25-05-2012

gekonfijte engelwortel


De grote engelwortel (Angelica archangelica) is een enorme grote, tweejarige plant, die niet thuis hoort in een klein tuintje. De stengel kan wel 2.5 meter hoog worden.


In de kruidengeneeskunde wordt meestal de wortel van de twee jaar oude plant gebruikt, vooral bij spijsverteringsklachten. Het is een hele veelzijdige plant, de bladeren kunnen in allerlei gerechten verwerkt worden, de wortel wordt gebruikt in de bereiding van verschillende alcoholische versnaperingen, de zaden kunnen in koekjes worden gebruikt en je kunt de stengels konfijten.

Dat konfijten van de stengel doe ik zo:

Kies niet te dikke stengels van een plant die dit jaar gaat bloeien.
Haal de blaadjes eraf en snij de steeltjes in stukjes van een paar cm.


Kook deze stukjes ongeveer 15 minuten in water met wat suiker tot ze zacht zijn.


Laat ze uitlekken en maak een suikeroplossing in de volgende verhouding: 500 gram suiker op 2.5 dl water.
Laat hierin de reepjes 1 uur zachtjes sudderen.
Zeef ze eruit en laat ze, los van elkaar, op vetvrij papier drogen drogen.
Luchtdicht kun je ze heel lang bewaren bewaren.

Deze stukjes zijn erg lekker om zo op te knabbelen, maar eigenlijk bedoeld voor tijden van pijnlijke buikkrampen of andere spijsverteringsproblemen. Je kunt dan om de paar uur zo'n klein steeltje nemen. 

Waarschuwingen

*Er kunnen, als je er gevoelig voor bent, vervelende blaren optreden als je de plant bewerkt als de zon schijnt (fotosensibiliteit). Deze gevoeligheid komt niet bij veel mensen voor maar bij mij wel!
De eerste keer konfijten van deze engelwortel leverde mij blaren op op mijn handen van, en ik overdrijf nu niet, ter grootte van kippeneieren. Hoewel deze blaren niet pijnlijk waren, gebruik ik altijd handschoenen bij het verwerken van deze plant.

*Omdat engelwortel (ook de ongekonfijte) het suikergehalte in het bloed verhoogt, mogen diabetici deze plant niet gebruiken.

6 opmerkingen:

  1. Dat van het verhogende suikergehalte wist ik niet... heb toevallig laatst een paar stukjes opgeknabbeld bij een vriendin, die dit ook gemaakt had. Enne... de seringenolie staat te trekken hoor :)! Is het een idee, om er een paar druppeltjes eterische seringenolie bij te doen voor de (heerlijke) geur? Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je de seringenolie ook maakt. Je bent actief bezig hoor!
      Etherische seringenolie ken ik niet (medicinaal?), voor de geur kun je het toevoegen, alleen wel opletten. Als het een geurolie is zou dat misschien bij gebruik op de huid irritatie kunnen geven? Neem anders een e.o. als lavendel en noem het dan lavendel-seringenolie ;-)

      Verwijderen
  2. Hanneke, leuk dat je iets schrijft over het effect van Engelwortel op de glycemie. Kan je me vertellen welk je bron hier precies van is, want ik ben al lang op zoek naar een onderbouwde verklaring hiervoor.
    Inderdaad vind je in talloze bronnen, dat het kruid niet mag gegeven worden aan mensen met Diabetes (I of II???), maar zelfs Geert Verhelst geeft in zijn ‘Groot Handboek Geneeskrachtige Planten’ enkel aan dàt het in die gevallen niet mag gegeven worden, maar niet waarom dat zo is.

    Ik vind uiteindelijk op heel wat plaatsen (meestal letterlijk in deze bewoordingen):
    "Angelica is contra-indicated for people with a tendency towards diabetes since its use can increase sugar levels in the urine."
    Als bron vind ik bij Plants for a Future tenslotte een verwijzing naar Mrs Grieve’s Modern Herbal, en inderdaad vind ik daar terug:
    "Angelica is a good remedy for colds, coughs, pleurisy, wind, colic, rheumatism and diseases of the urinary organs, though it should not be given to patients who have a tendency towards diabetes, as it causes an increase of sugar in the urine."
    Ik krijg hieruit het idee dat dit typisch een geval is van ‘iedereen schrijft van iedereen over’, zonder dat er echt even wordt nagedacht.

    Bronnen die ik nog geconsulteerd heb:
    -”Pflanzemonografien” van Bernhard Kranzberger en Stefan Mair. Deze vermelden dat er geen contra-indicaties zijn voor het gebruik van Engelwortel.
    - “Complete guide to safe herbs”, vermeldt enkel het risico van de coumarines, maar zegt niks over diabetes.
    -Michael Murray wijdt in ‘The Healing Power of Herbs” een heel hoofdstuk aan Engelwortel, en rept niet over diabetes (in dit boek worden de kruiden vrij ‘wetenschappelijk’ bekeken, in de zin dat enerzijds gekeken wordt naar de preciese farmacologische samenstelling, en dat anderzijds de wetenschappelijke onderzoeksliteratuur aan bod komt.)

    Ik hoop dus nog steeds om ergens nog een andere primaire bron te vinden voor deze zienswijze, want tot nu toe lijkt het dus te gaan om een opvatting die ooit is neergeschreven, en vervolgens tientallen keren herhaald en overgenomen, zonder dat naar de verklaring is gezocht.
    Maar omdat jij het hebt over de glycemie, en ik enkel bronnen vond die spraken over glucosurie, hoop ik dat ik nu een stapje verder kom...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bron is "slechts" mijn aantekeningen bij mijn kruidenlessen. Omdat zowel het Groot Handboek als A Modern Herbal ook aangeven om het niet aan diabetici voor te schrijven, heb ik dit, zonder me af te vragen waarom, overgenomen.
      Ben dus ook maar eens op onderzoek gegaan.
      Inderdaad schrijven de meeste bronnen over suiker en urine.
      Recent heb ik een artikel gelezen over Angelica van Michael Tierra, East West School of Planetary Herbology. Hij heeft het wél over het verhogen van het "sugarlevel in the bloodstream", maar ook niet over het hoe en waarom.
      Misschien doet alleen al het feit dat sucrose één van de inhoudsstoffen is alle diabetesalarmbellen rinkelen?
      Ik zoek verder, gooi het ook in de (kruidenstudie)groep, komt er een bevredigend antwoord dan laat ik dat aan je weten.

      Verwijderen
  3. Allemaal zeer interessant, ben ook benieuwd ... wil alles weten van 'mijn' plant :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb een poos gewerkt als kok in Engeland. Als we sukade gebruikten in een recept, dan heette dat op de verpakking Angelica. Dat betekent dat het al gekonfijt was, en dus vol suiker. Misschien is dat de reden dat je het niet aan diabetici moet geven! Groetjes, Matte Marij van der Wal

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips