02-07-2011

zwarte bessen siroop

Een erg lekkere siroop uit het boek van Alma Huisken: Van het land. De bessen hoeven niet te worden gekookt en er gaat dus ook geen smaak verloren. 


  • 1 kg zwarte bessen
  • 2 kruidnagels
  • 750 gram rietsuiker
  • desgewenst ook een takje munt of verveine (=citroenverbena)
De kruidnagels en munt of verveine onderin een glazen pot leggen. De pot vullen met afwisselende lagen suiker en bessen en eindigen met suiker. Alles even goed aandrukken en 6 weken op een koele donkere plaats wegzetten. Daarna zeven.
Vorig jaar heb ik deze siroop ook gemaakt, maar  een paar weken na het zeven en bottelen is de inhoud toch wat gaan gisten, wat het eigenlijk alleen nog maar lekkerder maakte. Zorg daarom wel voor een sluiting die er onder te grote druk af kan springen (anders zou de fles misschien kunnen knappen) en zet het rechtop (anders ben je alles kwijt omdat het leegloopt).


10 opmerkingen:

  1. Leuk boek is dat hè, ik heb het ook. Blijft de siroop lang goed? En bewaar je hem in de koelkast?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me een leuk idee om deze siroop eens te proberen.
    Gebruik je deze als topic ergens over of wanneer gebruik je deze?

    Groetjes - Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Angelika: De siroop was te snel op, vrees ik, om echt uit te testen of je hem lang kunt bewaren, ik bewaar ze in de kelder en als er één open is gaat ie naar de koelkast.

    @Rita M: Ik gebruik hem verdunt met water, als een ranja, maar hij is ook lekker over ijs. Er zijn vast nog meer toepassingen te bedenken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik maak er gelei van.
    ooit tijdens een vakantie in frankrijk ben ik verliefd geraakt op cassisbavaroisetaart.

    dragen jouw bessenstruiken ook zo goed dit jaar??

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Anneke: Dit jaar zit er niet zo veel aan omdat ik vroeg in het voorjaar een gemmo-preparaat heb gemaakt van de knopjes. De bessen die er wel aan zaten waren wel veel dikker dan andere jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hmmmm lijkt me heerlijk!
    Gaan we maar eens uitproberen, dit recept zonder koken :D (het boek staat inmiddels op mijn verlanglijstje. Dankjewel voor de tip)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aha dat staat hier ook in de tuin en ik was me nog aan het afvragen wat ik ermee ging doen; bedankt voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zoiets maakte mijn moeder vroeger ook! Wij kregen het aangelengd met water, ik vond het vreselijk.

    Nu zou ik het waarschijnlijk lekker vinden. Smaak veranderd in de loop der jaren!

    Leuk om te doen he, zulke dingen!
    Ik maak vaak iets met vruchten op brandewijn,ook zo lekker. En het staat ook nog eens leuk in de keuken. Die potten!

    Ik vond het leuk dat je bij me langs kwam.Ik zet een linkje naar jou blog, op mijn Moestuinblog. Daar vind ik het heel goed bij passen!

    Groetjes Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat leuk, ik heb gisteren bessensiroop gemaakt, maar wel gewoon opgekookt (snel resultaat ;-)

    Groetjes
    Brigitta

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ben heel benieuwd! Net een halve kg bessen gebruikt met ongeraffineerde rietsuiker....

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips