29-05-2013

hondsdraf


Het hondsdraf (Glechoma hederacea) is een klein en onopvallend plantje dat je kunt vinden in de berm en in grasland. Het kruipt misschien ook door je tuin, met mooie helder paarse bloemetjes.



De hoogste concentraties geneeskrachtige stoffen van dit haast het hele jaar door groene plantje, worden bereikt tijdens de bloei......nu dus.
Je kan er een thee van zetten die dan kan helpen bij problemen met de luchtwegen zoals hoest en bronchitis (volgens Mellie Uyldert is het kruid zelfs één van de beste kruiden voor de ademwegen).
Overgiet daarvoor een klein handje vol kruid met een halve liter water en laat dit wat langer trekken 
dan "normaal". Je krijgt dan een smakelijk drankje waar je 2 kopjes per dag van mag drinken, niet meer want dat is dan weer niet goed voor je.



Wil je ook in de wintermaanden deze thee gebruiken dan kun je bladeren met de bloemen op een warme, luchtige plaats drogen (niet in de zon) of je maakt er een inctuur van door gesneden hondsdraf te overgieten met net zoveel jenever dat ze ruim onderstaat.



Hondsdraf is ook erg lekker in de soep of salade.

27 opmerkingen:

  1. Onze oudste heeft hondsdraf in zijn herbarium gedaan. Ik wist niet dat je dit er allemaal mee kon doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. volgens mij staat dat ook hier in de tuin. Ik ga de thee eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vind het altijd een mooi plantje. Bescheiden, maar beeldschoon. Zeker in grote hoeveelheid. Nu wachten tot het droog is buiten dan ga ik snel wat plukken om te drogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb het zeker weten aan de zijkant van ons huis staan. Af en toe haal ik hele stukken weg omdat het toch wel gaat woekeren. Heb nu dus geleerd dat ik er ook wat nuttigs mee kan doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vroeg me gister, toen ik er langs liep, wat je dan dit plantje kunt doen. Heb er heel veel van staan :-) Dank je wel voor deze info.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi dat je zoveel er mee kunt doen, niet zomaar een mooi bloemetje dus :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Raar eigenlijk dat het voor grazers schadelijk (giftig) is. Ik haal het uit de wei maar is bijna onmogelijk werk. De dieren laten het ook staan maar het kan altijd toch zo maar opgegeten worden. Kan oa.de maagwand beschadigen. groetjes,
    Marga

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In grote hoeveelheden schijnt het giftig te zijn, voor mensen ook lees ik. Ik denk dat dieren vaak zelf giftige planten kunnen uitselecteren. Ik heb er zelf net een behoorlijke hand van in de salade gedaan... Oeps

      Verwijderen
    2. Probleem met hondsdraf is bij het hooien zoals de het jacobstuinkruid.Het mag niet bij het hooi zitten.In de wei is er geen probleem de beesten kennen het verschil maar o wee in het hooi.

      Verwijderen
  8. Goed voor de luchtwegen? Da's mooi in de hooikoortstijd :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Gaaf, en bedankt voor de info. Ik ben dol op het plantje zelf, maar wist nooit goed wat er mee te doen. Hoe is het trouwens met Mellie? Ze staat hier al jarenlang in de kast, afgezien van haar levensovertuiging, ben ik grote fan van haar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mellie leeft niet meer maar is oud geworden, zo rond de 100 als ik me niet vergis. Een bijzondere vrouw met soms bijzondere ideeën. Mijn eerste kruidenboek was van haar.

      Verwijderen
  10. oww wat leuk.. ik heb een hele grote pol nu uitbundig bloeiend in de tuin staan en stond vanmiddag te bedenken dat ik eens moest opzoeken wat ik er mee kon doen!
    wel heb ik weer handenvol lievevrouwebedstro geplukt wat ook in bloei staat nu.. mijn hele huis geurt er al naar.. heerlijk.. en straks gedroogd zet ik er ook thee van!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Is dit ook niet het plantje waarvan mijn moeder altijd zei dat het in de buurt van brandnetels groeit en helpt tegen brandneteljeuk?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja precies! Ik wist niet dat het hondsdraf heette, maar ook mijn kindertjes weten m inmiddels goed te vinden na in het gras lopen met blote kuitjes. Lol. Wat grappig dat je m ook kunt gebruiken voor thee!

      Verwijderen
  12. Het is zo'n charmant, ondergewaardeerd, plantje in de tuin.
    Interessante toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik gebruikte het alleen tegen muggenbulten en brandnetels, maar ga dit proberen als astma patiënt. Bij mij in de tuin zijn de blaadjes roodbruin groen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij zijn de blaadjes die in de zon staan inderdaad iets anders van kleur dan de hondsdraf onder de heg. Hondsdraf zorgt dat je slijm makkelijker op kunt hoesten. Niet te veel er van drinken en niet te lang en/of afwisselen met een ander slijmoplossend kruid.

      Verwijderen
  14. Leuk om te lezen, hij doet het inderdaad hier in de tuin ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Gister tijdens onze fietstocht, waarbij ik ook (voor het eerst) brandnetels plukte, vond ik ook de hondsdraf :0 Hij ligt gewassen, in een bakje te wachten om er thee van te maken. Ik vind het zo leuk, dat ik hier op je blog/site zoveel leuke dingen kan vinden om zelf te maken, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt.
    Ook de receptjes die je erbij zet, je maakt me helemaal blij :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent Wilma!
      Enne.....jij blij....ik blij ;-)

      Verwijderen
  16. Nou ja ik lees dus net dat het lichtelijk giftig iks terwijl ik best veel door de salade naar binnen heb gewerkt..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is niet goed om elke dag grote hoeveelheden van ditkruid te eten. Zo nu en dan wat door de soep of salade kan geen kwaad, en één keer iets te veel zal ook geen nadelige gevolgen hebben.

      Verwijderen
  17. Inderdaad, giftig. Even verder kunnen kijken hè.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hondsdraf wordt al heel lang als geneeskruid gebruikt en is, als je niet overdoseert én het gehele bovengrondse gedeelte gebruikt, echt niet giftig hoor!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips