13-06-2011

wol verven met liguster

Het verven van wol met planten is ongetwijfeld één van de oudste menselijke handwerken die al 2000 jaar vóór onze jaartelling in China werd beoefend. En de meeste recepten zijn niet geschreven door vaklieden maar door "gewone" nijvere huisvrouwen die hun eigen wol gingen verven.
Om de kleur te laten hechten moet de wol eerst worden gebeitst, zodat de vezel doordringbaar wordt. Je zou anders alleen de buitenkant van de vezel verven en de kleur bij de eerste de beste wasbeurt zien verdwijnen.
Er zijn verschillende soorten beits, die allemaal weer een andere invloed hebben op de uiteindelijke kleur, maar aluin is wel de bekendste. Aluin werd vroeger door de mannen gebruikt als ze zich hadden gesneden tijdens het scheren. Aluin bindt zich namelijk aan de eiwitten van de beschadigde huid en doet deze samentrekken waardoor het bloeden stopt. Ook wordt het als anti-transpiratiemiddel gebruikt in deodorant.
Voor mijn strengetje wol gebruikte ik het volgende recept.
100 gram wol
15 % aluin
300 % ligustersnoeiafval

Werkwijze beitsen met aluin
Laat de wol eerst 15 minuten voorweken in koud water.
Los de aluin op in wat heet water (mijn strengetje wol was 80 gram dus ik gebruikte 12 gram aluin).
Vul een ketel met koud water en doe hier de aluinoplossing bij.
Voeg de natte wol toe en verhit alles langzaam tot ongeveer 90 graden.
Probeer deze temperatuur een uurtje aan te houden.Laat de wol afkoelen in het water.

Bereidingswijze verven met liguster
Voor 100 gram wol gebruik je minimaal 300 gram snoeiafval van de ligusterhaag (Ligustrum). Meer mag. Breng dit aan de kook, en laat het ongeveer een uurtje koken. Flink borrelen mag.Als het is afgekoeld zeef je de bladeren eruit. De natte, gebeitste wol kan nu in het afgekoelde verfbad.
Weer alles rustig verwarmen tot 90 graden en proberen deze temperatuur een dik uur aan te houden.
De wol zal nu langzaam van kleur veranderen.De intensiteit van de kleur is elke keer weer anders, het hangt af van de groeicondities van het plantmateriaal en ook de wolsoort zorgt voor variaties. 

De wol buiten verven is natuurlijk het allerleukste om te doen, maar niet iedereen zal die mogelijk hebben. Je kan de wol ook gewoon op het gasstel in de keuken verven, de temperatuur is dan in ieder geval veel gemakkelijker te regelen. Mijn vuurplaats bestaat uit los op elkaar gestapelde zachte metselstenen. 


Gebruik geen hard gebakken straatstenen, uit ervaring weet ik dat deze kunnen knappen en de afspringende schilfers zouden je kunnen verwonden! Betonklinkers kunnen  wel gebruikt worden. Er boven op liggen een aantal dikke ijzeren pennen. De bodem van de vuurplaats is de onderplaat van de vuurkorf.

Wil je verven met liguster maar je hebt geen schapenwol? Koop dan een bolletje witte wol 100%  en wikkel dat af zodat je een streng krijgt, hiermee kan je ook prima zelf verven.


Je kan de wol ook samen verven gelijk met het plantenmateriaal, zorg dan wel dat de temperatuur beneden de 100 graden blijft. Maar ja, ik heb zo'n hekel aan het verzamelen van al die blaadjes tussen de wol dat ik het liever zo doe. En de kleur.......die is in het "echt" veel groener dan op de foto.

                                                                                               
                                                                                            

16 opmerkingen:

 1. Fantastisch!!. Zowel de wol als de vuurplaats!!!

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet het er allemaal mooi uit op de foto. Bedankt voor de uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautiful color, I love your outdoor dye cooker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. such a beautiful outdoor dye cooker! I love your yarn colour. Id love to try natural dying one day

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wonderful process. I love to dye wool/yarn naturally also. Never tried with privet though. Will do! I love your blog very much!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik maak van vitrage een zak waar ik de planten in doe. Dan ook geen restjes in de wol. Zeer geschikt voor losse wol.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gave vuurplaats zeg, ik heb het meteen opgeslagen! Nu de weckpan nog, waar is die gebleven... waarschijnlijk uitgeleend aan mijn ook-wolvervende-vriendin! Terug die pan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk om dit te zien, mooie vuurplaats. Het spinnen heb ik mezelf aangeleerd, wol verven vanuit een boek. Altijd weer een verassing hoe de wol er na een verfbad uit kwam.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Leuk om te lezen. En wat een mooie kleuren. Als ik dit ook wil proberen waar kun je dan Aluin kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vroeger was het een veel gebruikt product en gewoon bij de kruidenier te koop. Nu kun je het in ieder geval online makkelijk krijgen. Een winkel waar het te koop is ken ik niet.

   Verwijderen
  2. Ooohhh super, ik wil dit ook proberen, ben net weer aan het spinnen en wil de wilde paardebloem proberen, moet je steeds opnieuw een voorraad plukken, of kan de volgende streng wol daar weer in

   Verwijderen
  3. Je kan een tweede x verven in hetzelfde verfbad, alleen zal de kleur (veel) minder intensief zijn.

   Verwijderen
 11. Om te verven met liguster zou je 300% liguster nodig hebben. Bedoel je 300 gram?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Aluin is wel te koop bij drogisten, zoals Etos etc, maar dan als aluinblokje. Het wordt gebruikt op de huid, na het scheren, of in de oksel als deodorant. Je kan een stuk van het blokje afhakken en dat fijn malen met een vijzel, of met een hamer in stukjes breken. In kokend water lost het toch wel op.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips