Sinds een paar weken horen deze gewone glazen potjes
bij mijn standaard bakgerei ;-)
Hoe dat zo gekomen is? Nou, ik zag een filmpje.................,
een filmpje van Chow Tips, en ik was meteen enthousiast. Ik zag geslaagde picnicks voor mijn geestesogen, gezellige afsluitingen van etentjes en een rijke fruitoogst die nu nodig was.
Waarom ik zo enthousiast was? Dit is zó simpel en kan haast niet mislukken. Je kunt elke combinatie gebruiken én, heel belangrijk in mijn geval, het is snel (oven)klaar!
De dame in het filmpje gebruikte Mason Jars (een soort Amerikaanse inmaakglazen).
Nu is mijn kleinste weckglas nog altijd een halve liter, wat ik erg veel vind voor een één persoons hapje.
Maar kleine glazen (inmaak)potjes met een inhoud van 350 ml van de winkel heb ik wel, dus proberen?
Dit is wat zij (en ik) deden.
Vul het potje voor de helft tot driekwart met fruit. het maakt helemaal niet uit wat, ik dook de diepvries is.
En een paar dagen later, want zo lekker waren ze, plukte ik wat van de fruitschaal.
Dan maak je een mengsel van gelijke delen bloem en suiker (of minder) met een klein beetje zout.
Per glas doe je 3 flinke eetlepels hiervan gewoon bovenop het fruit. Schudden hoeft ook niet.
Bovenop leg je een dikke eetlepel boter.........
...........en dan gaat het zo de oven in, 1 uur op 175-180 graden.
Heb ze toch maar even op een schaal gezet zodat ik bij eventuele breuk geen vervelende schoonmaakklus had. Zij (van het filmpje) vond het nodig om rondom allemaal bonen te strooien zodat ze niet om zouden vallen, maar mijn potjes vertonen die neiging gelukkig niet.
Het was echt heerlijk. Het diepvriesfruit is iets ingezakt, straks met grote,verse aardbeien gaat dat helemaal goed komen. Er kan nog een dot slagroom op en met de deksel erop kun je het ook heel prima meenemen op een picknick. Zo uit het glas opeten.
Het filmpje kun je hier zien, en kijk ook eens naar haar fraaie schort.
Karen Solomon heeft ook een boek geschreven, die komt zeker op mijn (ellenlange) verlanglijst!
Wauw wat een leuke bestemming voor mijn verzameling lege potjes. Dit ga ik ook uitproberen!
BeantwoordenVerwijderenHallo gulle aarde,
BeantwoordenVerwijderenIk geniet van de/het blog en het stimuleert me tot het een en ander> de tijm-ui hoestsiroop; de wasnoten; en nu de wasverzachter; en vandaag bestemming voor de potjes.
Ik kan haast niet wachten tot de bessen en de bramen rijp zijn. mmmmmmmmmm dankjewel, groet, Ineke
Graag gedaan!
VerwijderenLeuk idee maar wel een calorierijk hapje.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal mee eens, niet voor dagelijks gebruik dus.
VerwijderenZo nu en dan moet kunnen. Misschien kan ik een caloriearme variant bedenken.
wat een superleuk en lekker recept! dat ga ik snel een keer maken, dank je voor de tip! Groetjes, Petra
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig leuk idee weer! 'k Was al blikken aan het sparen voor cake, nu dus ook potjes.. bedankt voor je tip. En ook nog bedankt voor je reactie laatst op m'n blog. Groetjes, Jessica
BeantwoordenVerwijderenEen super idee! Als je het niet wil gebruiken voor een picknick kun je het (denk ik) ook in stevige glazen maken.
BeantwoordenVerwijderenEn heel veel fruitcombinaties om uit te proberen.
Ik weet eigenlijk niet of glazen, ook al zijn ze stevig, wel tegen deze oventemperatuur kunnen. Conservenglazen zijn er misschien meer 'op gebouwd' om die temperatuur te verdragen. Proberen kan natuurlijk altijd.
VerwijderenO wat leuk zeg! Dat ga ik zeker ook proberen...
BeantwoordenVerwijderenik zie al van die rimpelige zachte appels op de fruitschaal liggen die hier natuurlijk ook uitermate geschikt voor zijn.
Hé, daar had ik nog niet eens aan gedacht. En dan wat kaneel erbij, heb je een appeltaartje ;-)
VerwijderenHow fun these would be to take on a picnic. Great idea and they look so delicious.
BeantwoordenVerwijderenGeweldig idee ook voor uitstapjes met een boot ,maar een vraag hoelang zou ongeveer dit bewaard kunnen worden ?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Mariska
Volgens het filmpje kun je het in de koelkast tot een week bewaren. Lijkt me iets lang maar vier tot vijf dagen moet dus zeker kunnen.
VerwijderenWat leuk, dit kende ik nog niet.
BeantwoordenVerwijderenIk wist dat het kon ,maar dit is echt de meest simpele manier die ik gezien heb. Ideaal inderdaad als je wil gaan picknicken ergens. En ik voorzie geen eindeloze berg zand op je cake als we op strand zijn. Geweldig idee.
BeantwoordenVerwijderenVriendlief ook weer een beetje blij met mijn grote verzameling lege potjes...
Dit is totaal nieuw voor mij en ik ben razend enthousiast, ga het komend weekeind voor man en kinderen uitproberen. Lijkt me ook erg leuk voor mijn tuinclub als ze in juni bij me komen eten. Ik heb er zin in!
BeantwoordenVerwijderenWat bijzonder zeg! Daar had ik echt nog nooit van gehoord. En ik vind dit ook origineel als cadeautje.
BeantwoordenVerwijderenZiet er fantastisch uit, wat een leuke tip. Dank je wel.
BeantwoordenVerwijderenHallo, ik heb nog niet zo lang geleden jouw blog ontdekt en lees hier met veel plezier. Ik vind de tip echt fantastisch. Zeker iets om uit te proberen !!
BeantwoordenVerwijderenGrappig, waar smaakt het naar?
BeantwoordenVerwijderenLeuk idee (:
Het is fris en zoetig. Eigenlijk gewoon een plakje cake met wat fruit erop. Maar.....wel lekker!
VerwijderenZier er verschrikkelijk gemakkelijk uit, en lekker.
BeantwoordenVerwijderenVolgend weekend eens proberen :)
Bedankt voor het leuke idee.
Hoi Hanneke,
BeantwoordenVerwijderenIk volg al een tijdje je blog, wat een leuke dingen zet je er op! Vandaag het fruitcakeje in een potje uitgeprobeerd. Smaakte erg lekker, als toetje na het eten uit de oven, nog een beetje warm. Wel een machtig geheel. Mijn kinderen kregen ze niet op en ik had er geen slagroom bovenop gedaan. Het smaakt een beetje appelcrumble-achtig. (ik had appels gebruikt en bananen). Erg lekker dus, voor herhaling vatbaar, maar dan misschien een kleinere versie in een olvarit potje (voor de kinderen).
Groetjes,
Danielle
Leuk, daar had ik niet aan gedacht. Olvarit potjes kunnen natuurlijk ook!!
Verwijderengoh die hanneke!
BeantwoordenVerwijderenweeral zo een leuk idee zeg!
Heb het vanavond met frambozen(uit de vriezer) en met zoetstof(vervanger voor de suiker) gemaakt. Het smaakt naar meer, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :)
BeantwoordenVerwijderenWij maakten gisteren kleine appeltaartjes in een potje. Zo leuk én heel lekkker!
BeantwoordenVerwijderenIk heb er een blogje over gemaakt.
Hoi ik heb ze ok gemaakt vandaag, smaakt heerlijk (lekker warm opgegeten) maar was wel onderin nattig deeg en het bovenste bijna verbrand...ook bleef de bovenste korst 'hangen'aan het glas en was de rest dus door de nattigheid denk ik ingezakt en er zat dus als het ware een 'gat'in het midden. Nu ben ik geen keuken prinses dus ik denk, ik vraag jou of dit ok is (want de smaak is goed) of dat ik iets verkeerd doe. Kleffe deeg lijkt op niet gare deeg, en we moeten natuurlijk niemand met buikpijn krijgen na het eten van het taartje. Ik was wel het snufje zout vergeten, zou dat de boosdoener zijn? Oh ja ook ziet het taartje er door dit alles niet echt aantrekkelijk uit, maar smaakt dus wel heerlijk. Iemand raad>?? Dank je!
BeantwoordenVerwijderenHet zout is absoluut niet de boosdoener, misschien erg vochtig fruit? En heb je bloem gebruikt of zelfrijzend bakmeel?
VerwijderenProbeer ze eens te maken met baneen en/of appel en kijk dan of je een beter resultaat krijgt. Het oog wil tenslotte ook wat. Succes!!!
Hoi Hanneke, ik had appel en rozijnen en heb bloem gebruikt. Ik zag tijdens het bakken zo op het eind van het uur dat ze in de oven moeten, dat er echt vocht onderin aan het borrelen was. Ik denk dat ik iets meer bloem met suiker moet doen, een lepel extra ofzo...ik heb 250 gr olvaritpotjes gebruikt. Moet je de potjes van te voren ook met bakspray invetten?
BeantwoordenVerwijderenHoi Suzanne, nee, de potjes hoef je (gelukkig) niet in te vetten. Vreemd dat er zoveel vocht in zat, appel en rozijn zijn niet bepaald nat. Waarschijnlijk heb je gelijk, ik zou ook iets meer bloem/suiker mengsel erbij doen. Dit kan dan het extra vocht opnemen.
VerwijderenGewoon nog eens proberen......ik ben benieuwd!
Hallo Hanneke, ik heb ze geprobeerd hoor je potjes met cake, eigenlijk al verschillende malen. Ze zijn echt lekker en zo makkelijk om te maken :)
BeantwoordenVerwijderenLiefs,
Rita
Leuk concept en makkelijk te maken recept! Klinkt lekker! Als ik straks tijd heb ga ik het meteen uitproberen. Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenWat jammer...al mijn potjes zijn net gereserveerd voor de jam-to-come. Rabarber en kruisbes hebben al aardig wat gebruikt. Frambozen komen nog. Dus eerst jam eten en dan wat uit de diepvries/van de fruitschaal plukken voor een toetje. Leuk idee!
BeantwoordenVerwijderenEr waren vandaag maar weinig bramen en frambozen rijp, ja wat doe ik er mee? Ik moest ineens denken aan de heerlijke cake in glas en je raadt het al, ze staan nu in de oven. Het was super snel gemaakt en het zag er zo mooi vers uit. Super! En nu nog benieuwd naar de smaak en of het in de smaak valt. Dank je wel voor het delen op je blog, ik geniet ervan en je geeft vaak zoveel hanidge tips en ik kan nog wel even vooruit.
BeantwoordenVerwijderenik heb het recept ook al op internet gezien (filmpje.. ) stond op mijn to do lijst... maar durfde het niet aan ivm het glas..
BeantwoordenVerwijderenJe gebruikt er gewone groentepotjes voor? bijv.. van hakgroenten?
Ja, dat klopt helemaal. Er is nog nooit een potje geknapt!
VerwijderenI`m stopping by from the sunny simple sunday blog hop. I love your blog and I am a new follower.
BeantwoordenVerwijderenhttp://darlenebnemeth.blogspot.ca/2013/03/do-you-feel-gratitude.html
Hai, ik wil graag je cakejes idee gaan uitvoeren, maar kan het ook met zelfrijzend bakmeel? (anders moet ik nog snel naar de winkel..) Groetjes!
BeantwoordenVerwijderenBen ik nog op tijd Nina? Volgens mij geeft het gebruik van zelfrijzend bakmeel geen probleem. Misschien een iets luchtiger resultaat.
VerwijderenDankjewel! Ik had vanmiddag uiteindelijk toch geen tijd, maar morgen lekker bakken:)
BeantwoordenVerwijderenZe waren heerlijk! Bedankt voor het delen:) Ik heb trouwens potjes van de babyvoeding gebruikt, die ik bewaar als ik ze eens heb.. Ging prima.
VerwijderenWat een super idee....en ik kan alles weerstaan, behalve verleiding....dus bakken maar.
BeantwoordenVerwijderenDit staat dus al een tijdje open in mijn browser... ik vind het zo geweldig (zoals zo veel van jouw blogs). Ik ga het straks ook maken, ook met fruit uit de vriezer. Vraag me alleen af of ik het fruit eerst moet ontdooien of dat het bevroren kan worden verwerkt?
BeantwoordenVerwijderenWij hebben hem vandaag gemaakt en geproefd en ook hier viel hij in de smaak. Daar gaan we nog wel meer variaties op bedenken. Smullen!
BeantwoordenVerwijderensuper leuk idee! wat voor potjes heb je ervoor gebruikt? gewoon jam potjes of potjes waar groente in heeft gezeten? kan dat wel goed tegen de warmte van de oven? ik ben zo bang dat ze exploderen in mn oven ;P
BeantwoordenVerwijderenDe potjes van Hak, of eigen merk. In ieder geval die potjes met een klikdeksel waar groente in zat. Sommige mensen doen het in babyvoedingspotjes, en ook die knappen niet. Dat glas wordt volgens mij in de fabriek ook sterk verhit dus die zullen er wel tegen kunnen.
VerwijderenBij mij is er nog niet één stuk gegaan.
http://www.youtube.com/watch?v=mm1xByxm44w
BeantwoordenVerwijderenprobeer ook deze eens, is een cakeje in een kopje en dan bakken in de magnetron
Wat makkelijk. Ik had natuurlijk geen potje bij de hand, maar heb het gemaakt is een klein ovenschaaltje. Het was wel een beetje nattig (klef) gebleven. Evengoed erg lekker met een toef lobbige slagroom. We denken maar even niet aan de lijn ;-)
BeantwoordenVerwijderenwat een leuk idee!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk, en makkelijk idee! Ik heb hem hier overgenomen; http://www.traktatieblog.com/2016/04/fruitcake-uit-een-potje.html
BeantwoordenVerwijderen