02-11-2011

amandelwijn


Voordat iedereen denkt dat ik mijn profielfoto beter kan veranderen .................... ik ben een zeer gematigde drinkster. 's Avonds één klein glaasje (okey, soms twee) en er zijn ook dagen dat ik 'droog' sta, omdat er nog gereden moet worden. De wijn en likeur die ik maak zijn voor een deel voor eigen gebruik, vaak wordt er ook weggegeven. Bovendien kun je eigengemaakte wijn naar je eigen smaak aanpassen, zoeter of droger, zelfs het alcoholpercentage kun je beïnvloeden. En er zit natuurlijk geen sulfiet in. 't Is maar even dat u het weet ;-).

...................................................................................................................

Als je van de smaak van amaretto of bitterkoekjes houdt zul je deze wijn ook lekker vinden; even aangenomen dat je ook een wijndrinker bent.
Voor 5 liter wijn heb je de volgende ingrediënten nodig.


  • 500 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen
  • 1500 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 4,5 liter water
  • gist en gistvoedingszout
Werkwijze:
Maal de amandelen (of koop gemalen amandelen) en de gewassen rozijnen. Als je de rozijnen heel laat kan de smaak niet vrijkomen, het malen gaat heel goed met een staafmixer en iets water. Rozijnen worden heel vaak toegevoegd om de wijnachtigheid te verhogen, een rozijn is natuurlijk een gedroogde druif.
Kook alles een uur zachtjes in het water.
Zeef dit en zorg dat je 4,5 liter hebt, vul anders aan met water.


Giet het over de suiker, goed roeren en citroensap en de geraspte schillen (géén wit) erbij doen. Als het is afgekoeld tot 21 graden of lager kan de gist, een flinke theelepel, en het gistvoedingszout erbij. Laat het op een warme plek minstens 10 dagen afgedekt met een doek gisten.


Het gaat flink schuimen.
Daarna weer zeven en in een gistingsvat gieten met een waterslot erop. Als het helder wordt een paar keer overhevelen en bottelen als het klaar is.
Zie voor meer info over wijnmaken hier en hier.

3 opmerkingen:

  1. Dank voor dit leuke recept! Klinkt heerlijk :>)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ben niet zo ammaretto-achtig ... 'k ga toch eerder eens die hypocras proberen ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @RoosRaak: graag gedaan.

    @Saskia, Jan en Payal: Goede keus als je niet van amaretto houdt, de hypocras is ook erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips