bij eczeem kunt gebruikt, geven hier niet het gewenste resultaat. Zonder behandeling gaat zo'n schimmelinfectie ook  niet over, je zult dus actie moeten ondernemen.
Er zijn veel natuurlijke middeltjes die je eens zou kunt proberen, hier zijn er alvast een paar.....

Citroenmelisse tinctuur (citroenmelisse is schimmeldodend)


Heel eenvoudig zelf te maken.
Je neemt 4 dikke theelepels fijn gesneden citroenmelisse.
Doe dit in een goed af te sluiten potje en giet en 100 ml jenever over.
Laat dit zo'n 4 weken op een warme plek trekken, regelmatig even schudden.
Als het klaar is kan de citroenmelisse eruit. Met deze vloeistof dep je drie keer per dag de aangetaste plekken. Even voorzichtig op een plekje proberen, sommige mensen vinden het prikken (alcohol).


Omdat dit middel tijd nodig heeft voordat het klaar is, zou je nu alvast een flesje kunnen maken, voor jezelf of iemand anders. Het blijft zeker een jaar goed.
Als je deze tinctuur gaat gebruiken moet je na een week al resultaat zien. Is er geen verbetering dan heeft het eigenlijk weinig zin om met dit middel door te gaan.
Kies dan voor één van de andere remedies.
Werkt het wel, ga er dan ook nog een even mee door als de klachten al verdwenen zijn.
(En als je nou eens een keertje de slaap niet kunt vatten.....neem dan een paar druppels van deze citroenmelissetinctuur. Grote kans dat het daarna wel lukt. Ook kinderen mogen deze tinctuur gebruiken. Neem voor hen 1 druppel keer hun leeftijd)

Voetenbadje met klimop (ook de klimop is schimmelwerend en ontstekingsremmend)


Snij een flinke handvol klimop bladeren in stukjes.
Kook wat water en giet dit direct over het fijngesneden blad in een ruime teil.
Laat het zo'n tien minuten trekken en vul het dan bij met lauw water tot je een, voor je voeten, aangename temperatuur hebt.
Laat hier elke dag gedurende 15 minuten je voeten in ronddobberen.
Ook hier geldt: zie je niet na een week geen verbetering..............

Vind je *tea tree een prettig product dan kun je dit recept van James Wong proberen.
Knoflook talk poeder
-4 theelepels gedroogd salieblad
-4 eetlepels gedroogde knoflookpoeder
-7 theelepels maizena
-7 eetlepels zuiveringszout
-24 druppels tea tree olie
Maak het salieblad zo klein mogelijk en vermeng het met de andere ingrediënten.
Gebruik dit poeder 3 maal daags.
Bron: mens en gezondheid, hier staat ook nog een leuk en interessant recept voor een knoflookvoetenbad!


Yoghurt
Breng dagelijks wat yoghurt aan op de schimmelplekken.
Yoghurt heeft ook schimmeldodende eigenschappen.
Neem evt. ook een acidophiluspreparaat in om de natuurlijke bacteriën in het lichaam, die schimmelinfecties helpen bestrijden, te herstellen.

Wat ook nog bijdraagt aan een succesvolle behandeling
-droog je voeten, juist tussen de tenen, na het zwemmen, douchen etc. goed af. Schimmel is gek op vochtige plekken!
-de schimmel zit ook ín je schoenen, als je je schoenen niet gaat behandelen, herbesmet je jezelf steeds weer.
Je schoenen hoeven niet in een klimopbad ;-), maar 's avonds doe je een druppeltje etherische lavendelolie in elke schoen. Doe de schoenen dan in een plasticzak en knoop hem dicht. Herhaal dit elke avond, tot je schimmel echt helemaal genezen is. Wissel ook regelmatig van schoenen. Zorg ook dat je schoenen goed ventileren, je voeten gaan anders zweten en dat is weer een aangename omgeving voor de schimmel.


-De schimmel zit niet alleen in je schoenen maar ook in je sokken. Ik neem aan dat je je sokken regelmatig wast, maar bij een temperatuur van 40 graden of minder, gaat de schimmel niet dood.
Was dus ook je sokken zo heet mogelijk en trek elke dag schone aan.
-Was je voeten niet te vaak met zeep! Je huid bezit een natuurlijke bescherming tegen schimmels, en dit
wordt ondermijnt door veelvuldige zeepaanvallen.
-Overweeg het gebruik van kaneelzolen (deze, of een ander merk of maak je eigen kaneelzolen)
-Hou een behandeling lang (genoeg) vol.
-Als je liever een zalfje van de dokter of drogist gebruik, behandel dan óók je schoenen en was je sokken ook zo heet mogelijk.

*Zorg dat je een nieuw flesje tea tree olie hebt. Oude olie, of olie die niet onder ideale omstandigheden is bewaard, kan, door oxydatie, zelfs eczeem veroorzaken! En daar zit je natuurlijk niet op te wachten!

12-06-12

vlierbloesem Turkish delight


Het leuke van het leven in een klimaat zoals we dat hier in Nederland kennen, is toch wel de steeds wisselende seizoenen. Elk seizoen heeft zo zijn hoogtepunten en in de lente is, wat mij betreft, de vlierbloesem daar één van.
Als er altijd vlierbloesems waren, was dit Turks Fruit waarschijnlijk lang zo lekker niet. Dan maakte je het misschien wel met enige regelmaat en dat ene speciale moment ging dan ten onder in de massa.

Nodig:
10 bloemschermen van de vlier
280 gram suiker
160 ml water
50 gram maizena
1 citroen
halve theelepel bakpoeder

1. Los de maizena met het bakpoeder op in een klein beetje van het water.
2. Breng de rest van het water aan de kook met de suiker en laat het afkoelen. (evt. in een bak koud water)
Voeg hieraan het sap van de uitgeperste citroen toe.
3. Zet een schoteltje in de koelkast.
4. Bekleedt de bodem van een bakje, passende bij je hoeveelheid, met bakpapier en bestrooi het licht met wat maizena, invetten met een beetje boter kan ook.
5. Knip het groene steeltje van de bloemen en bindt ze in een kaasdoekje of zakdoek.
6. Als het suikermengsel iets is afgekoeld, voeg je het maizenapapje toe, hang ook het zakje met de bloemen erin en breng alles langzaam aan de kook. Laat het dan doorsudderen, en betrek ook je bloemenzakje in dit kookproces. Na 10 minuten kan het zakje er wel uit.


7. Je blijft roeren, je kunt af en toe een druppel op je koude schoteltje laten vallen om de dikte te testen.
Het moet heel dik en lobbig worden. De tijd die hiervoor nodig is, is mede afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt en hoe hoog het gas staat, ik had déze hoeveelheid op mijn één na grootste gaspit op de laagste stand. Het totale kookproces was toen 30 minuten. 
Als het niet hard genoeg wordt is het haast onmogelijk om er een snoepje van te maken. (Mijn ervaring is trouwens dat het dan wél lekker is om het er zo met een lepeltje uit te halen ;-)
Als je denkt dat het klaar is stort je het in je schaaltje.


Laat het dan overnachten in de koelkast. De volgende dag krijg je een plakkerig klusje. Probeer het uit het bakje te krijgen en vorm er blokjes van. Maak ze niet te groot, ze zijn namelijk zoet, maar de vlierbloesemsmaak is heerlijk! Rol ze even door de poedersuiker en eet er niet te veel van!

10-06-12

bad koekjes


Als je op het titelbericht "badkoekjes" hebt geklikt in de hoop hier een lekker recept te vinden voor een soort watervaste koekjes die je in bad kunt eten, dan kom je bedrogen uit.
Je bent op het verkeerde been gezet. Niet expres natuurlijk, deze koekjes zijn wel degelijk voor in bad, alleen kun je ze niet opeten, alhoewel dat ook weer niet helemaal waar is, ze zijn alleen niet lekker.

Je maakt ze zo:

*500 gram zeezout, niet te grof
*60 gram maizena
*140 gram zuiveringszout
*1 ei
*3 volle theelepels gedroogde kruiden naar keuze (lavendel,
  eucalyptus, thijm etc.)
*30 ml olie (olijf, sesam, zonnebloem)
*evt. 8 druppels bijpassende etherische olie als je dat hebt


Kneed dit tot een soepel deeg.
Rol er balletjes van en druk deze op een stukje vetvrij papier plat. Het is een plakkerig karweitje.


De "koekjes" worden in de oven gebakken, ongeveer 10 minuten bij 160 graden.
Na het afkoelen kun je ze heel lang bewaren in een gesloten verpakking.


Deze koekjes zullen (langzaam) in heet water oplossen en de ingrediënten zullen door het water worden verdeeld. Je kunt het proces wat versnellen door ze in het water stuk te maken.

Je kunt een paar koekjes gebruiken in het grote bad,


maar een voetenbadje is natuurlijk ook heel lekker.
Je kunt ook heel gericht voor een bepaald doel deze koekjes bakken, bijvoorbeeld als je ze wilt gaan gebruiken als je je grieperig voelt. Neem dan kruiden als eucalyptus of thijm. Wil je ze gebruiken voor een  lekker rustgevend bad, neem dan iets als lavendel.
Er zijn nog veel meer combinaties te bedenken.
En als je het leuk inpakt.............heb je een prima kadootje.

07-06-12

vlierbloesem bavarois


Er zijn mensen die de smaak van vlierbloesem absoluut niet lekker vinden. Dat kan natuurlijk, we zijn niet allemaal gelijk (gelukkig), maar het is wel jammer als zoveel lekkers aan je neus voorbij gaat omdat het één keer verkeerd is gegaan. Er zijn namelijk een aantal 'regels' waar je je aan zou 'kunnen' houden wat betreft het plukken van de bloesems:

*Pluk alleen droge bloesems, het liefst 's vóór de middag, als de zon schijnt.
*Ruik even aan de bloesem, er kan er zomaar ééntje tussen zitten die echt niet lekker fris ruikt. Gebruik je die tussen al je lekkere bloesems dan zal dit toch de smaak nadelig kunnen beïnvloeden.
*Zorg ook dat je zo weinig mogelijk steel gebruikt. Je hoeft echt niet elk bloemetje er apart af te halen, maar knip even de dikkere ondersteel eraf.

Voor dit dessert heb je nodig:
Nodig:
-4 dl vlierbloesemsap
-1 citroen
-250 gram kwark
-150 gram basterdsuiker
-1 zakje vanillesuiker
-8 blaadjes gelatine
-3 eieren
-125 ml slagroom
-desgewenst fruit naar keuze

Voorbereiding:
Twee dagen van te voren begin je met het 'trekken' van het vlierbloesemsap.
Een flinke hoeveelheid bloesem leg je in een glazen pot, samen met de in stukken gesneden citroen. Hoe meer bloesem hoe sterker, maar neem niet te weinig, de smaak wordt behoorlijk afgezwakt.  Giet hier 400 ml afgekoeld, gekookt water over. Zet de pot op een warme plaats, bij zon mag het in de vensterbank. Laat het twee dagen trekken en geniet ondertussen van de mooie aanblik. Dan zeef je de bloemen en de citroen eruit.


Het maken van de bavarois:
Week de gelatine 5 minuten in koud water.
Breng het vlierbloesemsap met de suiker aan de kook, knijp de gelatine uit en roer het door het sap. Laat het afkoelen.
Splits de eieren. (De dooiers kun je ergens anders voor gebruiken.)
Sla de slagroom stijf en roer dit, samen met de kwark, door het afgekoelde vlierbloesem/gelatinemengsel.
Ook de zeer stijf geslagen eiwitten schep je er luchtig door.
Doe alles in een vorm van 1 1/2 liter en laat het minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
Stort de bavarois op een schaal (even twee tellen in heet water houden maakt het een stuk makkelijker) en garneer met aardbeien of ander fruit.

Deze bavarois is trouwens ook lekker als taartvulling. Even koekjes verkruimelen met wat jam erbij en in een springvorm aandrukken. Hier dan de bavarois bovenop.
Je kunt dit recept natuurlijk ook maken met gedroogde bloemen, maar dat kan ik niet aanbevelen!

04-06-12

slakkenprobleem opgelost?


Op ons stukje grond  proberen we in harmonie samen te leven met alle andere levende wezentjes.
Zo tolereren wij, ondanks hun afval, meer dan 20 broedparen van de boerenzwaluw.
Jonge zwaluwen vliegen hier ook regelmatig door de keuken. Meestal zijn we de poezen te vlug af en worden ze met wat armbewegingen weer de goede kant op gestuurd. Behalve dat het ontzettend gezellige vogeltjes zijn, verlossen ze ons ook van heel veel vliegen en muggen. Eén zwaluw vangt per week, schrik niet, 50.000 muggen, vliegen en andere insecten! (En met 20 nestjes à 2 zwaluwen à 5 jongen én twee broedsels per seizoen.....................)


Zo zijn er nog veel meer dieren die, zolang het er niet te veel zijn, geen problemen geven.

Maar slakken......., dat is een heel ander verhaal. Zij kennen niet het verschil tussen mijn en dijn, zij eigenen zich gewoon alles toe.
En er zijn er nogal veel, zo zit bv. bij droog weer, de hele zijgevel vol met wijngaardslakken.
(geen grapjes hierover alsjeblieft, ik snap dat ze zich hier thuisvoelen :o)
Heb intussen trouwens van Zem gehoord dat het waarschijnlijk segrijnslakken zijn, andere naam, dezelfde vervelende kwaliteiten.


In de tuin wordt vooral het jonge spul aangevreten. Slaplantjes staan met stip op één op het slakkenmenu. 
Ik kan dus soms best wel wat "jaloers" zijn op Teunie's moesdaksla, zo hoog..... daar komen vast geen slakken.

Kun je je voorstellen dat mijn hart een sprongetje maakte bij het lezen van een eenvoudige oplossing?
Alles wat je er voor nodig hebt is vaak al in de keuken aanwezig!


Je pelt een dikke ui en snijdt hem in stukken.
Je helpt 2 knoflooktenen uit hun jas.
Je neemt een theelepel cayennepeper.
Je doet alles, met 3 kop water in de blender. (ik nam hele kleine kopjes, het moet STERK worden!)


Even de blender aan en een nachtje laten staan.
Dan zeef je het goed, doet het in een spuitflacon en sprayen maar, op en rond de planten.

Ik neem aan dat de slakkenneusjes dit niet aantrekkelijk vinden, dat ze de plantjes links (rechts mag ook) laten liggen!
Wij gaan het proberen, maar kan het leven echt zo simpel zijn?

Bron: 
http://www.marthastewart.com/275371/dealing-with-pests-and-problems/@center/276996/vegetable-garden-guide

01-06-12

brownie in een pot


........De zon schijnt, het is een aangename temperatuur en vogelgeluiden vullen de lucht.
Er loopt een jong meisje door het hoge, bloeiende juni gras, haar blonde haren worden door twee vlechten in toom gehouden. Zorgvuldig zoekt ze tussen het groen naar speciale blaadjes. Als ze er ééntje vindt stopt ze hem in het potje dat ze in haar handen heeft. Als het potje bijna vol is doet ze, met een voldaan gevoel, het deksel erop. Ze houdt het potje tegen het licht en bekijkt hem van alle kanten, een tevreden glimlach om haar lippen. Het is goed..........

Dat meisje, dat ben ik, lang geleden. De vlechten zijn weg, de tevreden glimlach en het voldane gevoel zijn gebleven. 
De blaadjes worden nu wel eerst gedroogd, ze hebben een naam en een doel, maar het gevoel is nog hetzelfde.
Niet alleen kruiden, ook groenten in het weckglas en wijn in een fles vind ik mooi om naar te kijken. 
En nu je dit weet, snap je wel dat ik óók deze brownie in een pot kan waarderen!
Ik zag het een paar maanden geleden bij Maisy and Grace en het leek me zo leuk om eens kado te doen!

De hoeveelheden voor dit idee heb ik voor het gemak maar even omgezet naar grammen. 
Nu lijkt het net of ik op onderstaande foto reclame wil maken voor mijn provincie, maar onze "oet Grunn" koffiemokken zijn precies 1 cup, de veelgebruikte Amerikaanse maat.


Weeg in verschillende bakjes af:
-250 gram rietsuiker
-100 gram bloem
-60 gram cacao
-50 gram noten
-70 gram chocoladesnippers (een pure reep in schilfers snijden, gaat heel gemakkelijk)

Al deze ingrediënten doe je nu voorzichtig in een glazen pot van ongeveer 1 liter, laag voor laag. De volgorde maakt natuurlijk niet uit.


Hang er een labeltje aan met ongeveer het volgende opschrift:

Verwarm de oven voor op 160 graden
Bekleed een bakvorm van 18 bij 28 met bakpapier
Stort de inhoud van de pot in een beslagkom
Voeg 3 losgeslagen eieren toe
Voeg 225 gr zachte boter toe
Mix alles door elkaar 
Bak het 30-35 minuten (bij mij duurde het 45 minuten voor ik tevreden was, zelf even controleren)


Het is erg lekker, maar ook wel erg veel. Doordat het zo machtig is, neem je ook maar kleine stukjes.
Ik ga het recept misschien halveren.

Misschien ook interessant:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips