De meidoorn bloeit nu overal volop. Je kunt het zien, maar ook ruiken! Wat een bedwelmende, zoete geur.
Het is een hele bijzondere boom, waarvan de rode, meelderige bessen zelfs al in de prehistorie de mens tot voedsel diende. Het hout is ook erg hard, het werd om die reden wel als hakblok bij onthoofdingen gebruikt.
De doornen zijn erg scherp, zo scherp dat ze zelfs wel gebruikt werden als naald voor de ouderwetse grammofoons, wat volgens mij voor de plaat niet bevorderlijk geweest kan zijn .
Goede geneeskrachtige eigenschappen bezit ze ook. De meeste inhoudsstoffen zijn te vinden in de bloeiende toppen met wat bladeren. (Gelukkig, want dat is veel makkelijker plukken dan alleen maar de bloemen!)
Deze siroop is dus niet alleen lekker, ze ondersteunt ook op een hele milde manier de hartfunctie, b.v. bij een ouderdomshart of bij het herstel na een hartinfarct.
Op de bloeddruk werkt ze regulerend, met andere woorden, is je bloeddruk te hoog dan zal het gebruik van de bloemen dit kunnen verlagen. Is je bloeddruk echter te laag, dan zal de meidoorn dit juist kunnen verhogen. Bijzonder vind ik dat!
Ook bij hartkloppingen kun je het gebruiken. Ik neem aan dat een ieder die dit leest wel snapt dat je in geval van klachten zeker ook een huisarts moet consulteren en eventueel gebruik van de meidoorn moet overleggen, ook al is het een zeer veilig kruid! Ze kan ook langdurig ingenomen worden, de geneeskrachtige stoffen stapelen zich niet op in het lichaam.
Je kan van de bloemen een tinctuur maken of de bloemen vers of gedroogd drinken als thee. Neem dan drie maal daags een kopje.
Maar een lekkere siroop maken, dat kan dus ook.
Je plukt de bloemen op een mooie, zonnige dag als ze helemaal droog zijn, die paar blaadjes mogen dus blijven zitten!
(Er is ook een rode meidoornvariant, maar deze moet je niet gebruiken.)
Je mag de bloesems wassen, maar nodig is dit meestal niet. Wil je dat wel doen, laat ze dan niet lang in het water weken.
Doe ze dan in een pan en giet er zoveel water op dat ze net onderstaan.
Breng het nu langzaam aan de kook en als het kookt haal je het van het vuur. De deksel gaat op de pan en je laat het nu rustig een aantal uren staan.
Dan zeef je de bloesems eruit, goed persen om alle sappen te verkrijgen en je voegt dan per liter sap 500 gram suiker en het sap van een citroen toe.
Breng alles weer aan de kook en zodra het kookt kun je het ook in je potjes of flesjes gieten.
Je kan deze siroop aanmaken met water, maar ook in wijn is het lekker. En probeer ook eens een scheut door je pannenkoekenbeslag te doen of een cake.
Heb je nog wat bloesems over, dan kan je ook een afkooksel maken. Laat daarvoor alles 10 minuten koken. Na het zeven heb je dan een lotion die gebruikt kan worden om een gezondere, maar vooral steviger, gezichtshuid te bekomen. En dát willen we toch allemaal wel?
Wat leuk zeg, ik wist helemaal niet dat meidoorn al deze nuttige eigenschappen heeft! Als ik 'm zelf in de tuin had, zou ik direct gaan plukken!
BeantwoordenVerwijderenIk ben zo blij dat ik jouw blog ontdekt heb!
BeantwoordenVerwijderenFijn om te horen!
VerwijderenWat fijn om recepten met meidoorn te vinden, mijn favoriete bloem! Zou je er ook wijn van kunnen maken? Lijkt me wel wat... Groetjes!!
BeantwoordenVerwijderenJazeker kan dat.
VerwijderenHier is het recept:
2.25 liter bloesems
1500 gram suiker
2 citroenen
1 theelepel looizuur
4.5 liter water
gist en gistvoedingszouten
Rasp de schil van de citroenen en kook dat samen met het sap van 1 citroen een 1/2 uur in het water.
Giet de vloeistof in een kom en als hij is afgekoeld tot 21 graden, doe er dan het gistvoedsel en de gist erbij. Laat dit 24 uur staan en dan gaan de bloemen erin. Roer dit mengsel elke dag gedurende 8 dagen.
Daarna heel goed zeven en verder behandelen als "normaal".
Oh super!! Wel veel bloesem... veel meer dan bij Vlier. Heb je deze zelf al eens gemaakt? Ben benieuwd naar de smaak!
VerwijderenNee, 't is er nog nooit van gekomen, het staat altijd op mijn lijstje voor volgend jaar ;-)
Verwijderenje kan het bij witte wijn doen Héél lekker !
VerwijderenHelaas hier weinig meidoorn in de buurt, maar wieweet ontdek ik er eentje als we weer gaan wandelen.
BeantwoordenVerwijderenWaarom mag je de rode meidoorn niet gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenHij is niet giftig, alleen vond ik hem absoluut niet lekker.
Verwijderenoke! dat wordt dus verzamelen! Ik maak ook altijd wijn , tinctuur en siroop van vlierbloesem. Deze variant kende ik nog niet!
BeantwoordenVerwijderenDank je wel
Bloeit bij jullie de meidoorn nog? Hier was hij weliswaar later dan andere jaren, kwam pas in bloei begin mei, maar intussen is hij alweer helemaal uitgebloeid.
BeantwoordenVerwijderenDit recept zal dus voor volgend jaar zijn... Vlierbloesemsiroop maak ik op bijna dezelfde manier...
Ja, hij is pas deze week beginnen te bloeien. Wat een groot verschil een paar honderd km maken kan.
VerwijderenLeuk al die receptjes!
BeantwoordenVerwijderenMaar waar haal je de tijd vandaan?
Groetjes uit Belgie
Ja een heel leuk blog om door heen te wandelen en heel aangenaam om lezen en zaken bij op te steken bedankt
BeantwoordenVerwijderenWat een mooi en gezellig interessant blog heb je! Hoe langer ik hier rondsurf hoe meer inspiratie ik opdoe! Vandaag heb ik meidoornbloesem geplukt. Het was niet zonnig maar dat is het nog maar zelden de laatste tijd en ik wilde kost wat kost de siroop maken en ook de lotion want mijn lotion was op. Er staat nu 5 liter gezeefd meidoornbloesemwater klaar om morgenochtend siroop van te maken. Voor de lotion heb ik de rest van de bloesems en de takjes met blaadjes in stukjes gedaan en 10 min. laten koken. Ik heb hem vanavond al gebruikt: super en zonder die vieze chemische geur van mijn oude lotion :-)
BeantwoordenVerwijderenZodra de vlier bloesems heeft ga ik daar siroop van maken, is zo heeeeerlijk en ik vind hem lekkerder geuren dan de meidoorn. Maar morgen kan ik pas proeven naar de meidoorn!
O ja, de blaadjes zijn ook heerlijk om te eten. Onze geit heeft nu bij de meidoornhaag concurrentie van mijn man en ik.
Als je gelatine aan de siroop toevoegt, krijg je lekker snoepjes. :)
BeantwoordenVerwijderenLeuk!! Moet ik dan ook maar eens proberen.
VerwijderenHeerlijk fris op een zomerse dag, echt een aanrader. Ik heb thuis de tweestijlige variant. deze smaakt prima. De eenstijlige heb ik nog niet geprobeerd.Ik weet niet of het uitmaakt qua smaak?
BeantwoordenVerwijderenIk proef geen verschil........
BeantwoordenVerwijderenHoi allen!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het respect, gemaakt en het smaakt goed. Nu wil ik er ook 5 liter wijn van gaan maken maar vind het recept hierboven in een reactie een beetje te beperkt. Is er misschien ook een recept waarin iets beter word uitgelegd hoe je de wijn precies moet maken. Ik ben een beginnende wijnmaker en het zou natuurlijk erg zonde zijn als het mislukt door een beginnersfout.
Mijn dank zou daarvoor erg groot zijn!
Op internet wel diverse recepten gevonden voor het maken vlierbloesemwijn, mijn plan was om die werkwijze te volgen met de hierboven aangegeven benodigdheden.
Vriendelijke groet Jan
Dat is een goed idee Jan. Of anders een wijnmaakboekje aanschaffen."Zelf wijn maken" van C.J.J.Berry is een erg informatief biek.
VerwijderenHoe lang kun je de lotion bewaren?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Anneke
Na twee, drie dagen bewaren in de koelkast kun je beter nieuw maken. Er zitten geen conserverende stoffen in.
VerwijderenKan je ook lotion maken van gedroogde bloesem en blaadjes?
VerwijderenHet zal misschien iets minder werkzaam zijn maar ja hoor....dat kan zeker.
VerwijderenKan je ook honing gebruoken in plaats van suiker voor de siroop?
BeantwoordenVerwijderenJa hoor, dat kan. Al zou ik het er dan niet koken, want dan kan je net zo goed (en goedkoper) suiker gebruiken.
Verwijderen