Peterselie (Petroselinum crispum) is één van de meest gebruikte keukenkruiden, vaak vers gebruikt. Als je zelf zaait heb je gauw teveel en dan is drogen een ideale manier. Het kan natuurlijk op een warme plek uit de zon maar met deze temperaturen en luchtvochtigheid is het resultaat niet altijd optimaal. Het kan ook in de oven.
Ik bind een paar takjes bijeen en hang ze aan het rooster van de oven.
Op deze manier kan ik meer tegelijk drogen.
De ovendeur op een kier (zodat het vocht weg kan) en instellen op 60 graden hetelucht. Als de peterselie na ongeveer 45 minuten knapperig aanvoelt is het klaar. De steeltjes hoeven niet helemaal droog te zijn.
Je kan nu gemakkelijk een bosje tussen twee handen verkruimelen. De 'lege' takjes gaan op de compost, natuurlijk zonder touwtje.
Maar peterselie heeft nog meer eigenschappen.
-Geplant in de nabijheid van rozen of tomaten houdt ze insecten op afstand.
-Bij wortels geplant maakt peterselie het de wortelvlieg lastig.
-De geur van rozen wordt versterkt als er peterselie bij staat.
-En wel eens een kopje peterseliethee gehad?
Een theelepel per kopje kokend water en 10 minuten laten trekken en gezoet met een lepeltje honing is niet alleen spijsverteringsbevorderend, het is ook goed voor je stem!
-Als je oorpijn hebt kun je een watje met peterselieolie met hierin opgelost een snufje zout gebruiken.
-Konijnen, die toch al gauw last hebben van hun maagdarmstelsel, zijn gebaat bij regelmatig peterselie en ze vinden het heerlijk.
Maar misschien wel de belangrijkste eigenschap van peterselie..................................
het wekt de liefde op :-).
Peterselie gebruik ik heel veel, meestal de platte soort, liefst zo van de plant. Maar omdat platte peterselie moeilijk te krijgen is gaat de gekrulde versie er hier door als water. Het neemt ook knoflookgeur weg als je na de maaltijd op een takje kauwt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb zowel de platte als de krul in de moestuin staan. Beiden al aardig groot geworden. Dit is een mooie manier om ze ook in de wintermaanden te kunnen gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenLaat je de hele tijd van verwarmen de oven open staan? En het maakt zeker niet uit of het krul of platte is. Toch?
Dank je wel voor de tip!
@Monique: het maakt inderdaad niet uit of je de platte of krul peterselie gebruikt. De ovendeur laat ik wel altijd open staan ,maar als het meeste vocht verdampt is zou je hem denk ik ook dicht kunnen doen. Eventueel dan de temperatuur ook wat naar beneden. Heb daar geen ervaring mee maar je kan het zeker proberen.
BeantwoordenVerwijderenHe, handig! Had het geplukt opgehangen maar het werd geel en slap... Goeie leer voor de volgende keer dan ;)
BeantwoordenVerwijderenGoh Hanneke, heb net je blog ontdekt en wat kan ik veel van je leren zeg.
BeantwoordenVerwijderenHet is allemaal zo simpel en ik hou van simpel!!
Dus ik zal hier nog vaak langs komen!!!
groetjes
Deze ga ik onthouden voor volgend jaar, ik zou nooit op het idee gekomen zijn hem te drogen in de oven.
BeantwoordenVerwijderenBedankt Hanneke voor de goede tip
Lieve groetjes, Rita
Weer een idee ,nu nog volgend jaar peterselie planten kan dit ook met bieslook enxv .
BeantwoordenVerwijderengroetjes Mariska
@ Mariska: voor zover ik weet is de gedroogde bieslook uit de winkel gevriesdroogd, heb ook nog nooit iemand gesproken die zelf bieslook ging drogen, maar misschien is er een mede-lezer met meer ervaring?
BeantwoordenVerwijderenPer "toeval"hier terecht gekomen, je site staat al tussen mijn favorieten!
BeantwoordenVerwijderenIk zal regelmatig komen neuzen en gebruik maken van je tips!!
Hartelijk dank!
Gr Kati
In de Magnetron tussen een stuk keukenrol,,gaat nog sneller
BeantwoordenVerwijderengr Jacqueline
Goede tip, met dat rooster (Y)
BeantwoordenVerwijderenAls ik de oven sluit dan werkt hij niet,met dichte oven duurt het daarom wel langer denk ik. In plaats van touwtjes gebruik ik coctailprikkers van hout wel even in water leggen,anders verbranden ze
BeantwoordenVerwijderen