04-04-12

paas mannetjes


Kleien en boetseren, nee, 't is niet echt mijn ding en dat gebrek aan talent is dus ook vaak zichtbaar in mijn broodcreaties.
Waar vlechtbroden nog wel een redelijk resultaat opleveren, is het met mijn paasmannetjes altijd een gevecht met de verhoudingen.
Toen de kinderen nog klein waren en meehielpen in de keuken kon ik het soms tegenvallende uiterlijk nog wel eens op hen afschuiven......................
Gelukkig smaken speknekken en dikke benen net zo lekker als een stak in het vel zittende paasman.

De mannetjes zijn gemaakt van brood. Ik maak hiervoor altijd een wat luxer brooddeeg, ipv water gebruik ik melk, een ei en een klontje roomboter. Ook een klein schepje suiker gaat er door het deeg.
Na de eerste rijs neem je een stukje deeg en rekt het uit tot een langwerpig, plat lapje.


Met een schaar maak je de 5 inkepingen zoals op onderstaande foto zijn te zien.


Op z'n buik leg je een gekookt eitje. Het schijnt dat ongekookt ook kan maar dat heb ik nog nooit geprobeerd, ik heb geen idee of die dan wel gaar worden in de oven?


Gekleurde eieren kunnen natuurlijk ook, zolang de verf maar niet aflaat op je brood.
(Wij hebben een paar kippen die groene eieren leggen) 
Vouw nu de armen om het ei.....


en breng hem verder in model. Laat het onder een vochtige doek nog een half uurtje narijzen.
Dan het mannetje insmeren met eigeel en een gezichtje maken met rozijnen.


Ze kunnen zowel lachen als verdrietig zijn.


En als je niet oplet heb je zomaar een alien. 


Bak ze dan af in de oven, zo'n 20 minuten op 220 graden is genoeg.
Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en hol klinken.


Allemaal hele fijne paasdagen!!

20 opmerkingen:

  1. Leuk he, die broodfiguurtjes! Wij deden er ook altijd nog oortjes op, en dan was het een paashaasje! Je brengt me weer op het idee om ze te gaan bakken :)!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vind ze hartstikke leuk... mis alleen de oortjes haha....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. haha...die booskijkende vind ik zo grappig! ze zien er erg leuk uit hoor, gezellig om te doen! groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha ha dat ziet er grappig uit :)
    Is het voor jou geen uitdaging om het ook eens met een rauw ei te proberen.????
    Fijne pasen
    Groetjes Albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb altijd rauwe eitjes gebruikt. Ik had ze leren bakken van mijn schoonvader, en wij maakten altijd haasjes. Er waren altijd wel kinderen uit de buurt die mee kwamen bakken, en glunderend met ieder hun eigen pissemanneke naar huis trokken...

      Verwijderen
  5. Met die duidelijke beschrijving en de foto's durf ik deze creatie ook wel aan! Leuk, deze paasmannekes.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. oew oew, wat leuk weer!!!
    super om met de kinderen te doen zeg...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hartstikke leuke paasmannetjes! En de eieren zijn dan in ieder geval hardgekookt, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ik gebruik hardgekookte eieren voor ze de oven in gaan. De eieren veranderen er eigenlijk niet door en kunnen gewoon gegeten worden.

      Verwijderen
  8. Wat een schatjes! Voor jullie ook fijne paasdagen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk idee! Ik heb nog geen ervaring met broodbakken. Kun je de verhoudingen van het recept misschien ook posten???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor het brooddeeg gebruikte ik:
      *500 gram meel (wit, spelt, volkoren, wat je het lekkerste vindt)
      *1 geklutst ei, wat boter en melk, samen 300 ml.
      *iets zout
      *1 zakje gist

      Alles goed mengen en een tiental minuten kneden.
      Afdekken en een uurtje laten rijzen.
      Weer kneden, mannetjes maken vansf hier.

      Verwijderen
  10. Thank you for participating in Show Your Stuff Blog Hop, You are invited to come back:
    http://juliejewels1.blogspot.com/2012/04/safe-cooking-habits-and-tips-show-your.html

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dit is een leuker idee dan roscones bakken, die zijn nogal vettig! Ja, misschien probeer ik het morgen wel, dan laat ik je het nog wel weten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb even gekeken op google afbeeldingen naar roscones, ken ze niet maar het ziet er zeer smakelijk uit :-).

      Verwijderen
  12. Het werkt ook met een rauw ei, die gaart vanzelf bij die temperaturen. Ik heb het gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is leuk om te weten, ga het de volgende keer ook eens proberen!

      Verwijderen
  13. Thank you for participating in Show Your Stuff Blog Hop, You are invited to come back:
    http://juliejewels1.blogspot.com/2012/04/white-chocolate-tropical-dessert-show.html

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips