04-06-2013

een sering in je appelsap?


Seringen spelen al heel lang een min of meer belangrijke rol in mijn leven. 
Elk jaar maak ik een flinke pot met seringenolie om ischias te verlichten, wat heel goed helpt.
Nu las ik op Amerikaanse sites steeds weer het gebruik van deze seringen als smaakmaker in b.v. siroop. Raar vond ik dat, ik heb vroeger "geleerd" dat de sering eigenlijk een beetje giftig is. Ik durfde het dus ook niet echt te gebruiken.
Maar in Het grote wildplukboek van Edwin Florès staat óók dat het eetbaar is, nou ja, dan kan ik toch niet achterblijven?

Eerst zo maar eens een klein bloemetje geproefd en daar was ik niet van gecharmeerd! Een eventuele toepassing van veel seringenbloemen in een salade zal hem hier niet worden, een enkel bloemetje als kleuraccent zal geen probleem zijn.
Daarna een aantal bloemtrossen in een fles met fris water 24 uur in de koelkast laten trekken.
Op deze manier kun je heel duidelijk proeven welke smaak iets afgeeft. 


Dat bloemenwater was trouwens best lekker, een subtiele smaakverandering maar duidelijk aanwezig. Leuk om zo, tijdens een picknick of buitenetentje, het water te serveren!

Het tweede experiment was een aantal bloemen in appelsap, die ik ook 24 uur koel weggezet heb. Dit was echt lekker, de smaak kan ik moeilijk omschrijven, de appelsap was nadien gewoon anders van smaak ;-).


Dit ga ik zeker vaker doen. Helaas zijn hier de meeste seringen nu alweer bijna uitgebloeid maar volgend jaar ga ik experimenteren met siroop, jam, wijn............
Ik kan haast niet wachten om te ontdekken welke smaak ze afgeven na verhitting.

15 opmerkingen:

  1. Ha Hanneke,

    bij mij zijn de seringen nog niet uitgebloeid, net begonnen, dus je mag komen plukken (en ik proeven?)Groetjes, Rita.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé Rita, wat leuk je hier te treffen! Ik laat het je weten als ik even tijd heb, kunnen we samen iets kokkerellen van jou seringen ;-). Eerst nog de komende twee weken druk met verschillende workshops en cursussen.

      Verwijderen
  2. Wat apart, zo leer je nog eens wat :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het levert in elk geval mooie foto's op!

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/06/05/rits-bloem-armband

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wauw, dus dat geldt voor alle seringen? Serieus?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja.....alle kleuren kun je gebruiken.....wit, dieppaars of lila. of ze allemaal hetzelfde smaken weet ik niet.

      Verwijderen
    2. Ha, thanks! Misschien lekker als ice tea? Vandaag mn vlierbloesem ijsthee gedronken. Heeeeeeeeeerlijk met dit weer: http://www.bluemarkforme.com/nl/?p=1159

      Fijn weekend! Ciao, Fleur

      Verwijderen
  5. Mijn favoriete bloem de sering, kreeg eens voor mijn verjaardag dat in combinatie met rode rozen.

    Op jouw blog kan ik niet zoeken, want ik wilde graag weten of je ook iets voor jichtvoeten kan adviseren, ook voor mijn vader maar waarschijnlijk ook voor mezlef.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn zoekbalk gaf bij alles "geen resultaten gevonden" en daarom heb ik hem er maar vanaf gehaald. Je kan ook zoeken in met het kleine zoekbalkje helemaal linksboven ;-). Voor kruiden die helpen bij jicht kun je even kijken bij "kruiden" onder de kopfoto.
      Je kan ook appelazijn gebruiken, ik ken veschillende personen die e baat bij hebben.

      http://www.optimalegezondheid.com/appel-cider-azijn-tegen-jichtaanvallen/

      Ik hoop dat er iets voor jullie tussen zit, het is een vervelende kwaal.

      Verwijderen
    2. Dank voor de juiste richting op he blog, en de link ga ik uitgebreid lezen, veel extra info. Nu mijn vader nog zover krijgen dat het gaat smeren met iets, is altijd sceptisch over dergelijke dingen.

      Verwijderen
  6. Dat ziet er zo gezellig uit! Dat wil ik ook wel probreren, ben door jou blog aangestoken om meer met kruiden en planten te koken. Ik heb voor het eerst meidoornbloesemsiroop gemaakt, ik had een open tuindag en heel wat bezoekers vonden het heerlijk en apart. Ook maak ik al een paar jaar vlierbloesemsiroop, is mijn favoriete zomerdrankje geworden. Ze bloeien nu nog niet, heb dus nog een paar dagen tijd.
    O ja, mijn lotion was op dus ook meteen een lotion gemaakt met de meidoornbloesem :-) Bedankt voor al die recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk!!! Dat is ook een beetje mijn bedoeling......dat mensen wat meer met kuiden gaan doen :-)!
      Ik waardeer het dat je ook even de moeite hebt genomen om te vertellen dat het in ieder geval bij één persoon is gelukt ;-).

      Verwijderen
  7. Ook ik ben gek op seringen!
    Ik maak nog wel eens ijsblokjes met seringenbloemetjes.
    Staat zo leuk in een glas met koud water.
    Want dat drink ik veel, water uit eigen bron.

    Veel liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips