Ook de mailtjes die ik krijg en de foto's die worden opgestuurd van een (na)gemaakte knutsel, ik word er vanbinnen helemaal warm van!
Het recept van deze cake mocht ik ook via een mailtje ontvangen. Al jaren bak ik mijn cake met meel, eieren, suiker en boter als basis, zoals het hoort zeg maar. Toen ik dus dit recept las verschenen er wel even een paar denkrimpels tussen de rimpels ;-).
Zou dat wel goed gaan? Nou, ja dus, het gaat heel goed! Wat ook nog een hele prettige bijkomstigheid is: ik kan hem direct maken op het moment dat ik besluit toch nog even wat de oven in te schuiven. Geen wachttijd meer tot de boter op kamertemperatuur is.
Dit is het recept:
-150 gram (riet)suiker
-3 eieren
-150 gram appelmoes (ik had compôte)
-150 gram zelfrijzend bakmeel
-iets zout
Dan het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout er rustig maar snel doorheen roeren. Het deeg is wat vloeibaarder dan van een "normale" cake.
Na een uurtje in de oven bij 160 graden kwam de satéprikker er droog uit.
Als het lukt 24 uur wachten met aansnijden enne, niet gauw twee stukjes nemen omdat er toch geen vet in zit...............juist van de suiker word je dik!
Als er straks (echt, voor je het weet is het zomer) weer verse aardbeien zijn ga ik het ook eens proberen te maken met aardbeienmoes. Ben wel nieuwsgierig naar de kleur eigenlijk.
TIP: Lees bij de reacties nog veel meer mogelijkheden om een cake te bakken zonder boter!
Als er straks (echt, voor je het weet is het zomer) weer verse aardbeien zijn ga ik het ook eens proberen te maken met aardbeienmoes. Ben wel nieuwsgierig naar de kleur eigenlijk.
TIP: Lees bij de reacties nog veel meer mogelijkheden om een cake te bakken zonder boter!
hoi hanneke, wat een leuk recept zeg! Ga ik ook eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenGeweldig! Had ik dat gisteren maar geweten. Zin om te bakken, maar alleen geen boter in huis.... Het lijkt me ontzettend lekker met die appelmoes. Mmmm ik heb nog een paar potten zelfgemaakte staan.
BeantwoordenVerwijderenIk heb trouwens wel de eiercupcake/brood gevalletjes gemaakt als ontbijtje. Jeetje wat was dat simpel en LEKKER!!!
Bedankt voor wederom een geweldig recept!
groetjes Marlies
Oh Hanneke,
BeantwoordenVerwijderenHmmmmmmm dat ga ik vandaag proberen. Het is toch geen weer om naar buiten te gaan. de wereld is hier witter dan wit... Dus een heerlijke dag om een cake te bakken.. Maar dat 24 uur wachten met aansnijden dat zal een groot probleem worden!
Ziet er geweldig uit, maar zou je het lang kunnen bewaren?
BeantwoordenVerwijderenHet laatste plakje, na drie dagen, was nog prima.
VerwijderenHey, dank je wel. Ik maak tegenwoordig cake met sinaasappelsap en olie ipv boter. Is ook erg lekker. Deze ga ik zeker ook proberen.
BeantwoordenVerwijderenDan gebruik je olijfolie? Ik zou het leuk vinden als je de verhoudingen hier kunt opschrijven?
Verwijderendat recept zou ik natuurlijk ook wel willen hebben.....sinaasappelsap en olie, ben heel benieuwd ;-)
VerwijderenIk gebruik zonnebloemolie, gewoon omdat dat er stond. Kokosolie kan ook. En Olijfolie kan je wel gebruiken maar geeft direct een hele sterke smaak af, dus dat kan je beter gebruiken als je hartige cake wilt maken.
VerwijderenHet recept wat ik gebruik is als volgt:
100 gram ei
140 gram sinaasappelsap
80 gr olie
180 gram suiker (ik ben aan het experimenteren met oerzoet en palmsuiker)
2 eetlepels maizena
1 theelepel bakpoeder
vanille, een half stokje of een zakje vanillesuiker
170 gram bloem
snufje zout
Afgelopen zaterdag van een citroen de schil erdoor graspt en het sap eruit geperst, toen wel minder sinaasappelsap gebruikt.
Onze kids hebben een lactose intolerantie en ze smullen van deze cake. Er zitten standaard cupcakes in de diepvries, voor als we een verjaardag hebben.
O, ja, goed roeren met een garde, opkloppen is niet nodig, Zorg dat de klontjes eruit zijn.
VerwijderenDank je Linda, ga ik ook eens proberen.
Verwijdereno, leuk................ga'k zeker ook proberen!!!
BeantwoordenVerwijderenDat lijkt mij lekker, die ga ik zeker eens proberen!
BeantwoordenVerwijderenSuper, bedankt voor het recept, ga het vandaag nog proberen, aardbeienmoes lijkt me in de zomer ook lekker maar de kleur..........ik denk ergens aan, nou ja dan doen we even onze ogen dicht.
BeantwoordenVerwijderenWat een geweldig idee!! Ik maak altijd voorraden appelmoes zonder suiker, en het lijkt me ook geweldig met wat banaan er door voor de zoete smaak.. Kijk, zo krijg je meteen weer inspiratie!
BeantwoordenVerwijderenMet appelmoes? nog nooit geprobeerd :)Bedankt voor de tip..
BeantwoordenVerwijderenOh dat is een goed idee, vooral voor degenen die een melkallergie hebben, kan ik eens iets lekkers maken om deze vriendin mee te verrassen! Dank!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor het recept Hanneke. Ga het zeker eens proberen.
BeantwoordenVerwijderenErg handig zonder boter, want dat heb ik vaak niet in huis.
Groetjes, Wies
Lekkere cake / koekrecepten zonder vet zijn heel interessant. Ik ga deze ook proberen.
BeantwoordenVerwijderenAanvullingen via facebook:
BeantwoordenVerwijderenVERA: "oh, dat doe ik al hele tijd!! mijn basisrecept is 300g bloem, 10g bakpoeder, 150ml melkkefir (of joghurt of karnemelk), 50g suiker (of meer voor de zoetekauwen) en dan smaakmakers (bvb 10ml oranjebloesemwater, 50g geconfijte sinaasappelschil, 3g kardamom en 30g maanzaad, geeft een heerlijke cake met noord-afrikaans smaakpalet)"
KATJA: "Heb je ook al eens 150 gram suiker, 200 gram bakmeel (of bloem+bakpoeder), 3 eieren en 150 ml slagroom geprobeerd?"
Die heb ik meteen gebladwijzerd, want zonder boter is natuurlijk beter voor de cholesterol. En zoals je schrijft, het opent meer mogelijkheden, aardbeien, rabarber, perenmoes. Daar kunnen we op los gaan. Ik bak zelf al een tijdje deze tulband, met olie: http://www.knutzels.nl/2012/10/26/yoghurt-tulband/
BeantwoordenVerwijderenOok lekker en hij blijft (als je tenminste standvastig bent ;-) ) ook zeker een week mals!
Ik heb de boter ook al eens vervangen door kwark.
BeantwoordenVerwijderenAlbèrtje
Dit recept heb ik jaren geleden verschillende malen gemaakt, maar ben na diverse verhuizingen het recept kwijtgeraakt.
BeantwoordenVerwijderenBedankt, nu kan deze cake weer eens maken. Ik wil de suiker vervangen door Stevia, dan issie helemààl gezond.
Ik heb op mijn blog nog een lekker recept voor taart zonder boter en eieren! :-)
BeantwoordenVerwijderenIk vervang de boter in de cake door twee potjes yoghurt ik geloof dat dat ongeveer 200 gr is. Dit is een heel leuk recept !!
BeantwoordenVerwijderenhij staat in de oven ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenDit is lekker!!!!!
BeantwoordenVerwijderenMet aardbeienmoes wordt de kleur grijzig, grauw, maar de smaak niet minder, ook bak ik vaak cake met vloeibare boter, en de helft suiker en een tweetal appels in stukjes,door het beslag(boerencake)de smaak is er niet minder om, een heerlijk blog heb je
Tineke
bollies53.blogspot.com
Heel benieuwd ....
BeantwoordenVerwijderenOh jammie weer zo´n goed idee!!
BeantwoordenVerwijderenThanx, als het weekend is gaan we weer bakken :)
Groetjes
Verbazingwekkend, dat je er appelmoes in gooit en er dan toch nog zo'n stevige cake uitkomt. Ga ik ook een proberen. Groetjes Wilma
BeantwoordenVerwijderenDat ga ik ook eens proberen! Daar zou ik nou nooit opkomen!
BeantwoordenVerwijderenIk doe tegenwoordig wel altijd de helft van de hoeveelheid suiker in de cake, smaakt ook prima.
Heerlijk hoor! Smaakt wel wat gezonder dan de volvette variant. 'Kon minder'. Doe mijn best te integreren in Grunn. Beetje ontbijtkoekstructuur. Ik deed er wat zelfgemaakt vanilleextract in. Leuke tips ook!
BeantwoordenVerwijderenDuh...Indische cake structuur. Ik kon het niet plaatsen ;).
Verwijderenhoi dat is een makkelijk recept heb net voor de kinderen kleine muffins ervan gemaakt
BeantwoordenVerwijderen20 min. in de oven en een botercreme gemaakt
met roomboter poedersuiker en citroen
ze komen zo uit school hebben ze met dit weer even iets
wat nog een beetje warm is
gr sandra
Ook een leuk idee! En 20 minuten......zo klaar dus!
VerwijderenMet pruimenmoes kan ook, smaakt geweldig in combinatie met chocolade en kleurt daar ook goed bij!
BeantwoordenVerwijderenDie ga ik vanmiddag eens proberen! Lieve groetjes, Barbara
BeantwoordenVerwijderenGoh... wat je allemaal niet tegen komt als je googled, bakken zonder boter.
BeantwoordenVerwijderen-je kan dus yoghurt of melk, appelmousseline gebruiken ivp boter.
-Heb zelf muffins gemaakt met rijstmelk en banaan,de banaan blijf je wel smaken stevige structuur wel beetje sponsachtig maar de smaak is heel lekker
- heb recept van chocoladecake met courgette(mousse) als vetstof ivp boter, die bak ik morgen en als jullie willen laat ik wel weten hoe die smaakt
- voor de rest gebruik ik steeds agave siroop ivp suiker, smaakt even zoet en dan heb je nog ahornsiroop en dadelsiroop maar daar heb ik nog geen ervaring mee
Hartelijke groeten
Inge
Ja, wat is er veel mogelijk hè? Google is één groot kookboek ;-). Aanvulling op deze cake of met andere ingrediënten zijn altijd welkom.
VerwijderenAlvast dank daar voor!
Nou ik heb WOEST AVONTUURLIJK (vond ik zelf dan he) een cake gebakken. Voor het eerst. Ik heb het recept met de yoghurt van Vera aangehouden, en 2 eieren toegevoegd en anderhalve lepel marmelade.
BeantwoordenVerwijderenHij is net uit de oven en ruikt veelbelovend. Waarom moet je lang wachten met opeten?? Wordt moeilijk hoor.
Je mag hem best direct uit de oven opeten hoor, maar het recept met de appelmoes zou, na een dag, nóg lekkerder zijn omdat alles (smaak en vocht) beter met elkaar mengt. (of zoiets ;-)
VerwijderenAha, op die manier. Nee dan ben ik dus niet in overtreding, want ik heb er al 2 plakjes van op. Hij was heerlijk! Ik zal er de volgende keer inderdaad wel meer suiker in doen.
BeantwoordenVerwijderenHeel lekker! Ik heb er ook wat kaneelpoeder in gedaan en wat rozijntjes en stukjes walnoot! Bedankt voor het recept!
BeantwoordenVerwijderenKlinkt ook lekker......leuk al die verschillende ideetjes.
VerwijderenGa ik ook eens maken, maar hoezo moet je de cake 24 uur laten ''staan'' (en moet je hem dan in de ijskast bewaren?)
BeantwoordenVerwijderenen kan je deze cake net als ''normale'' cake ook invriezen?
De cake zal waarschijnlijk smakelijker worden en wat minder droog door hem langer te laten staan. In de koelkastbewaren kan maar hoeft niet. Geen idee of deze cake goed ingevroren kan worden, dat doe ik zelf namelijk nooit. Gewoon eens proberen met een aantal plakken?
VerwijderenOk thx! en wat is het verschil als je de cake met riet suiker of gewone suiker maakt?
BeantwoordenVerwijderenDe smaak is anders en in rietsuiker zitten meer mineralen dan in witte suiker, waar alles is uitgehaald.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderende cake was erg lekker! en ga hem zeker nog eens maken,
BeantwoordenVerwijderenHeeft iemand eigenlijk ook welis probeert rozijnen of iets anders door het beslag te doen? en lukte dat?/werd dat lekker?
Ook nadat hij ingevroren is, is hij nog steeds lekker :-)
BeantwoordenVerwijderenHij is heerlijk! Ik had geen boter in huis maar nu wel een cake kunnen maken! Alleen was hij van binnen nog niet goed naar een uur dus heb er nog een kwartier met aluminium in gestaan.
BeantwoordenVerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenIk ben ook wat aan t experimenteren met gezondere cake enz. en ik vroeg mij af of ik dit recept met de appelmoes ook met cake mix van honig ofzo kan maken ipv met zelfrijzend bakmeel?
En is het ook mogelijk om banaan te gebruiken als botervervanger?
Ik ga morgen in ieder geval de appelmoes versie maken.
Dat zijn vragen waar ik ook wel antwoord op zou willen hebben.
Verwijderenafgelopen dinsdagavond heb ik deze cake gemaakt met 1 geraspte appel en chocolade schaafsel. Prima gelukt, meegenomen naar het werk en ik kreeg smaakvolle lof :-)
BeantwoordenVerwijderenVandaag heb ik opnieuw jouw recept als basis gebruikt met ananas en wat geraspte gember i.p.v. de appelmoes. Staat nu in de oven ruikt overheerlijk!
Heerlijke variaties! Vooral ananas gember, ga ik ook eens proberen. Dank!
VerwijderenKan het recept ook zonder appelmoes? Bijv voor als je geen appelmoes in huis hebt? Voor de rest lijkt het me een heerlijk recept!
BeantwoordenVerwijderenNooit geprobeerd maar volgens mij krijg je dan iets "anders" dan cake. Met suikervrije jam, rabarbercompote oid kan het volgens mij ook wel.
VerwijderenWat een veelzijdig blog en heel leuk om alle reacties en variaties op dit recept te lezen!
BeantwoordenVerwijderenIk heb op mijn blog ook veel recepten met allerlei soorten meel en met minder boter en suiker bijvoorbeeld recent een heerlijke kersentaart van cake met yoghurt. Iedereen is welkom om ook eens te kijken op www.dasanderekoek.wordpress.com
En als je nou eens de eieren ook achterwege wilt laten, probeer ze eens te vervangen door voor ieder ei een grote eetlepel lijnzaadmeel. Zo ook geen gezeur met de cholesterol en helemaal plantaardig! Overigens wordt je van enkel suiker niet dik, van suiker+vet, want als je je lever deze twee 'taken' die die niet tegelijk kan uitvoeren geeft dan kan deze niets anders dan voor vetopsslag te kiezen.
BeantwoordenVerwijderenHeel lekker! Lukt ook met 100 gr suiker😊
BeantwoordenVerwijderen