07-11-2011

hoest


HOEST
Hoest is niet alleen lastig, het is ook nuttig, en gaat meestal gepaard met andere klachten als verkoudheid, bronchitis of een keelontsteking.
In de kruidengeneeskunde zijn er een hele reeks kruiden die je kunt gebruiken. Een aantal daarvan kun je niet zo makkelijk aanschaffen en een aantal ervan zijn absoluut niet lekker. En zeg nou zelf, als je al niet fit bent dan is het erg moeilijk om ook nog eens drie kopjes vieze kruidenthee te gaan drinken. Deze kruiden laat ik dan dus ook maar achterwege. Er blijven er genoeg over want wat kun je wel doen..................?


    ANIJSTHEE
                                                    
Als je krampachtig moet hoesten kun je eens anijsthee proberen. Neem per kopje 1 theelepel geplet zaad en giet hier kokend water op. Laat het tien minuten trekken en drink ongeveer vijf kopjes per dag.
Waarom? Anijszaad ontkrampt de luchtwegen, is verzachtend en antibacterieel.


UIENSIROOP

"Oei, wat klinkt dat vies", hoor ik je denken. Maar dat is niet zo, zelfs kinderen nemen het zonder problemen in. Het is een oud maar beproeft huismiddeltje, vooral bij slijm in de keel. En ook nog eens kinderlijk eenvoudig te maken. Je neemt een ui die niet te oud (droog) is en snijdt hem in stukken. Even wegen en een gelijke hoeveelheid suiker afwegen. Het maakt niet zoveel uit welke suiker je neemt, wit, bruin, riet, honing, oer; alles mag. Vul dan een potje met laagjes suiker en laagjes ui om en om. Al heel snel neemt de suiker het uiensap op en na 24 uur zeef je de uien eruit. Je zult verstelt staan van de hoeveelheid siroop en de smaak. Neem zo vaak als je wil een hapje hiervan.
Waarom? Ui heeft een (mild) immuunstimulerende en antimicrobiële werking tegen virussen en bacteriën. 

HAZELNOOT-HONING

Verwen jezelf ook eens met dit lekkere antihoest-hapje. Plet een aantal hazelnoten, dit gaat heel makkelijk met de bolle kant van een lepel, en vermeng het met honing tot een plakkerig hoopje. Neem elke keer als je moet hoesten een hapje. Pas op....verslik je niet!!!
Waarom? Honing is slijmoplossend. Doordat suikers in de honing vocht aantrekken, vermindert de slijmvorming, volgens oude kruidboeken werkt hazelnoot hoestdempend.

TIJMSIROOP

Tijm is een kruid dat zeker niet in je kruidenapotheek mag ontbreken, het is zelfs één van de oudste geneeskruiden. (Vroeger noemde men tijm wel "het antibioticum van het arme volk"). Het werkt slijmoplossend bij hoest en bronchitis. Bovendien verzacht tijm de hoestprikkel. Een kruidensiroop is eenvoudig te maken. Verse of gedroogde tijm wordt meestal gebruikt maar bij gebrek daaraan kun je ook een goede siroop maken van zakjes tijmthee (er mogen ook nog andere kruiden bij de thee zitten, zolang tijm maar het hoofdbestanddeel is) of een potje tijmkeukenkruiden.
De basis voor de siroop is een sterke thee, gezet van het losse kruid of met de theezakjes.


Hoeveel is niet het belangrijkste, er zijn vele recepten van tijmsiroop, allen met andere verhoudingen, gemiddeld is zo'n 50 gram vers of 25 gram gedroogd kruid op 500 ml. kokend water. Laat dit minstens 20 minuten trekken en zeef dan de kruiden eruit. (nu zijn die theezakjes erg handig). Meet hoeveel vloeistof je hebt en voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe, honing mag ook. Breng dit aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de siroop de gewenste dikte heeft. Bottel het dan in flesjes en sluit goed af.



Wat verder nog handig is om te weten:
  • Honing is ook slijmoplossend en werkt weldadig bij een zere keel. Bovendien heeft honing bacterieremmende eigenschappen. Alleen verdwijnen deze goede eigenschappen als honing wordt verhit. Boven de 40 graden gaan deze eigenschappen verloren. Dus een lepeltje honing in je (kruiden)thee heeft alleen zin als je het vlak voor het opdrinken erbij doet. Bovendien moet je dan ook nog  'koudgeslingerde' honing hebben. Immers, de goedkopere honing wordt verhit tijdens het slingeren.
  • Als er veel slijmvorming is moet je eigenlijk geen melkproducten nemen, dit verslijmt nog meer. Yoghurt mag wel genomen worden.
  • In plaats van tijmtheezakjes kun je ook een potje Herbes de Provance / Provençaalse kruiden nemen voor de siroop.  
  • Eet prei.

Kruiden die je ook kunt gebruiken bij hoest zijn o.a.
-Heemst
-Zoethout
-Smalbladig weegbree
-Toortsbloemen
-Salie

23 opmerkingen:

  1. Schot in de roos wat betreft de ziekenboeg hier! Dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :o) weer veel leuke en goede ideeën!!!
    thx!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hm, dat van die uiensiroop wil ik wel proberen.
    Het hele huishouden hoest hier zo ongeveer - of is gelukkig net weer aan 't opknappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een ontzettend goeie tips. Ik ben op dit moment een klein beetje verkouden, maar als het hoesten erger wordt ga ik zeker voor de uiensiroop. Ik ben gek op ui, dus dat er zeker makkelijk in gaan.
    Dank je wel dus voor deze wijze lessen...
    Fijne week verder,
    Groetjes,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. kan enkel maar bevestigen dat de middeltjes echt helpen !!
    voor zoon lief die toch wel vlug hoest
    gebruik ik ook wel nootmuskaat wat meer in het eten en een kompres op de borst .

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier in huis wordt veel gehoest momenteel, dus bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. I think I will try the anise tea today. My little guy has a cough and a fever today. Thanks for sharing all those great natural remedies!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier zitten zeer interessante receptjes tussen Hanneke. Met de winter op komst, zeer bruikbaar. Kijk ook eens op mijn blog, daar staat een lekker recept van citroenmelisse siroop en salie siroop op voor in de winter. Heel gemakkelijk om te maken en lang houdbaar.

    Liefs,
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Hanneke,
    Ik heb een paar van je receptjes geprobeerd en heb daarover ook een blogje geschreven, kijk maar eens op http://demerle.blogspot.com/
    Bedankt voor je leuke tips!
    Karin

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik volg die remedies ook al jaren, maar fijn om de uitleg te lezen dan kan ik dat weer doorgeven aan onze kinderen! Zó waardevol jouw blog! Groet, Alexandra.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Fijn dat ik nu een recept heb om zelf tijmsiroop te maken, ik zweer er echt bij! Het helpt me altijd heel goed, maar de flesjes worden steeds duurder. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. hoelang blijft de uien siroop houdbaar, alvast bedankt Corinne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij blijft een aantal dagen zeker goed in de koelkast. Misschien langer maar dat durf ik niet te garanderen. Alhoewel het suikergehalte hoog is (dit gaat bederf tegen), is het uiensap niet gekookt en zal dus gaan bederven.

      Verwijderen
  13. de tijmsiroop is hier nu in de maak..... allemaal vreselijk aan het hoesten.De thee vinden ze al lekker, nu hopelijk de siroop ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je de tijmsiroop ook gaat maken. Als ze de smaak te heftig vinden kun je ook eventueel wat zoethoutwortel toevoegen. Dan krijgt het een beetje een salmiaksmaakje.

      Verwijderen
  14. De uiensiroop klinkt echt blegh maar is prima weg te krijgen, bedankt! voor het recept, 't is in ieder geval lekker zacht voor de keel
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Heb al het 3de flesje (200 ml.) gemaakt. Ondanks de middeltje,zoals euchina-tinctuur knolook, kruidenthee enz. Heeft hier de verkoudheid flink toegeslagen in ons gezin. Mijn zoon begon maar een beetje te snotteren of het verkoudheidsvirus viel mij aan in alle kracht. De kids en man hoesten en snotteren een beetje, terwijl ik er gewoon flink ziek van ben. Het lijkt erop dat totaal geen weestand heb. Sinds ik in oktober al voor de tweede x werd geveld door een flinke verkoudheid, ben ik begonnen met kruiden, tincturen, genoeg fruit en beweging. En toch...weer zo verschrikkelijk verkouden. Het nadeel, her duurt weken voor mn stem weer goed is, en dat is erg lastig, als je in een koor en band zingt. Heb nog adviezen om mn weerstand snel sterk te maken? (Naast het feit, dat ik vaak te laat ga slapen)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Onze weerstand is een complexe samenwerking van verschillende lichaamssystemen. Stress, verkeerde voeding, te weinig beweging en idd zeker niet op de laatste plaats! te weinig slaap, kunnen je weerstand verzwakken. Hierin, waar mogelijk, verandering in aanbrengen, kan al veel doen. Kruiden kunnen ook het immuunsysteem stimuleren, deze stimulatieprikkel wordt zwakker naarmate je een middel langer achter elkaar gebruikt. Echinacea is een goed middel, maar je zou het af kunnen wisselen met bv. Katsklauw. Je kunt het niet zelf maken, het komt uit Zuid-Amerika, maar wel kopen bij winkels als de Tuinen en misschien via internet? De Latijnse naam is Uncaria tomentosa, vaak wordt het ook verkocht onder de naam catsclaw. Het werkt speciaal op het voorkómen en aanpakken van bacteriële-, en virale infecties, vooral in het K.N.O. gebied. (Het wordt afgeraden voor personen met een auto-immuunziekte, ook jonge kinderen kunnen beter andere middelen gebruiken)

      Kijk ook eens op deze site:
      http://www.hopi-oorkaarsen.nl/index1.html
      uit persoonlijk ervaring warm aanbevolen :-)

      Verwijderen
    2. misch een tip. maak eens vlierbessensiroop. is voor verbeterde weerstand.

      Verwijderen
  16. bedankt voor je antwoord, ik ga er naar kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hallo

    Wat een goede tips. Kwam bij toeval op uw site. Helemaal mooi,. Wat ik ook wel doe bij hoest en verkoudheid. Een ui doorboren met de appelboor, vullen met bruine suiker en op een schoteltje zetten. Wat er dan uitkomt aan siroop driemaal daags met een theelepel inslikken. Verzacht en werkt erg goed
    Groet gerie

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hoe lang kan ik de uiensiroop bewaren dan?
    En welke siroop zou je aanraden bij droge/kriebel hoest...
    en welke bij sinusitis?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoelang je deze uiensiroop kunt bewaren is afhankelijk van veel factoren. Ik gebruik altijd mijn neus en mijn ogen, zelf maak ik het het lieftst vers. Bewaren moet zeker een aantal weken in de koelkast kunnen gezien de hoeveelheid suiker, maar zelf heb ik daar dus geen ervaring mee.
      Bij een droge kriebelhoest zou je aan tijmsiroop kunnen denken omdat dit de hoestprikkel onderdrukt en de slijmvliezen helpt herstellen (bij droge kriebelhoest hoest je geen slijm op, de slijmvliezen raken nog meer geïrriteerd).
      Bij sinusitis heeft een hoestsiroop niet zo veel effect, je zou dan beter kunnen stomen en of toortsolie of een lijnzaadcompres gebruiken (uitwendig).

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips