12-05-2012

seringenolie bij ischias

 

Ban direct het idee van een lekker geurende olie uit je gedachten!
Deze olie ruikt niet naar seringen, ze ruikt niet eens lekker!
Om die reden hoef je deze olie dus niet te maken, toch maak ik hem al bijna 20 jaar, elk jaar weer.

Ga even met me mee terug in de tijd, naar 1992.
Ik leende een boek van mijn vader........het was dit boek.


Ik zette net mijn eerste, aarzelende stapjes op het pad van de kruidengeneeskunde, wat toen nog niet verder was gekomen dan er hier en daar eens wat over te lezen.
In dit boek staan achterin heel veel recepten (die ik toen allemaal heb overgeschreven :o).
Eén recept trok mijn aandacht, niet omdat het zo bijzonder was maar omdat ik het wel kon gebruiken als vaderdagkadootje. "t Was weer eens iets anders en mijn vader had haast altijd last van ischias.


Het doel was een origineel kadootje, dat het ook zou kunnen werken kwam helemaal niet bij mij op!
Maar werken deed het wél, mijn vader had er veel baat bij en elk jaar maakte ik, tot aan zijn overlijden, een nieuw, vers flesje voor hem. 

Ook nu maak ik nog steeds elk jaar deze olie van onze seringenboom. Er zijn al heel veel mensen blij mee gemaakt, waaronder helaas ikzelf.


Pluk de bloemen alleen als ze helemaal droog zijn, op een mooie zonnige dag.

Ik weeg  de bloemen en bladeren niet meer af, wel belangrijk is dat ze ónder de olijfolie blijven, anders kunnen ze heel makkelijk gaan schimmelen. Leg er eventueel iets zwaars op. 


Zet hem dan zo vaak als mogelijk in de zon op de vensterbank. Bij slechter weer kan het dan evt. bij de kachel staan.

Je kunt de olie, na het zeven, weer in een lege deoroller bewaren, en twee maal per dag de zere plekken insmeren. 
Ook reumapatiënten kunnen pijnverlichting ervaren.

De sering is één van mijn lievelingsbloemen. Wat een genot, en luxe misschien wel, om gewoon het slaapkamerraam open te doen en de bloemen te kunnen plukken.


Wist je dit trouwens?

*Als je seringen op de vaas wilt zetten, moet je de stelen vezelig kloppen,     want alleen dan kunnen de seringen het water opnemen.
*Pluk ook alleen uitgekomen seringen, want ze gaan in de vaas niet open.
*Heb je geen seringen maar wel ischias? Je kunt ook het volgende                  gebruiken:
- een doorgesneden ui zachtjes over de pijnlijke plek wrijven
- bladeren van de witte of rode kool met een hamer of deegroller pletten      en aanbrengen op de pijnlijke plek met daaromheen een wollen doek. Na    2 uur evt. verversen.
           

13 opmerkingen:

  1. Goeie tips! Nooit geweten over de sering. Onze sering bloeit nu weer, en wie weet ga ik het ook maken want die kwaal komt me bekend voor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. I learn something new from you all the time, Hanneke!! xx Thank you for sharing about lilac for sciatica :) Big hugs and much love to you!!! xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dankjewel voor de tip. Een aantal weken geleden heb ik voor het eerst een ischias aanval gehad en die heugt mij nog. Ik hoop het niet meer te krijgen, maar als het wel het geval is, dan weet ik wat ik kan gebruiken. Heel hartelijk dank.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel interessant bericht. Ik wist niet dat ook de seringenbloem geneeskracht heeft. Heb helaas geen seringen in de tuin maar gelukkig ook geen ischias; maar andere vormen van lage rugpijn - we weken weer in de tuin, nietwaar... - reageren waarschijnlijk ook op deze middeltjes?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor zover ik weet werkt de sering op de zenuwen en zenuwknopen, maar aangezien reumapatienten ook pijnverlichting ervaren zou je het zeker kunnen proberen, alhoewel een middel dat specifiek op de spieren werkt misschien beter werkt. Ik zou, indien voorradig, deze olie dan verrijken met eth. olie van rozemarijn of met de seringenolie nadien een rozemarijnmaceraat maken.

      Verwijderen
    2. Dak je wel Hanneke, rozemarijn heb ik in de tuin, heeft met enige aandacht gelukkig de winter (in pot) overleefd en bloeit zelfs.

      Verwijderen
  5. Wat een goeie tip voor deze mooie bloemen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Seringen heb ik hier op vier hoog niet hangen, maar die tip van de ui komt me goed van pas. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo,

    Kan het ook met zonnebloemolie?

    Groetjes
    Nella

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij moet dat wel kunnen als heeft (goede, koudgeperste) olijfolie "van zich zelf" ook al veel helende eigenschappen. Is er een reden dat je liever zonnebloemolie zou willen gebruiken?

      Verwijderen
  8. Neehoor, maar dat heb ik hier nu staan en olijfolie moet ik kopen.
    Ik vroeg me af waarom specifiek olijfolie gebruikt wordt.
    Maar dat heeft dus meerdere helende eigenschappen. Dat wist ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Paar week terug ook seringenolie gemaakt. Kokosolie, au-bain-Marie verwarmd en ongeveer 9 uur opgestaan met seringenbloemen in kleine stukjes. Ik vond hem dus helemaal niet lekker ruiken en dacht dat het niet goed gemaakt was, maar nu lees ik dat deze olie stinkt. Hoe kan dat? De sering zelf ruikt zo lekker. Gelukkig staat de pot er nog en kan ik hem nog wel voor de geneeskrachtige kwaliteiten gebruiken. Misschien toch nog wat drupjes lavendelolie bij doen voor de geur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen idee waarom sering in een oplossing zo heel anders ruikt, het blijft chemie. Extra geur toevoegen kan altijd en maakt het gebruik een stukje aangenamer.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips