07-07-2012

rode klaver thee


De rode klaver (Trifolium pratense), is een plantje die je overal ziet bloeien en dat gaat ook nog wel een poosje zo door.
De hele zomer kun je de bloemen plukken, om er een kopje thee van te zetten of om ze te drogen zodat je ze later kan toevoegen aan je eigen theemengsel, het zorgt niet alleen voor wat kleur maar is ook heel waardevol.

Bovendien is een thee gezet van ongeveer 5 bloemen per kop, aangenaam van smaak en die paar blaadjes mogen gerust blijven zitten.Waar is rode klaver goed voor?
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het gebruik van rode klaver ter preventie van allerlei soorten kanker (o.a. prostaat-, borst-, long-, maag- en darmkanker) en de berichten zijn zeer optimistisch.
Rode klaver kan ook helpen om menopauzale klachten als nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid enz. te verlichten.
Ook mensen met een verhoogd cholesterolgehalte zouden de thee aan hun menu toe kunnen voegen, klaver kan dit gehalte verlagen én is een goede hulp bij hart- en vaatziekten, zowel preventief als curatief.
Genoeg redenen om in ieder geval anders naar dit plantje te kijken.

Klaverweetjes
-De bloemen kun je ook gebruiken voor een gezichtsstoombad, het is een hele goede reiniger.
-Je kan verse jonge blaadjes ook aan salades toevoegen. Ook de bloemen kun je gebruiken. De zaden kun je als kiemgroente gebruiken en de wortel kan gekookt gegeten worden. Overdrijf echter niet met het gebruik van rauwe klaver.
-Als je de bloemen wilt gaan drogen, doe dit dan heel secuur. Verzamel alleen droge, gezonde exemplaren en zorg dat ze goed kunnen drogen. Stop ze ook pas in een potje als ze helemaal droog zijn! Doe je dit niet dan kunnen ze gaan bederven, en in theorie zou je daar, bij overmatig gebruik, erg ziek van kunnen worden. Nu zal dat in de praktijk niet gauw gebeuren, maar toch, let een beetje op, speciaal bij klaverbloemen.
Pluk ook alleen bloemen die nét gaan bloeien, die rechtse bloem laat je dus staan ;-).


-De bladeren kun je drogen en daar schijn je dan heel makkelijk meel van te kunnen maken om broodmeel mee te verrijken. Ik heb het nog nooit gedaan maar het staat vrij hoog op mijn To Do list (evenals klaversiroop, klaversoep, klaver......hmm, raar hoor, mijn lijstje is veel langer dan toen ik begon)
-De klaver laat zich ook makkelijk in een pot zetten, misschien iets te groot voor in je keuken, maar op het balkon of in de tuin gezet ben je dan een hele tijd verzekerd van verse blaadjes en bloemen (even zoeken naar de juiste pot).


Wil je nog meer recepten van klaver (of andere eetbare planten uit de vrije natuur)?
Kijk dan eens HIER, en meld je eventueel aan voor haar newsletter met info en recepten (rechts, onder search).
.................................................................................................................................

Ik wens iedereen een zonnige vakantie!

18 opmerkingen:

 1. Wat een veelzijdige plant hè? Of eigenlijk kruid. Ik las in een kruidenboek dat witte klaver dezelfde eigenschappen heeft als rode. Weet jij daar iets van? Er schijnen vrouwelijke hormonen in klaver te zitten waardoor het goed helpt tegen overgangsklachten. Ik ga er dus maar een keer mee beginnen ;-)
  Fijne zomervakantie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Witte klaver heeft meer nectar en is iets minder bedeeld met medicinale eigenschappen. Ook schijnt de smaak van witte bloemen heel anders te zijn dan de rode, leuk om eens naast elkaar te zetten en te proeven (pff, weer iets voor m'n lijstje). Er zitten in klaver isoflavonen met een fyto-oestrogene werking. Ik maak er ook wel een tinctuur van (anders ben ik de hele dag aan het thee leuten en blijft de wijn staan ;-)

   Verwijderen
  2. ja, dat klopt, die vrouwelijke hormonen zorgen voor wat soulaas maarrrr, er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de "bijeffecten" daarvan. Ook deze hormonen zouden namelijk op den duur ook kankerverwekkend kunnen zijn.Oppassen dus..

   Verwijderen
 2. Wat een leerzame post weer!!!
  Ik heb hier massa's klaver staan!
  Hele grote planten met dikke bloemen!
  Ik ga daar straks maar eens even een hoop van plukken!

  Fijn weekend!!

  liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat was een loflied op de rode klaver en weer heel interessant.
  Wat een prachtige foto met die Schotse hooglanders!
  We hopen op mooie zomermaanden, hartelijke groeten, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb hier helaas alleen maar witte klaver staan, van die kleine die in het gras groeit (of wat ooit ons gras was want tegenwoordig is het meer klaver en paardebloem dan iets anders!)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk om te lezen, witte heb ik wel in de tuin, toch ook maar eens proeven...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klinkt fantastisch. Ik weet heel wat rode klaver te staan, maar helaas worden daar veel honden uitgelaten. Misschien een idee, om een stek te nemen en in mijn eigen tuin in een pot te zetten, want ik vind de voordelen van het gebruik wel heel erg belangrijk. Heel hartelijk dank.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, ik wist niet dat je er zoveel mee kon doen. Ik wist zelfs niet dat het eetbaar was. Bedankt voor alle informatie! Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In het bos zijn veel rode klavertjes, die thee wil ik wel eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Boven in lees ik dat rode klaver preventief werkt tegen kanker. Een stukje verder lees ik dat het kankerverwekkend kan zijn. 5 jaar geleden heb ik borstkanker gehad en nu ben ik inmiddels genezen verklaard.... Joe hoe....... Ik ben rode klaver gaan nemen omdat ik b.v geen imea mag slikken omdat daar hormonen in zouden zitten. Wat kan ik het beste doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je regelmatig (een paar keer per week een kop thee of regelmatiger gebruik in een mix) rode klaver gebruikt kan dat geen kwaad. Het "probleem" is dat de werkzame stoffen van planten soms geïsoleerd worden en in een veel sterker werkende pil gestopt worden. Deze preparaten moet je dan eigenlijk zien als een medicijn en kunnen dus ook bijwerkingen hebben.

   Verwijderen
 10. van welk deel maak je de tinctuur?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hallo, ik heb de rode klaver eergisteren geplukt, als ik die wil laten drogen voor thee hoe doe ik dat het best? Hoelang moet het drogen?
  Harte groet Rachelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De droogtijd van de bloemen hangt van verschillende factoren af zoals de droogtemperatuur en het vochtgehalte van de bloemen. Droog ze in het donker met voldoende ertussen. Als je denkt dat ze droog zijn laat ze dan nog een paar dagen verder drogen.

   Verwijderen
 12. Hoii wat leuk dat je alles deelt mrt ons bedankt daarvoor..mijn vraag is Wat zou je eerst nemen tee,tabletjes,of drupels van rode klaver?Bedankt alvast

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Persoonlijk ga ik voor thee en eventueel in de wintermaanden de (eigengemaakte) tinctuur. Het voordeel van tabletten is dat ze gestandaardiseerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips