Is er iemand die de paardenbloem niet kent? Niet weet hoe hij eruit ziet?
Ik kan het me haast niet voorstellen, want de paardebloem groeit en bloeit, behalve in de tropen, overal.
Hoeveel bosjes paardenbloemen zijn er niet door kinderen aan hun moeder geschonken, die dan die rare, onuitwasbare kringetjes in de kleding maar voor lief nam.
Het is ook een hele gulle plant, vandaar ook mijn voorkeur voor de kopfoto ;-), je kan alles gebruiken van de paardenbloem......... de wortel, het blad, de ongeopende bloemknoppen, de steeltjes en natuurlijk de bloemen zelf. De wortel en de bladeren bezitten een geneeskrachtige werking, de bloemen nagenoeg niet.
Veel mensen denken dat de stelen giftig zijn maar dat is niet zo, je kunt er zelfs een soort noodles van maken, al moet ik eerlijk toegeven dat dit probeersel niet in de top van mijn nog to do lijstje staat.
Wat ik wel maak is paardenbloemenjam. Het is een heel simpel recept waar je met een beetje fantasie lekker mee kunt rommelen.
Je begint met het leukste, je plukt de bloemen.
Doe dit alleen als de bloemen open zijn en droog en probeer ook een plekje te vinden ver van de (snel)weg.
Je kunt een beetje schrikken van alle insecten die er na het plukken uitkruipen. Zelf leg ik de bloemen een poosje op een tafel buiten, zodat iedereen "het zinkende schip" kan verlaten.
Daarna knip je het meeste groen eraf, dat beetje wat blijft zitten is niet erg. Je knipt de groene schutblaadjes eraf omdat ze wat bitter van smaak zijn.
(Excuses voor de kromme schaar, het is een overblijfsel van mijn werk en van chirurgische knipper gepromoveerd tot kruidenknipper.)
De bloemblaadjes gaan in een pan (laat er een aantal over) en dan giet je er zoveel water op dat ze net onderstaan. Het sap van 1 of 2 sinaasappels kan er ook door en als je onbespoten exemplaren hebt mag de schil zonder het wit er ook bij. Doe er voor de frisse touch vooral ook een citroen bij. Reken grofweg per 200 bloemen op 2 sinaasappelen en 1citroen en ruim een halve liter water.
Breng alles aan de kook en laat het zo'n 15 minuutjes doorsudderen. Dan kun je het zeven.
Van dit sap kun je nu jam of gelei maken op je eigen manier.
Je kan, omdat het zo leuk lijkt, nog wat verse bloemblaadjes na het zeven erdoor doen, maar dat hoeft natuurlijk niet.
Het smaakt erg lekker op de boterham maar ook in de kwark of yoghurt! En wat dacht je van een laagje op een plakje cake? Het doet een beetje denken aan abrikozen.
Ik zal de houthakkers straks ook even zo'n plakje brengen.
Op de potjes die ik weg wil geven komt over het dekseltje een leuk gekleurd hoesje. Niet van stof maar geknipt uit een servet. Die zijn er in allemaal mooie kleuren, het is veel goedkoper en ik gebruik m'n lapjes liever voor iets anders.
Als je dat mooi vindt kun je ook nog even in onderstaand filmpje bekijken hoe de paardenbloem groeit.
En toch moet ik ontzettend wennen aan die n ertussen.
Prachtige foto van je jampotjes! Voor markten deed ik ook altijd een stukje rondgeknipte servet over de potten chutney e.d. Soms zijn er servetten met groentenafbeeldingen en heel geschikt dus. Het filmpje vind ik ook mooi. Ja, je staat er versteld van wat er allemaal uit komt kruipen na het plukken, net als bij vlierbessen en bloesem (veel oorwurmen).
BeantwoordenVerwijderenGeniet van de jam, ik hou het bij het rucola-achtige blad want ben geen zoetekauw :)
Wat een geweldig idee, de paardenbloemen schieten hier altijd de grond uit, misschien laat ik ze deze keer maar wat groter worden om er jam van te maken :)
BeantwoordenVerwijderenHe nou heeft mijn man net ons weitje gemaaid, en het stond helemaal vol! Ik maak sla van de blaadjes, met croutons met veel knoflook en uitgebakken spekjes. heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenO die nieuwe spelling... ik ben al 30 jaar weg uit Nederland en geloof dat je nu ook pannenkoek moet schrijven, wat raar! voor mijn gevoel klopt het niet.
Ik heb ze ook al gemaakt 2weken geleden, ik maak er ook siroop van.
BeantwoordenVerwijderenLekker voor warme zomer dagen!
Zelf haal ik nooit de groene schutblaadjes eraf, en ik proef er niets van.
Leuke site heb je, ik kijk er graag naar!
Groetjes
sinds kort staat je site bij mijn favorieten. Het ziet er mooi uit en staat vol met praktische en lekkere ideeën. Een vraag in het algemeen: als je de paardenbloemen moet wassen gaat er dan niet veel smaak verloren? Bij ons lopen er o.a. vossen, reeën en andere "vrije vogels" in de wei. De bloemen moeten hier op 800 m hoog nog beginnen te bloeien, dus liggen er nog alle kansen.
BeantwoordenVerwijderengroeten vanuit Oostenrijk
Ik heb mijn paardenbloemen nog nooit hoeven wassen, ik heb zelf dus ook geen idee of het de smaak zal beïnvloeden. Gevoelsmatig denk ik van wel, misschien kun je een stukje afschermen zodat, met name de vossen, er niet hun behoeften kunnen doen?
Verwijderenwassen is aan te bevelen: vossenurine kan ziektes overbrengen!
Verwijderenik gun iedereen het zijne of hare :) maar pas op met vossen! de vossenlintworm, uiteraard uit de vossenppoep, kan overal in de natuur tot op 80 cm hoogte zitten. En is dodelijk!!
VerwijderenHeerlijk recept, lijkt me leuk om te maken!! Ik wou ook wijn maken van deze prachtige bloemen, maar of dat gaat lukken...?! Dank voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenHé Lupineke, ik maak ook al jaren wijn van de bloemen. Het ene jaar zijn we heel tevreden maar er zijn ook jaargangen met een hele vieze nasmaak, ondanks dezelfde werkwijze. Het blijft toch een beetje chemie.
VerwijderenWat een leuk idee! Heb vanmorgen op de parkeerplaats bij het winkelcentrum met verbazing zitten kijken naar twee puttertjes die de zaadjes van een pluizenbol van de paardenbloem aten.
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk recept van bloemen die je te kust en te keur kunt vinden. Wie weet ga ik er mee aan de slag.
BeantwoordenVerwijderenLaat je verbazen!! Gewoon proberen!!
VerwijderenDie jam ga ik maken, en wat een mooi filmpje!!
BeantwoordenVerwijderenIk ben een fanatieke jamkookster kan ik wel zeggen ,maar van paardenbloemen nee dat ken ik niet.
BeantwoordenVerwijderenWie weet ga ik dat ook nog eens proberen.
Groetjes Albèrtje
p.s. Heb gisteren in oldebroek aardbeienmunt gekocht om thee van te trekken :)
Wat leuk! Ik ken dat helemaal niet, even op google gezocht. Interessant hoor, het ruikt en smaakt naar aardbeien, dat klinkt nog wel logisch. Maar gedroogd blad smaakt dan naar chocolade met kersen? Ben zeer benieuwd of je dat ook zo proeft. Laat je me het dan even weten? (Chocolade met kersen......hmm.....dat lust ik wel!
Verwijderenkomt op mijn to-do-lijst! en bedankt ook voor het prachtige filmpje!
BeantwoordenVerwijderenoh wat leuk, mijn moestuin staat vol met deze gele vriendjes, die gaan mooi de jam in nu ;-)
BeantwoordenVerwijderenIk was vandaag vrij dus had mijn nichtje van 12 gevraagd of het haar leuk leek om deze jam te gaan maken. Ze was super enthousiast (ook al verklaarde de hele klas haar voor gek).
BeantwoordenVerwijderenWe zijn er de hele middag mee bezig geweest en de potjes staan nu af te koelen.
Morgen gaan we het proeven.
Ben heeeel benieuwd!
Wat leuk dat jullie zo enthousiast aan de slag zijn gegaan. En ik weet bijna zeker dat je de smaak kunt waarderen. Mooi dat je nichtje ook meegeholpen heeft want jong geleerd.............
VerwijderenHier is het er eindelijk ook van gekomen om jouw recept uit te proberen! En mmmm, hij is lekker bevonden, alleen de textuur, daar moet ik wat aan werken (ik probeerde een versie zonder kristalsuiker te maken). Nog eens bedankt voor het recept! http://appelstien.blogspot.de/2015/04/paardenbloemen-jam-zonder-suiker.html
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenHelaas zijn ze net aan het maaien dus moet ik op de volgende lichting wachten... Maar ik ga het wel proberen!!
Wat een mooie site trouwens!!
Dit is dus mijn eerste bezoekje maar zal er zeker vaker op terug komen!!
Vraagje: gebruik je suiker bij het recept?
BeantwoordenVerwijderenZou het graag uitproberen :-)
Wat een zaaalige blog heb jij! Dankjewel!!
BeantwoordenVerwijderen