01-05-13

look-zonder-look en een "groene pannenkoek"


Voor het look-zonder-look (Alliaria petiolata, vroeger Alliaria officinalis) is er in de kruidengeneeskunde geen heldenrol weggelegd, daarvoor is de werking veel te zwak. In de meeste kruidenboeken zul je deze plant niet eens tegenkomen. Toch is het een waardevolle aanvulling in je (kruiden)tuin al zul je, als het eenmaal aanslaat, gauw teveel hebben. Uitzaaien is vaak géén probleem voor deze tweejarige plant.


In de "wilde keuken" is het geliefd om de zachte knoflooksmaak en als je de bladeren eventjes tussen je vingers rolt kun je het heel duidelijk ruiken, net als bij het daslook wat overigens geen familie is.

Wat kun je allemaal doen met deze plant?
*De bladeren kunnen, fijngesneden, aan een frisse salade worden toegevoegd. Ze zijn rijk aan vitamine C, ongeveer 170 mg per 100 g vers materiaal. Drogen van het blad heeft niet zoveel zin, er gaat dan veel smaak verloren.

*De bloemetjes zijn, vind ik, zelfs nog veel lekkerder, vers geplukt als ze nét open zijn. Ze kunnen dan ook door de salade.

*De zaden kun je drogen en tot poeder vermalen en gebruiken in de keuken. Dat is zeker iets wat ik nog eens wil proberen.

*De bladeren zouden toegevoegd kunnen worden aan soepen, sausen en alle andere gerechten ter vervanging van knoflook (helaas is na verhitten de knoflooksmaak een heel stuk minder).

*De wortel kan je meetrekken in de soep. Voor het opdienen verwijderen.

*Blaadjes kun je toevoegen aan kwark of roomkaas.

*Een boterham met pindakaas en enkele blaadjes zou een lekkernij zijn (dat moet ik dan ook nog maar eens proberen).

Susun Weed heeft ook nog een aardige toepassing van de wortels......ze doet ze in de appelazijn.
Ik heb dat vorig jaar ook gedaan, deze azijn kun je gebruiken in salades etc.  maar ook als hulp bij verstopte bij- en voorhoofdsholtes. Afgelopen winter, met die vervelende, langdurige griep, heb ik het kunnen gebruiken. Een flinke eetlepel in een glas water en dan regelmatig een slok.
En..... werkte het?
Nou ja, we zijn beter geworden :-). Het is altijd zo moeilijk te testen of een middeltje daadwerkelijk de genezing bevordert en versnelt. Als je niets gebruikt wordt je ook wel weer beter, maar het toevoegen van gezonde stoffen is natuurlijk nooit verkeerd. Bovendien is het heel prettig om zelf, actief, aan je genezing te werken.

Deze look-zonder-look wortelazijn maak je zo:

Je graaft wat wortels op,


van twee planten heb je er al een heleboel.
Onnodig te zeggen dat je ze, voordat je ze in je stukjes snijdt, eerst grondig wast.
Leuk is het om te zien dat op de plek waar het groen in de wortel overgaat, een rode verkleuring zichtbaar wordt.


De stukjes wortel doe je in een potje en je giet er net zoveel appelazijn over tot alles onderstaat.


Na een paar uur is de azijn rood gekleurd en is nu direct al te gebruiken. Langer laten staan trekt meer (geneeskrachtige) stoffen uit de wortels.



Wat óók lekker is zijn pannenkoeken met look-zonder-look!

In een blender doe je een flinke handvol grof gesneden bladeren, wat eieren en een flinke scheut melk.


Schenk het nu groene mengsel in een kom en laat het dan een half uurtje rusten.
Schep er dan net zoveel bloem/meel doorheen als nodig is om een pannenkoekbeslag te krijgen. Eventueel kan er ook nog een klein beetje zout door.


Je bakt hiervan groene pannenkoeken die je zo kunt opeten of je vult ze met een beetje geraspte kaas.


Dan even in een warme oven tot de kaas is gesmolten


en een vitamine C rijk hapje is klaar, inclusief calcium, fosfor, ijzer en nog veel meer!

24 opmerkingen:

  1. Leuk pannenkoekenrecept, kan uiteraard ook met ander groen worden bereid. Ik koester de weinige look-zonder-lookjes nog in mijn tuin: ik heb er te weinig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, elke combinatie is mogelijk. En 's winters met alleen bieslook, is ook lekker. Hop dat je gauw genoeg planten krijgt............voor ons is dat al een beetje een gepasseerd station.....wij hebben eigenlijk te veel.
      't Is ook nooit goed hè?

      Verwijderen
  2. dank je, ik ga ook eens iets proberen met verven...

    dagdag

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toevallig heb ik gisteren aardappel pannenkoekjes gebakken met brandnetels.
    Di waren ook groen en lekker .Het recept? O,k..
    Vergiet met jonge brandnetels , met kokend water overgieten. Vijf aardappel, wat bloem een ei en een ons oude kaas in stukjes , alles d keukenmachine tot een beslag mengen en bakken maar.
    Groet lenie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die zijn ook lekker hè? Zo simpel eigenlijk om kruiden te gebruiken in het eten.

      Verwijderen
  4. ik ga eens kijken waar ik dit kan vinden.. ben altijd dol op planten die eigenlijk woekeren.. daar heb je geen omkijken naar ! en ik kokkerel veel met (on)kruiden uit de tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beetje vochtige, donkere plekjes hebben de voorkeur. Onder heggen en tussen struiken. Al groeit ze bij ons ook wel midden in de tuin in de volle zon.

      Verwijderen
  5. Ik heb weer veel bijgeleerd vandaag! De pannenkoeken zien er heerlijk uit, hier is het jammer genoeg te droog voor dit soort kruid, maar die pannenkoeken zijn vast ook lekker met een ander soort groen.
    Dank je voor deze info!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan en ja, met alle soorten kruiden en combinaties kun je het ook maken op dezelfde wijze.

      Verwijderen
  6. Zo grappig: sinds kort weet ik eindelijk wat look-zonder-look is. En het staat gewoon in mijn eigen tuin...!
    Fijngeknipt op een boterham met roomkaas en peper vind ik het 't lekkerst :-)
    Ben ook zeer benieuwd naar de zaadjes, dat schijnt op mosterdzaad te lijken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, je kan er zelfs, met veel moeite, mosterd van maken. Ze zijn trouwens best moeilijk te "vangen" die zaadjes, voor je het weet springen ze weg ;-)

      Verwijderen
  7. oooh wat een heerlijk idee die pannekoeken met look-zonder-look!
    zou je daar ergens plantjes van kunnen kopen want ik ben het nog niet tegengekomen (het was daarom ook een beetje uit mijn gedachten gegaan want vroeger stond het in mijn ouders hun tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb nog nooit look-zonder-look ergens te koop gezien als plantje. Waarschijnlijk omdat het gewoon een (on)kruid is. Ergens (illegaal :o) uitsteken? Of straks aan iemand zaadjes vragen?

      Verwijderen
  8. Kan ik misschien een deal met je sluiten? Want ik weet ook niet hoe of waar ik aan dit plantje kan komen. Liefst onbespoten...

    Wellicht wil je wat zaden (of stekjes) van uw plantjes ruilen tegen iets anders? En dan mail ik na een succesvolle oogst een nieuw recept?!

    Groetjes, Fleur (fleurtje_eliza @ hotmail.com)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb je een email gestuurd.......zaad opsturen kan altijd.

      Verwijderen
  9. Reacties
    1. Is 't ook, heb het nu al een paar keer gemaakt. 't Kan ook met andere kruiden.

      Verwijderen
  10. Oh beetje laat, maar de natuur is hier volgens mij gewoon wat later dan in de rest van nederland, maar wij hebben het ook geprobeerd, beetje spannend wel, want ik kende de plant zelf niet echt, maar wederom een geslaagd experiment!
    Bedankt voor het delen, het was zeker voor herhaling vatbaar, heb dr zelf ook een blogje aangewijd zelfs.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. leuke uitgebreide uitleg en recepten alleen vind ik nergens terug wanneer je ze zaait en oogst?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is eigenlijk een "onkruid", het komt ieder jaar spontaan op. Zaaien is er dus eigenlijk niet bij, het oogsten kan zolang er groene bladeren aan de plant zitten die er nog apetijtelijk uitzien.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips