07-09-2011

stokroos thee


Van de bijna geurloze bloemen van de stokroos (Alcea rosea) kan een thee gezet worden die je kunt drinken bij hoest en bronchitis. De bloemen werken namelijk bij slijm in de luchtwegen. 
Het maakt niet uit welke kleurvariatie je neemt.Ze zijn er ook in diep paars, geel en wit. Hoe donkerder de bloem, hoe meer kleur de thee natuurlijk zal hebben.
Neem voor één kopje twee bloemen die net open zijn, inclusief het groene kelkje. 
Kokend water erover en een vijftal minuten laten trekken. Het is een zeer veilig kruid, je kan er drie kopjes per dag van drinken. De bloemen kun je ook drogen en aan je eigen theemengsel toevoegen voor wat extra kleur.


De slijmstoffen in de bloemen hebben niet alleen een verzachtende werking op de slijmvliezen van mond, keel, maag en darmen, maar ook op de slijmvliezen waar ze niét direct mee in contact komen zoals de luchtwegen, (door een "reflex-actie" via de nervus vagus). Er vormt zich een dun slijmlaagje die het rauwe gevoel bij bronchitis kan verlichten, de hoestprikkel kan verminderen en de genezing van het onderliggend slijmvlies bevordert.De stokroos is nauw verwant aan heemst en kaasjeskruid, die een soortgelijke werking hebben. Alhoewel de stokroos in de huidige kruidengeneeskunde niet veel meer wordt gebruikt, lijkt er uit recent onderzoek naar voren te komen dat de werking mogelijk zelfs actiever is dan de werking van heemst.

De stokroos is een tweejarige plant die je zelf eenvoudig kunt opkweken uit zaad. Als je het rijpe zaad nu zaait (augustus/september), kan de plant, afhankelijk van het weer, het volgende jaar al bloeien. Zaai je de zaden in de lente, dan zal alleen het blad zich ontwikkelen en moet je nog een jaartje geduld hebben.
Geef de stokroos wel een zonnige plaats en knip de uitgebloeide bloemstengels af.

.........................................................................................................................

Een beetje jaloers lees ik op een weblog uit Zuid-Afrika hoe blij ze zijn met de eerste voorjaarsbloemen en al het andere ontluikende groen. Maar wat zie ik op ons weggetje als ik een eindje ga fietsen nadat de ochtendmist is opgetrokken.............


vlierbloesem.Hoezo herfst?

11 opmerkingen:

 1. Fijne tip van de stokroos!
  Alles lijkt wel door elkaar, in mijn rododendron bloeit ook een bloemetje!
  Fijne dag,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je altijd leuke dingen op je blog. dit wist ik dus niet van de stokroos! Had dit jaar een "zwarte" en heb 2 weken geleden al weer wat gemixte kleuren gezaaid. Je schijnt de bloemen ook toe te kunnen voegen bij plantaardige haarverven zoals henna.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. tja vreemd hè, ik zag vorige week een geel bloemetje in mijn forsythia:))

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat wist ik niet, van de stokroos. Wat een idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dankjewel voor de fijne informatie weeral...
  nog een reden om stokrozen te zaaien zie...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een fijne blog, leerzaam! Ah, dus jij dronk zojuist vlierbloesemthee? Zalig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk, die stokroosthee... Ik wist helemaal niet dat stokroos ook zo krachtig werkt!
  Nergens kan ik dit in boeken terugvinden... 😕 Weet jij misschien wie de kracht van stokroos zo bestudeerd heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn verschillende boeken en bronnen te vinden waar je iets over deze bloem kunt vinden. De werkzaamheid wordt afgeleid van de inhoudsstoffen. Haar "zusjes", de heemst en het kaasjeskruid, hebben een soortgelijk werkingsgebied. Hier kun je er ook meer over lezen:
   http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/119749-de-geneeskracht-van-stokroos.html

   Verwijderen
 8. Hallo. Ik zit nu met een 'valling' en had zoveel stokroosjes! Kan je die bloemen ook drogen zodat ze bruikbaar zijn in de herfst :)?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waar kan je de thee van stokroosjes kopen aub

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips