19-08-2011

rozenelixer en rozencakejes


Als je na het maken van rozenwater nog geurige rozenblaadjes over hebt kun je een rozenelixer maken. 

Vul een glas met de blaadjes en overgiet het met honing. Goed omroeren en zoveel mogelijk lucht laten ontsnappen. Bijvullen met jenever of brandewijn tot dat ze geheel onderstaan.
Laat dit een aantal weken staan.


Zeef dan de blaadjes eruit. Je kunt ze zo opeten, bij ijs, of verwerken in een cakebeslag.

Voor ongeveer 10 cakejes:
100 gram zachte boter
100 gram suiker
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
gesneden blaadjes van de elixer.


Je kunt meer gebruiken dan je gevoel zegt, want er gaat toch wat wel smaak verloren tijdens het bakken.
Bak ze 20-25 minuten bij 160 graden hetelucht.

De elixer is erg lekker als 'borreltje', je kunt hem naar smaak zoeter maken met honing of, als de smaak te sterk of al te zoet is, verdunnen met meer jenever.


Als je het een paar weken laat staan vormt zich onder in de fles een laagje materiaal. Je kunt dan met een slangetje of hevel de elixer afzuigen om zo een hele heldere vloeistof te krijgen, maar noodzakelijk is dit niet.

5 opmerkingen:

  1. Oh dat lijkt me heerlijk!
    Volgend jaar mijn roosjes maar eens plunderen :D Of misschien eens kijken wat schoonmams nog in de tuin heeft staan zondag ;-)
    Dank je voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker al die drankjes en wetenswaardigheden en zoveel gewoon in de tuin te vinden, ik heb al heel veel van je overgenomen heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen rozen uit de winkel gebruiken, aangezien deze allemaal met veel gif worden gekweekt.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips