09-04-2012

poffert wecken


Eén van de kleine dingen waar ik blij van wordt is het eten uit eigen inmaak. De kelder inlopen en dan te kunnen pakken wat je 'nodig' hebt geeft elke keer weer zo'n rijk gevoel.  
Poffert is hier een favoriet, het is voor de speciale momenten, zoals het terugkomen van een wandeling. 
We gaan graag 's morgens, midden in de week wandelen, dan is het meestal erg rustig. Dat is een luxe die niet zo veel mensen zich kunnen permitteren, en als we dan tegen lunchtijd thuiskomen genieten we soms nog even na met een warme poffert. Maar hij smaakt natuurlijk net zo lekker na een zondagse wandeling.
Wil je ook een voorraadje geweckte poffert hebben dan moet je het volgende doen:

Vet de (geschikte, nu ook te kopen bij de Xenos) glazen in met wat boter en bestrooi ze dan met paneermeel. Maak een poffertdeeg zoals HIER staat beschreven, deze hoeveelheid is genoeg voor 4 weckgazen van een liter, of gebruik een ander recept. 


Vul de glazen voor 1/3 met dit deeg en laat het op een warme, tochtvrije plek minstens een uur rijzen.


Zorg wel dat de randen, waar straks de weckring op rust, helemaal schoon zijn. Eventuele deegresten zijn nu veel makkelijker te verwijderen dan na het bakken. En je weet, als de weckring niet goed sluit, zal er ook geen vacuüm ontstaan.


Bak nu de poffert op 180 graden. Waar 'grote broer' een uur nodig heeft, zijn deze kleinere porties na drie kwartier klaar. Controleer dit desnoods met een breinaald.


Laat ze dan even afkoelen, anders brandt je echt je vingers, en voorzie ze van weckring en klemmen. Als je baksel té enthousiast was en te hoog is geworden, kun je het eraf afsnijden. Doe ze in een lauw weckbad, met net zo veel water dat de glazen nog stabiel staan. Ze zijn nl. veel lichter dan een pot met wortels. Breng dan het water langzaam aan de kook en weck ze 30 minuten bij 100 graden.

En hoe nu verder?
*Zorg eerst dat je een reden hebt om naar de (weck)fles te grijpen. 
*Trek dan de weckring los tussen de deksel en de pot.
*Leg twee kleine eetlepels roomboter op de poffert.
*Leg één of twee eetlepels bruine suiker er boven op
*Leg de deksel, zonder ring, weer op de pot.
*Zet dan de pot drie minuten in de magnetron op 700 Watt.
Heb je geen magnetron of wil je liever geen magnetron gebruiken, zet dan de pot met boter en suiker gedurende een half uurtje in een pan met heet water.

13 opmerkingen:

 1. Heerlijk, zou er ook een glutenvrije variant zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. LEUK, over een paar weken krijgen we opa's, oma's
  en oudere vrienden te logeren.
  Dan ga ik deze maken!!!
  Fijne 2de paas :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog nooit poffert gemaakt, maar ik heb het recept nu opgeslagen. Leuk om een keer te proberen.

  Groet,
  Mrs Busy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen idee wat poffert is? Ik ging even gluren bij dat receptje en het doet me wat cake-broodpudding-achtig aan?

  Ik heb ook absoluut geen ervaring met wecken, en spijtig genoeg ook geen kelder of bergplekje waar het fris en droog is altijd.

  Maar misschien ga ik de 'verse' versie toch eens proberen, in het klein ! ;-) puur uit nieuwsgierigheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak regelmatig poffert of povverd, ook op mijn blog een recept.
  Maar deze geweckte versie kende ik nog niet. Wel gevaarlijk, altijd poffert in voorraad!
  Hier is hij favoriet!!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mmmmmmmm, lekker!! Leuk om te lezen dat je het ook kunt wecken! Met heimwee denk ik terug aan de grote kelder met vele weckpotten van mijn ouders.

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik maak het wel eens in een metalen poffertvorm, in een pan heet water. Daarna wordt ie meestal helemaal opgegeten :)
  Wel leuk dat je het ook kunt wecken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat leuk eens iemand over een poffert te zien schrijven. Mijn moeder maakte hem en zelf heb ik hem sporadisch gemaakt. Recept staat hier in een kookboek van voor de oorlog ;-)
  Maar inmaken van een poffert daar had ik nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wel heel goed dat je zo'n oud recept hier uitgebreid behandelt. Als je geen oven had, deed je het dus in een pan heet water.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat leuk dat je dit kan wecken! Alhoewel het er zo lekker uitziet dat direct eten natuurlijk ook een optie blijft, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een leuk idee, ik bak alleen mijn poffert nooit in de oven maar met de poffertvorm in een oan met water. Wordt het uit de oven niet erg droog?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik heb geen ervaring met wecken, maar zou wel eens een keer een pofferr in een weckpot willen maken. Kun je de weckpot vullen met het deeg en de gesloten pot in het water ztten te pruttelen net als bij gebruik van een pofferrpan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessante vraag. Heb dat zelf nooit gedaan maar is het proberen waard!

   Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips