12-09-2011

vliersnoepjes


Het is al meer dan 2500 jaar bekend dat vlierbessen niet alleen lekker zijn maar ook veel hulp kunnen bieden bij o.a. griep, koorts en verkoudheid. Men noemt de vlier dan ook wel "de medicijnkist van het volk".
Met de bessen kun je behalve lekkere jam (met appel) en siroop ook snoepjes maken.Pluk hiervoor alleen de zwarte bessen, de groene zijn niet zo gezond voor je. 
In niet rijpe en in rauwe ongekookte vlierbessen  zit nl. blauwzuur, wat misselijkheid en braken kan veroorzaken. Niet iedereen is hier trouwens gevoelig voor. Tijdens het koken verdwijnt dit blauwzuur.
In plaats van het vervelende werkje om de nog niet helemaal rijpe bessen er uit te plukken, kun je ook alle bessen in een bak met water doen. De rijpe bessen zakken naar de bodem, want ze zitten vol met suiker en hebben daardoor een groter soortelijk gewicht dan water, de onrijpe bessen blijven drijven. Je kan ze er nu zo afgieten. 

Om de snoepjes te maken maak je eerst een kruidenaftreksel met een pijpje kaneel, 5 kruidnagelen en wat gember op een halve liter water. Laat dit een half uurtje sudderen met de deksel op de pan, en zeef dan de kruiden eruit. Doe hier de bessen bij, ongeveer 1 kg per halve liter aftreksel, en laat alles even zachtjes doorkoken. 
Zeef dan de bessen door een doek en vang het sap op. Meet hoeveel sap je hebt. Je kunt persen om meer sap te krijgen.


Breng het sap weer aan de kook met ongeveer dezelfde hoeveelheid suiker (bruin, wit, kandij, oersuiker).
Je hebt nu vlierbessensiroop. Voor snoepjes laat je het zachtjes, (het kookt makkelijk over sprak zij uit ervaring), inkoken, dit duurt minstens een uur, vaak nog langer. Het is klaar als een druppel op een schoteltje hard wordt en niet meer plakt als je het aanraakt.


Stort het dan op een met olijfolie ingevet bord en laat het bijna helemaal afkoelen. Haal er dan steeds een stukje vanaf, een schaar is hierbij handiger dan een mes, en maak er balletjes van die je door de poedersuiker rolt. 


De eerste dag moet je ze een paar keer omdraaien en weer bestuiven met poedersuiker, ze plakken nog makkelijk aan elkaar. Daarna in de koelkast afgedekt bewaren en vooral in het begin regelmatig even schudden. Je kunt ze als zuigtablet gebruiken bij een zere keel of nemen als je je grieperig voelt (of als je geen griep wilt krijgen, want vlier werkt zowel preventief als curatief).

Dr. Madeleine Mumcuoglu, een viruloge, heeft in 1993 tijdens een griepepidemie in Israël bewezen dat de vlierbes anti-virale eigenschappen bezit. Na drie dagen was 90% van de mensen die een vlierbesextract hadden genomen weer gezond, terwijl dit pas bij de placebogroep na één week was. Haar middel, Sambucol, was voor 99% effectief in de bestrijding van H5N1. 

Nog een klein verhaaltje uit een boek van 1621:
Er was eens een koning, die op jacht in het bos verdwaalt en terecht komt bij een hutje, waar een bejaarde man voor de deur zit te treuren. De koning vraagt hem naar de reden van zijn verdriet. 
"Mijn vader heeft me geslagen!" is het antwoord.
De koning, nieuwsgierig naar de vader, want hoe oud moet die wel niet zijn, gaat naar binnen en verneemt daar dat de vader de zoon heeft geslagen omdat hij de grootvader te hard op de bank had neergezet! Hoe kwamen deze mannen aan zo een ongelooflijk lang leven? De koning vroeg het hen. Ze aten alleen brood met zout, melk en kaas en vlierbessen!

9 opmerkingen:

 1. Vlier is hier in huis ook zeer populair en ik geef het graag weg als medicijn tegen griep. Veel mensen schijnen dat toch nog niet te weten maar kennen wel het homeopatisch middel wat er van is gemaakt. Die snoepjes hebben hier thuis waarschijnlijk geen lang leven, ik weet wel iemand die er raad mee weet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed recept. Helaas zijn hier alle vlierbessen al opgegeten door de vogels of hangen ze zo hoog, dat ik er niet bij kan. Sambucol heb ik hier ook in de keukenkast staan. Ik heb het gekocht voor mijn kinderen idd preventief tegen de Mexicaanse griep. Onze jongste heeft aanleg voor bronchitis en ik heb ze uiteindelijk met heel veel tegenstrijdige gevoelens 1x laten vaccineren. Typisch is wel, dat ik Sambucol eerst probleemloos bij de drogist kon bestellen en dat dit nu helemaal niet meer mogelijk is. Alleen via internet is het verkrijgbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Yummy! I love elderberries and want to try and make your elder sweet recipe:) I love your little story about the man! What you wrote about the doctors findings is what I have learned about the elderberries gifts also:)big hugs! I wish we were neighbors, we would have lots of fun xoxoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit voorjaar vlierbloemen geplukt, gedroogd en vanaf de R in de maand beginnen wij onze dag met een kopje vlierbloesemthee, naast dat (ook de bloesem) dat griep voorkomt is het ook nog eens heerlijk!

  Misschien moet je wel vermelden dat je de rauwe bessen niet moet eten in verband met de gifstoffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Wil: Dit staat al vermeld onder het tweede plaatje, maar op- en aanmerkingen zijn altijd welkom!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goh wat leuk. Ik heb hier ook een vlierbessen struik maar ik kende enkel maar de vlierbessen siroop, die ik dan ook altijd maak. Maar nu ga ik ook eens zo van die snoepjes maken. Hartelijk dank voor het delen van het receptje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hanneke,

  Kijk en hier heb ik het geduld dan niet voor.
  Ik maak liever kaartjes. Trouwens die paardenbloemjam lijkt me wel weer een idee om te maken!

  Lieve groetjes Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wish I saw a few weeks ago! Can I include it in my list "what to do with elderberries?"

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips