De toorts (Verbascum thapsus) ook wel koningskaars genoemd, is een imposante plant die wel 2 meter hoog kan worden.
Het is een tweejarige winterharde plant. Het eerste jaar is er alleen een wortelrozet met heel zacht aanvoelende bladeren. Deze bladeren werden vroeger wel in de schoenen gedaan om de voeten warm te houden in de winter. Pas tijdens de bloei in de zomer van het tweede jaar verschijnen de gele bloemen. Ze bloeien maar één dag en niet allemaal tegelijk.
Deze bloemetjes kun je gebruiken. Als basisolie kun je zonnebloemolie nemen. Elke morgen (de bloemen verwelken soms nog voor de middag) even de bloemen die open zijn plukken en in de olie stoppen, het glazen potje twee tot drie weken in de zon zetten en dan kun je de bloemen eruit zeven.
Deze olie kan je gebruiken bij voorhoofds- en bijholte ontstekingen, een paar keer per dag op de pijnlijke plekken zachtjes in masseren. Bij bronchitis kan je het op de borst gebruiken. Ook bij oorpijn kan de toortsolie behulpzaam zijn, een paar druppels op een watje in het oor kan snel verlichting brengen.
De bloemen van de stalkaars (Verbascum desiflorum) en de zwarte toorts (Verbascum nigrum), kan je ook gebruiken, ze hebben ongeveer dezelfde werking.
Als je echt helemaal zelfvoorzienend bezig wilt zijn dan kan je de bloemstengel drogen, insmeren met vet of hars en gebruiken als een fakkel want daar komt de naam toorts/stalkaars vandaan.
Tip voor het gebruik van medicinale olie:
Soms is het een heel geklieder om de dunne olie op de plaats van bestemming te krijgen. Vaak drupt het van je vingers af. Je kan de olie in een lege plastic deoroller doen. Het balletje even in heet water houden en je kan het er zo met een mesje uitwippen. Olie erin, balletje er weer op en smeren maar!
Sjonge.. hier had ik nog niet van gehoord.
BeantwoordenVerwijderenIk ben blij dat ik je blog gevonden heb. Niet dat ik alle tips en trucs direct uit probeer, maar ik ga zeker eens een poging wagen. Dank je wel!
Het is inderdaad een imposante plant, ik heb hem ook staan. Interessant van die olie!
BeantwoordenVerwijderenWat een fijne post, weer hebben we wat bijgeleerd. Ik vind het ook altijd fijn om deze medicinale oliën proberen te maken. Ik ga in elk geval eens uitkijken naar deze plant. Bedankt voor de goede tip Hanneke.
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes,
Rita
wat een leuke tip!
BeantwoordenVerwijderendankjewel!
ik had jouw blog nog niet eerder opgemerkt, maar vind hem wel super!
dankjewel trouwens voor je reactie op mijn blog!
Hoe lang is toortslicht te bewaren?
BeantwoordenVerwijderenTrees