28-05-2012
brandnetel-chips
Dat schiet niet op zo, als ik steeds leuke dingen op andere blogs tegenkom die ik ook eens wil proberen kom ik nooit door mijn eigen lijstje heen.
Maar dit klonk zo verleidelijk, ik moest het gewoon proberen.
Het originele recept staat op the mountain rose blog, helaas had ik niet alle ingrediënten dus ik heb een beetje gesjoemeld, maar het resultaat was er zeker niet minder om!
Deze ingrediënten gebruikte ik:
Pluk een aantal brandnetelbladeren van de top, niet de hele kleintjes maar ook niet de allergrootsten.
Als je ze niet helemaal vertrouwt (honden) of ze zitten erg onder het zand: even wassen.
Maak dan een mengseltje van:
*3 theelepels olijfolie
*1 eetlepel appelazijn
*1 klein eetlepeltje tamari
*1 geperste knoflookteen, meer mag
*snufje peper
Laat het mengsel even staan en giet het door een fijne zeef zodat de knoflookstukjes er uit zijn.
Bij de eerste probeersels werden deze stukjes erg bitter in de oven. Je kan natuurlijk ook een dag van tevoren wat knoflook in olijfolie laten trekken en dit gebruiken.
Haal het brandnetelblad stuk voor stuk door het mengsel en laat ze, b.v. op de rand van een bord, even uitlekken. Leg ze dan op een stukje vetvrij papier.
Bak ze in de oven bij 150 graden in ongeveer 20 minuten knapperig. Halverwege kun je ze omkeren.
Sommige blaadjes voelen bij het omdraaien al knapperig, haal die er dan alvast uit.
Pas goed op dat ze niet verbranden, ze worden daar niet lekkerder van.
Als ze klaar zijn zullen ze niet meer prikken, en goed afgesloten blijven ze minstens een week goed, maar wel veel minder knapperig.
Pas op!!
Proef ze ook niet eerder dan dat ze echt klaar zijn, ik was natuurlijk weer te nieuwsgierig en heb er eentje te vroeg geproefd.........die prikte nog wel een beetje met als gevolg gedurende een paar uur een heel vreemd, onbekend gevoel op m'n tong ;-).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Lol, wat jij allemaal toch probeerd :)
BeantwoordenVerwijderenMaar ik moet toegeven ze zien er eigenlijk lekker uit.
Lieve groet,
Rita
Dit moet ik zeker eens proberen...
BeantwoordenVerwijderenEn een grijns van herkenning bij je laatste alinea...
Jaren geleden tijdens een kruidenwandeling had de gids gesproken over het gebruik van verse brandnetel in slaatjes, en dat je ze dan eigenlijk helemaal tot moes moest wrijven om het eetbaar te maken. Manlief had wel het eerste, maar niet het tweede deel van de uitleg gehoord, en toen hij later die week een slaatje van allerlei bladgroenten uit de tuin maakte...
Inderdaad ...
jeeeee wat een ideeeee!! ik ga dit zeker proberen! HA! mijn wraak op de brandnetels is zoet!
BeantwoordenVerwijderenHeb hier een chips-liefhebber thuis maar of hij deze wil proberen....? Soep van brandnetels vindt hij lekker maar daar blijft het ook bij. Wie weet ga ik het zelf wel eens proberen, klinkt heel verrassend in ieder geval :)
BeantwoordenVerwijderenHaha wat een bijzonder recept! Als ik weer 'ns brandnetels zie staan lijkt me het een goed idee het eens te proberen...
BeantwoordenVerwijderenNou brandnetels genoeg op de moestuin, ik vind dit wel HEEL spannende chips hoor...;)
BeantwoordenVerwijderenWat kun je toch veel doen met brandnetels! Verbazingwekkend gewoon. Je kunt er dus soep van maken, chips en mest voor je tuin!
BeantwoordenVerwijderen........en de wortels voor haar azijn, de stengels voor kleding, het zaad met zijn eigen toepassingen.....,man, we hebben helemaal geen andere planten meer nodig!
VerwijderenOh wat een leuk recept weer. IK heb net vanmiddag een grote pan brandnetelsoep gemaakt. ook lekker natuurlijk.
BeantwoordenVerwijderenMaar morgen ga ik toch nog even kijken of ik nog een topje kan vinden bij de brandnetels, want zo'n leuk idee kan niet lang wachten natuurlijk.
Spannend recept; kan vast met meer eetbare blaadjes. Hier in de tuin zijn de brandnetels verdwenen...
BeantwoordenVerwijderenhmmm ik zie weer een neiuw project ;-)
BeantwoordenVerwijderennog bedankt voor je reactie op mijn project paardebloembier, wat denk je, zou ik de stevia nu voor t drinken nog erbij kunnen gooien? Ik heb nog een literfles pbbier staan namelijk....
Oh wat een bijzonder recept, heb genoeg brandnetels staan om het uit te proberen
BeantwoordenVerwijderenNieuwsgierig geworden door de titel van je blog brandnetel chips ben ik een kijkje gaan nemen op jou blog. Erg leuk blog heb je trouwens :o)
BeantwoordenVerwijderenDat je veel met brandnetels kon doen dat wist ik wel, maar chips ervan maken dat heb ik nog nooi geprobeerd. Het ziet er erg lekker uit en ik ga het dan ook zeker proberen. Helaas heb ik hier net alle brandnetels geplukt en laten drogen voor de brannetelthee. Maar de eerst volgende keer dat ik brandnetels pluk dan maak ik er chips van.
Ik ga nog even verder lezen op je blog, groetjes Dreadlocks
Hier word ik echt vrolijk van. Wat een leuk idee en wat een leuk recept. Ik ga het snel proberen. Te gekke blog ook.
BeantwoordenVerwijderen