Nu de pruimen allemaal verwerkt zijn, staan we voor een nieuwe uitdaging: appels, en daar kun je zo veel meer mee doen dan ze uit het vuistje opeten.
Eerst ga ik een paar porties wecken, 30 minuten bij 90 graden is voldoende. Ook hier geldt weer dat je de temperatuur in de gaten moet houden omdat je anders appelmoes krijgt. En ja, appelmoes maak je ook 30 minuten bij 90 graden in.
De eerste zending was naturel; de stukjes in het glas doen en er iets afgekoeld gekookt water met een beetje suiker overgieten. De hoeveelheid suiker hangt af van de smaak van de appels en de eindbestemming.
De tweede zending was met kaneel en rozijnen erbij. In plaats van kaneelpoeder kun je ook een kaneelstokje in het glas leggen.
Een aantal appeltjes werden gebruikt voor de appelgelei. Je kookt de in stukken gesneden appels met een beetje water, de schil en het klokhuis kunnen gewoon meekoken. Dan laat je de brij uitlekken door een doek (uitknijpen mag maar is erg heet), en het opgevangen sap kook je weer op met suiker of geleisuiker. Ook hier ging een snufje kaneel door.
Appelgelei is erg lekker op de boterham of pannenkoek maar probeer ook eens een eetlepel gelei opgelost in kokend water en gezoet met honing te drinken als je verkouden bent.
Van het appel-rozijnenmengsel had ik wat achteruit gelegd, want je krijgt best trek van die lekkere appelgeur.
Dat werd gebruikt in de appelflappen, extra lekker gemaakt met een beetje custardpoeder op het velletje bladerdeeg.
Het smaakte prima bij een kopje koffie.
Nadat alle appeltjes verwerkt waren lag er nog een bergje "afval". Groene container? Nee hoor..................
...............zij vonden het lekker.
Wist je trouwens dat
-de appel, gegeten met schil, laxerend is, terwijl hij zonder schil, geraspt en na 15 minuten pas gegeten met wat kaneel, juist stoppend is?
-appelpitten blauwzuur bevatten en bij grote hoeveelheden giftig zijn?
-er veel meer dan duizend veschillende appelrassen zijn?
-Merlijn les gaf onder een appelboom?
-er heel veel spreuken en gezegden zijn met een appel?
Hoeveel kennen jullie er?
Lekker allemaal zeg.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Gonny
Appels inmaken had ik nog niet over nagedacht. Best stom eigelijk, want ik kook al jaren zelf appelmoes. Misschien eens leuk om te proberen met zoonlief. Heb nog 2 potten staan, waarin gewekt kan worden.
BeantwoordenVerwijderenjouw variaties ga ik zeker eens uitproberen!!
BeantwoordenVerwijderendank u voor je tips!!!
groetjes nicky
Ik krijg toch zin in appelvlappen! Ja meervoud, zo'n lekker blogje is dit! Kan je dit ook met handperen doen, we hebben er zoveel, daar kan ik niet tegenop eten!
BeantwoordenVerwijderenZijn de geweckte appels nog stevig later en wat kun je er mee doen?
BeantwoordenVerwijderenLekkere dingen allemaal!
mmmmm :o) dat met die rozijntjes vind ik ook wel origineel!
BeantwoordenVerwijderenwij hebben vandaag onze eerste pot appelen opengetrokken, ik kon het niet meer weerstaan :o) ... wij hadden ze in licht suikerwater waarin een kaneelstok en 2 kruidnageltjes waren meegekookt gedropt ... tijdens het schillen hadden we ze ook in licht citroenwater gestoken om te zorgen dat ze niet zouden bruin worden en ook die frisse zure toets vinden we terug ... mmmmm echt heeeeeeeeemels :o) ben helemaal gek van wecken!!!
Die receptjes zien er allemaal zo lekker uit, niets lekkerder dan deze in de winter re kunnen openen. En die appelflapjes zien er ook overheerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Rita :)
@Shirley: pereflappen? Heb geen idee, probeer het gewoon en laat het ons dan weten. Klinkt wel lekker btw.
BeantwoordenVerwijderen@Jolanda: de meeste appelsoorten blijven wel stevig, enkele soorten zijn minder geschikt, maar namen van rassen weet ik niet. Ik gebruik deze weck voor appeltaart en snelle flappen, maar door de yoghurt kan ook. (en vast nog veel meer)
Wat is die appel multifunctioneel zeg! Ik gebruik nog wel eens appels om hete bliksem te maken.
BeantwoordenVerwijderenMaar verder eigenlijk alleen geschild als fruithap.
Geweldig leuk logje, alleen het eerste is me niet helemaal duidelijk. Je schrijft bij appels inmaken 30 min. op 90 en voor appelmoes hetzelfde? Begrijp het vast helemaal verkeerd.
BeantwoordenVerwijderenDie flappen zien er geweldig lekker uit.
@Johanna: Stukjes appel weck je 30 min. bij 90 graden, als je te hard kook, dus 100 graden, vallen de appels uit elkaar en heb je appelmoes. Appelmoes kun je ook wecken, de moes in de glazen doen en dan ook 30 minuten bij 90 graden.
BeantwoordenVerwijderenHallo Hanneke,
BeantwoordenVerwijderenAppeltjes uit de weck in alle vormen zijn lekker. Dit jaar heb ik ook cider-appelboter gemaakt, verrukkelijk. Als je een deel van de boter uit een cakerecept vervangt door de appelboter krijg je een minder vette, zeer appelige cake. De moeite waard!
Leuke ideeen heb je op je site!
probeer ook eens kardemom ipv kaneel/ kruidnagel ook heel erg lekker en weer eens wat anders!
BeantwoordenVerwijderenDit klinkt echt heerlijk maar hoeveel water moet er bij? Moeten de appel stukjes onder water staan?
BeantwoordenVerwijderenKlopt, het weckglas wordt gevuld tot ongeveer 1 cm onder de bovenrand met water of suikerwater.
VerwijderenBedankt voor het antwoord, ik ga het straks proberen ben heel benieuwd.
BeantwoordenVerwijderenHoi hoi, Ik weck mijn appels ook; gewoon in stukken en met water zonder toevoeging van suiker. 30 min op 90° zoals hierboven beschreven. Hebben we dan later zin in appelmoes, neem ik gewoon een pot, laat een beetje water er af en dan met de staafmixer fijn pureren in de pot; en zo hebben we verse appelmoes klaar in een wip ! Ik ga nu appelgelei eens uitproberen.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Sandra
Leuk idee, daar heb ik nooit eerder aan gedacht!
VerwijderenIk heb vandaag al deze appel receptjes geweckt. Ik hoop dat het lekker smaakt! :D
BeantwoordenVerwijderenDaar ga ik wel van uit Jolanda.
Verwijderen