05-07-11

poffert


Een ouderwets Gronings recept. Gebakken in een pofferttrommel, een soort tulbandvorm. Maar je kan het natuurlijk ook maken in een ovenschaal of, zoals ik doe, in de braadpan :-)

  • 500 gr. bloem
  • 2 th.l. zout
  • zakje gist
  • 4  1/2 dl lauwe melk
  • 2 th.l. suiker
  • 300 gr rozijnen
  • 1 ei


Meng de eerste 5 ingrediënten met een mixer met deeghaken. 
Klop het ei luchtig en voeg het samen met de rozijnen aan het deeg toe.
Beboter een vorm.
Laat het deeg minstens 1 uur rijzen.


In een oven bij 175 graden 1 uur bakken.

Een heel eenvoudig recept waar geen kneedwerk aan te pas komt. Als het je lekker lijkt kun je eventueel nog stukjes appel toevoegen of noten.
Wel direct (warm) opeten, koud of een dag oud wordt het droog.
Beleggen met wat stroop of (bruine) suiker.





11 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. o wat lekker.
    ik weet wat ik morgen ga maken, want ik heb zo'n trommel:))

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Hanneke, wat een lekker recept. Iets om in het staartje van het schooljaar met mijn klas te bakken!
    Leuk dat je op mijn blog hebt gereageerd en ik op deze wijze jouw mooie blog heb gevonden. Ik heb me al aangemeld om je te volgen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeh wat een inspirerende blogspot! Hier zal je me vaker vinden...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit ziet er heerlijk uit!
    Je hebt een interessante blog, ik blijf hangen!
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha een poffrt trommel heb ik ook.
    Maar volgens mij is mijn recept anders.
    Zal het eens weer opzoeken.
    Ik doe het de laatste jaren ook in de oven.
    Maar vanouds deden mijn moeder en oma het koken in een pan water, goed afgesloten.
    Groetjes Albèrtje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat heerlijk , ik heb jaren geleden zo een trommel op de rommelmarkt gekocht en ga hem nu dus ook gebruiken, het lijkt me heerlijk.
    Bedankt hoor .Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Echt heerlijk poffert. Moet ik ook weer eens maken. Ik doe het alleen met 1 pak bakmeel, lauwe melk en een ei en natuurlijk krenten en rozijnen. Alles mengen en in een ingevette poffertpan op het vuur in een andere grote pan met water. Inderdaad goed afgesloten en dan smullen met boter, bruine suiker en stroop.
    groetjes Alice (ook uut Grunn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ik heb van mijn schoonmoeder geleerd: 500 gr zelfrijzend bakmeel, 4 eieren en een mengsel van lauw water en melk, ongev 400 ml....daar maak je belsag mee. Dat moet in stukken van je lepel./mixer vallen. Dan kun je er voor kiezen om er krenten en rozijnen door te doen, of je belegt een wonderpan! met spek. Toen de kinderen nog thuis waren maakte ik er 2. 1 in de echte poffertpan en dan met au bain marie laten garen en 1 in de wonderpan. Die met krenten en rozijnen eet je met gesmolten boter en bruine suiker en die met spek met stroop. Lekker maar ozo verkeerd......

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips