22-04-2013

hulpje voor in de vaas


Bloemen spelen al heel lang een belangrijke rol in ons menselijk bestaan, en zowel bij gelukkige als ongelukkige gebeurtenissen drukken we ons gevoel vaak uit met bloemen. 
Een rode roos als symbool voor de liefde, een aronskelk als grafbloem, bloemen spreken hun eigen taal.
Bloemen fleuren ook je huis op, je wordt er vrolijk(er) van, de geur en de kleur beïnvloeden je humeur.

Opfleuren betekent volgens de encyclopedie: zorgen dat het ergens minder somber wordt.....vrolijker wordt, en dat doe je dus vooral met bloemen want fleur betekent bloem in het Frans.

Je kan je bloemen gewoon in een vaas zetten als op de bovenste foto.......immers, het enige wat ze nodig hebben is vers water. Maar of je er op deze manier vrolijker van wordt? Dat "opfleuren" van je huis heeft toch zeker ook te maken met de presentatie.
Ik gebruik daarvoor de zijdelen van plastic mandjes. Als zo'n mandje stuk gaat, knip ik het "gaatjesgedeelte" er uit, want dit is een heel handig hulpmiddeltje om je bloemen netjes in een vaas te schikken.


Je knipt ze op maat of je vouwt ze dubbel, soms leg ik er nog een kleinere onder, en je kan je bloemen nu zo door de gaten steken op de plek die jou het beste schikt ;-) 
Voor bloemen met dunnere steeltjes kun je ook heel goed een gedeelte van een muggenklapper gebruiken!


Dit weekend zijn hier de narcissen ook gaan bloeien, en ik kon het niet nalaten er een paar van in de keuken neer te zetten.

Nou scheiden narcissen een soort slijm af (dat wist je vast al wel). Dit slijm is schadelijk voor andere bloemen. Wil je een gemengd boeket, dan laat je de narcissen eerst een paar uur alleen in water staan, na een paar uur geven ze geen slijm meer af. Daarna kunnen ze met schoon water in een gemengd boeket worden gebruikt.
Narcissen houden ook niet van een volle vaas, een paar centimeter water is voldoende (dat wist je vast ook wel........maar dan wist je meer dan ik).


Zo, nu even mijn narcissen wat fleuriger in de vaas steken, en ondertussen luister ik naar het lied van de merelman, zie ik onze lammetjes rare sprongen maken in de wei en zal onze koe ook eerdaags gaan kalveren. Kortom......LENTE!

42 opmerkingen:

 1. Wat een goed idee om zo de mandjes te hergebruiken. Heerlijke omschrijving van het voorjaar,lammetjes,narcissen....terwijl hier het zonnetje haar best gaat doen,de vogels nestmateriaal zoeken en de eekhoorn gekke sprongen maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een eekhoorn die gekke sprongen maakt, dat moet een mooi gezicht zijn. Heb zelf nog nooit een eekhoorn gezien, tenminste niet een "wilde", ze komen hier bij ons helaas helemaal niet voor.

   Verwijderen
 2. Wist je deze ook? In tegenstelling tot tulpenbollen zijn narcissenbollen giftig. Het slijm is ook niet geheel onschuldig, sommige mensen krijgen er allergische reacties van,en in de bollenindustrie kunnen sommigen niet werken met de narcissenbollen. Dus, heb je geen huishoudhandschoenen, dan kun je gewoon broodzakjes om je handen doen en ja, dat slijmwater even weggooien is ook handig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de bol is giftig, maar de gedroogde bloemen werden in de kruidengeneeskunde gebruikt bij diarree,astma en nog een aantal aandoeningen.
   Het slijmwater weggooien was ik inderdaad vergeten er bij te zetten maar is natuurlijk wél belangrijk ;-)

   Verwijderen
 3. Erg mooi dat je het zo opgelost hebt. Een goede bestemming voor iets wat je anders weg zou gooien. Pracht boeket. Ik heb je gepind.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. een stukje kippengaas met kleine mazen helpt ook

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar dat wordt bij mij altijd zo gauw roestig. Een stukje oase kan natuurlijk ook.

   Verwijderen
 5. Nou zeg wat een geniaal idee! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het nu bijna jammer dat ik al mijn plastic de deur uit heb gedaan ;) Gelukkig liggen er nog wel meters kippengaas..! Maar slim is het!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Love this idea! So clever! Would love it if you would link this up to Give Me The Goods Monday: 1 Party, 5 Blogs! http://www.rainonatinroof.com/2013/04/give-me-goods-monday-link-party-5.html
  Jenna @ Rain on a Tin Roof

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Brillant!!
  Wist je dat als de narcissen een dag staan je daarna wel andere bloemen erbij kan doen?
  Dan schijnt het slijm uitstoten over te zijn, maar gewoon alleen narcissen vind ik ook prachtig, leuk ook met dat stro touw er om heen!
  Bij mij staat de eerste bloesem binnen, manlief kan dat ook nooit laten en ik vind het prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou het water dan NIET hoeven te verversen?
   Bloemen plukken.....ik denk dat de mensen dat in de "oertijd" ook al deden.

   Verwijderen
 9. Ik vond me zelf al slim door strookjes plakband over de vaas te plakken, maar dit is een nog veel beter idee en ook telkens weer te gebruiken.
  Dank je wel voor deze geweldige tip!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, daar heb ik ook nog een tijdje mee gespeeld, maar ik heb wel het idee dat, doordat dit veel steviger is dan plakband, de bloemen beter rechtop blijven staan. Bovendien moest dat plakband elke keer weer....pfff.

   Verwijderen
 10. Op de kerstmarkt kocht ik een leuk voederhuisje, kap kan omhoog langs metalen snoer om er noten e.d. in te doen, kap naar beneden en ze zijn veilig voor eksters e.d. Vandaag was ik even over de grens,Friesland,Bunde en zo. Bij thuiskomst moest mijn zoon gelijk de auto mee, waarom werd niet verteld. Maar na een half uurtje was hij terug, met foto's, van het vrijlaten van een muisje uit het vogelvoederhuisje. De slimmerd had wel het dak omhoog gewurmd om naar binnen te glippen, maar kon er met geen mogelijkheid zelf uitkomen. Nu loopt er ergens op de Peizer Onlanden een ontheemd, maar levend muisje rond. Ik las over je Zweedse kruidenlikeur/elixer, weet jij misschien wat Hofmanns druppels zijn? Zweden waren er volgens Margit Söderholm helemaal weg van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, wie weet kom ik dat muisje nog wel eens tegen ;-), zover is dat hier niet vandaan.
   Hoffmanns druppels, ik heb er nog nooit van gehoord maar zou hier ook wel eens meer van willen weten. google is in dit geval niet echt een hulp hè?
   Woensdagavond is er weer een studiegroepbijeenkomst, allemaal kruidenvrouwen bij elkaar. Ik zal het eens "in de kring gooien". Komt er wat uit (ter zijne tijd) dan zal ik het hieronder plaatsen!

   Verwijderen
  2. Niemand op de studiegroep had er ooit van gehoord dus ik ben toch eens verder gaan spitten op het net.
   Een interessante `hulp` is het neuzen in oude boeken met Google books.
   In het boek:

   A Compendium of the Course of Chemical Instruction in the Medical Department ...

   staat een heel stuk geschreven over deze druppels,

   http://books.google.nl/books?id=-OIIAAAAIAAJ&pg=PA479&lpg=PA479&dq=liquor+anodyne&source=bl&ots=1n3-zgbtNv&sig=pDSYbHwkWQ9eWJV1sZolF9nESTE&hl=nl&sa=X&ei=qF56UaKjGIjs0gWI5ICYCQ&sqi=2&ved=0CE8Q6AEwAw#v=onepage&q=liquor%20anodyne&f=false

   even knippen en plakken als je het wilt lezen.
   Als ik het goed begrijp zijn het een soort opwekkende druppels, (liquor anodynus minerali Hoffmanni, aether cum spiritu) maar wat er precies in zit is mij (nog)niet helemaal duidelijk.

   Verwijderen
 11. Heel mooi, er lijken ineens zoveel meer bloemen zijn bijgekomen! Bij bloemschikken gebruikten wij altijd een rastertje van plakband, maar dit is ook een super ( beter) idee :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat lijkt wel zo hè? Toch zijn het dezelde en evenveel bloemen.

   Verwijderen
 12. WAT een supergoed idee zeg..ge-wel-dig. Ik 'moet' dagelijks even kijken op je site wat je nu weer voor leuks hebt geplaatst. Zo heb ik de Disney mutsjes, een stuk of 12, ook al gemaakt voor de pasen en weggegeven met heel veel succes.
  En met veel enthousiasme deze site doorgegeven :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo, dat is haast massaproductie met die petjes ;-)
   Nou, tot morgen dan maar hè?

   Verwijderen
 13. Een massa productie :)..bijna wel jah. Maar als je er een paar hebt geknipt heb je ze ook zo in elkaar genaaid.
  Zo was ik ook begonnen met Lientje Liguster, het jurkje had ik al klaar, dit is toen uitgedraaid op een (beetje misvormt) popje met lange armen en benen. Ik lag in een deuk toen zij klaar was. Ach het houdt je van de straat en uit de winkels :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ja die verhoudingen, blijft lastig hoor. Heb ik ook last van.

   Verwijderen
 14. De verhoudingen waren wel goed, maar ik had de lange benen en de armen niet opgevuld met watten, wel het lijf. Vooral de armen staan nu als een body bulder.. En ach, kleindochter van twee speelt er vrolijk mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha......probeer me er een voorstelling van te maken.....lukt niet helemaal ;-)

   Verwijderen
 15. Ik doe een poging..het jurkje van lientje heb ik als lijf gebruikt en opgevuld. Toen heb ik vier lange lapjes gebreidt met voetje en handjes eraan. Die lapjes heb ik dubbel gevouwen en dicht genaaid, de voetjes en handen heb ik wel opgevuld! Die platte lapjes heb ik toen weer aan de zijkanten en onderaan het jurkje genaaid.Maar omdat ze plat zijn en het lijfje 'dik' gaat het uitstaan, vandaar dat ze op een body bulder lijkt :) Het hoofdje is wel leuk gelukt met roze vlechtjes erop ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ziet er vast grappig uit. Gelukkig kijken jonge kinderen niet naar het uiterlijk en ach.....waarom moet eigenlijk alles perfect zijn?

   Verwijderen
 16. What a great idea! Thanks for sharing at Give Me The Goods Monday! Hope to see you again tomorrow ;)
  Jamie @ somuchbetterwithage.com

  BeantwoordenVerwijderen
 17. You clever girl. Thanks for sharing your ingenuity on BeColorful this week.
  p

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips