wecken

Zie voor recepten de pagina alles op een rij.
Wat heb je nodig om te wecken:
 • Inmaakglazen met bijpassende deksels
 • inmaakringen / weckringen
 • klemmen
 • inmaakketel of grote pan
 • bodemrooster of een doek
 • thermometer


Het voordeel van de nieuwere glazen is dat ze stapelbaar zijn omdat de klemmen niet over het hele glas liggen.


Controleer altijd voor je gaat wecken of de deksel en de rand van het weckglas gaaf zijn. Als er een hoekje uit is, hoe klein ook, zal het glas niet hermetisch af kunnen sluiten!

Hoe groter de weckketel hoe meer glazen er in kunnen. Vooral bij groentes die lang moeten koken is zo'n grote ketel aan te bevelen. Heb je maar 1 of 2 glazen om te wecken dan kan het ook in een grote (soep)pan.
Op de bodem van de weckketel kan een rooster, of bij gebrek hieraan een handdoek, geplaatst worden zodat de glazen niet direct op de bodem staan. 

Een thermometer is onmisbaar bij producten die op 90 graden worden ingemaakt.

Er zijn ook weck-vultrechters en glastangen (om de hete glazen uit het water te tillen) te koop, maar die zijn niet absoluut noodzakelijk.

Wat gebeurt er tijdens het wecken.

Het normale, natuurlijke bederf van fruit, groente en vlees wordt veroorzaakt door micro-organismen die in de voedingsmiddelen en ook in de lucht aanwezig zijn. Bij het inmaken worden nu door verhitting al deze micro-organismen gedood die zich in de lucht en in het met deksel, inmaakring en veerklem toegespannen glas bevinden.
Bij deze verhitting ontstaat in het inmaakglas een overdruk, waarbij warme lucht, stoom en af en toe ook iets vloeistof tussen inmaakring en glasrand uit het inmaakglas worden geduwd. Deksel en inmaakring, op het glas vastgehouden door de kracht van de klemmen, functioneren daarbij als een overdrukventiel, d.w.z. zij laten stoom en eventueel vloeistof uit het binnenste van het glas ontwijken, maar van buiten laten zij geen lucht en geen kookwater in het glas. Door het afkoelen na het proces ontstaat er in het glas een onderdruk (een vacuüm), en perst de normale druk van de buitenlucht met grote kracht het deksel op de glasrand, resp. de daartussenliggende inmaakring, en maakt zo een vaste en langdurige sluiting  van het glas mogelijk.

De klemmen zijn nu overbodig en moeten nà het afkoelen beslist verwijderd worden.

Het glas gaat open als je de inmaakring zo ver aan het lipje naar buiten trekt, dat de buitenlucht met het bekende sisgeluid in het binnenste van het glas komt en de daar aanwezige onderdruk opheft.

Als het glas ongewenst open gaat.

Dit kan twee oorzaken hebben:
 1. Er zit een beschadiging in het glas, de deksel of de weckring. Vrij snel na het wecken zal het deksel los liggen. Je kunt de inhoud dezelfde dag wel opeten, maar natuurlijk niet bewaren.
 2. Als er geen beschadiging is, is de oorzaak het inmaakgoed. Of de temperatuur was te laag, of een te korte verhittingstijd waardoor niet alle micro-organismen zijn gedood. Het glas zal na enkele dagen of weken opengaan door de gistgassen die het deksel omhoog duwen. Dit is ook de reden dat de klemmen niet op het inmaakglas moeten blijven zitten (of waarom je geen inmaakglazen met een vaste klembeugelsluiting moet gebruiken of schroefdeksels), je kunt nu controleren of de inhoud op de juiste manier is ingemaakt. Als het deksel los ligt is dit dus een waarschuwingssignaal!
De 20 wecksuccesregels.
 1. Controleer je glazen en deksels op beschadigingen (voelen met je vinger over de rand).
 2. Werk zo schoon mogelijk, glazen goed afwassen, met soda omspoelen hoeft niet.
 3. Controleer ook de weckringen. Eventuele scheuren ontdek je het beste als je ring een beetje uit elkaar trekt.
 4. Kook de weckringen 2-3 minuten uit. Laat ze tot gebruik in het water liggen.
 5. Zet de glazen tijdens het vullen met warm inmaakgoed op een vochtige doek zodat ze niet kapot gaan.
 6. Vul de glazen niet hoger dan 2 cm onder de rand. (appelmoes 4 cm)
 7. Los, als je een suikeroplossing toevoegd, altijd de suiker eerst op in water.
 8. Na het vullen de glasrand zorgvuldig schoonvegen.
 9. Leg de weckring nat op het glas.
 10. Let erop dat de weckring tijdens het plaatsen van de klem niet verschuift.
 11. Zet de glazen in de ketel op een rooster of handdoek. Let erop dat ze niet te vast tegen elkaar aangedrukt worden.
 12. Nadat de inmaakglazen in de ketel staan, zoveel water erbij doen dat ze tot 3/4 van hun hoogte onderstaan. Bij de nieuwe modellen, die dus stapelbaar zijn, tot 3/4 hoogte van het bovenste glas.
 13. Zorg dat de temperatuur van het water bij het begin gelijk is als de inhoud van de glazen. Glazen met koude inhoud dus met koud water opzetten.
 14. Controleer of je thermometer in kokend water 100 graden aangeeft.
 15. De juiste plaats om de temperatuur te meten is in het midden van de weckketel.
 16. De in de recepten vermelde inmaaktemperatuur begint als het water de voorgeschreven temperatuur heeft.
 17. De inmaakglazen na de wecktijd uit de ketel nemen (dus niet in het water laten afkoelen omdat dan de verhittingsduur wordt verlengd), en op een tochtvrije plek laten afkoelen.
 18. Haal de klemmen er pas af als de inhoud volledig is afgekoeld.
 19. Bewaar je ingemaakte glazen vorstvrij en stel ze niet bloot aan direkt zonlicht.
 20. Open de glazen door aan het lipje te trekken.

62 opmerkingen:

 1. Hanneke bedankt voor je antwoord op mijn blog, zou graag bij iedereen willen kijken maar dat is onmogelijk, maar vanaf nu ga ik zeker vaker bij je langs, ga me even aanmelden. Leuke blog heb je en ik haal vast meer info bij je vandaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hanneke,

  Ik ben hier door je reactie op mijn kwarkvraag. Ik ben benieuwd hoe ik dat zou moeten maken.

  En intussen lees ik hier een heel mooie weckuitleg. sinds gisteravond ben ik in het bezit van 28 weckpotten! Helaas geen klemmen, die ga ik nog zoeken. En jou wijze lessen neem ik mee in mijn ontdekkingstocht.

  Groeten,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo . Kijk eens op de site van Dille&Kamille.com .Je kan ook naar de winkel in Utrecht Gaan . grtjs Mariet

   Verwijderen
 3. Dank u voor je bericht op m'n blog, 'k ga je blog volgen,want ik denk dat ik veel van je ga kunnen opsteken, zeker van het kruidengedeelte en het weckgedeelte!
  'k Heb deze zomer voor m'n verjaardag een weckketel gekregen, 'k heb dus m'n eerste weckavontuurtje ondertussen achter de rug, maar't is nog altijd een beetje zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jan kloppenborg1 juli 2012 om 12:31

  Goede morgen ,
  Wecken kan ook makkelijk in en snelkookpan ,heb er een gekocht van 8 liter in Portugal ,maar het kan ook in een kleinere .Rooster op de bodem en 4 Hak potjes gevuld op rooster .Moeten natuurlijk heel zijn ,niet met gaatjes .15 minuten laten sissen en als de stoom eraf is ,potjes eruit .Kan ook goed met soepen ,ruim een volle maaltijd .
  Eet smakelijk en succes Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik weck heel veel , vooral als we in Roemenië zijn. Ze laten daar de potten die uit het warme water komen afkoelen tussen handdoeken, zo gaat het afkoelen geleidelijker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Hanneke, Ik heb appelmoes gemaakt en ingemaakt in "oude" appelmoespotten. De bovenkant van de appelmoes is in sommige potten een beetje bruinig verkleurd. Weet jij of die appelmoes dan nog eetbaar is?
  Groetjes Ans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat bruine kan kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld caramellisering van suikers. Als het potje goed dicht zit (vacuum) zou ik me er geen zorgen over maken.
   Teus

   Verwijderen
 7. Hallo Ans,
  Ja hoor, volgens mij kun je het gewoon eten.Ik zie het ook wel in mijn weckglazen. Het bovenste laagje is dan geoxideerd met het kleine beetje lucht dat er nog boven zit.
  Net als bij een geschilde appel die je een tijdje laat liggen en dan bruin wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dank je wel Hanneke voor je antwoord, Dan gaan we d'r vanavond van genieten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goede morgen Hanneke, ik vind dit een prachtige blog en zou hier graag neuzen.groetjes. Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment. Je mag natuurlijk zo vaak komen als je wilt ;-)

   Verwijderen
 10. Hanneke misschien weet jij dit, hebben gesneden snijbonen dezelfde wecktijd als sperziebonen?120 min. op 100 gr. Ik ben nu tomatensaus aan het maken om deze te wecken.Maar eerst ff een bakske.
  Groetjes.Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoop dat ik niet te laat ben met m'n antwoord, maar snijbonen weck ik inderdaad net zo lang als 'gewone' boontjes.

   Verwijderen
  2. Goede morgen Hanneke, bedankt dan gaan ze , niet de pot op maar er in dat scheeld weer ruimte in mijn kleine vriezer.Fijn weekend .Maria

   Verwijderen
 11. Hallo Hanneke,

  Wecken deed mijn oma vroeger, bijna alles wat ze door d´r vingers kreeg ging in de pot. Helaas kan oma me niet meer vertellen hoe je het beste weckt, maar met jou handleiding kom ik vast een heel eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. hallo hanneke

  misschien dat jij of een van de lezers me kan helpen. ik las in mijn gebruiksaanwijzing van de oven dat ik hierin kon wecken. geen idee hoe dat dan zou moeten. weet iemand dit? en zou mij kunnen vertellen hoe dat moet.

  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heb ik daar wel info over. Geen idee waar maar ik ga morgen voor je op zoek!

   Verwijderen
  2. WECKEN IN DE OVEN
   Algemene richtlijnen:
   -gebruik alleen glazen van gelijke hoogte, omvang en inhoud
   -zet de glazen in een braadpan of rooster op de onderste schuif
   -om de inmaakringen tegen de droge warme lucht te beschermen een kopje water in de oven zetten of wat water in de braadschaal gieten
   -de glazen mogen elkaar niet raken
   -het wordt aanbevolen over de glazen meerdere lagen nat krantenpapier te leggen (iets wat ik alleen zou doen als het zonder absoluut niet gaat)

   HET INMAKEN VAN FRUIT:
   -oven instellen op 175 graden en de glazen erin zetten
   -temperatuur op 175 graden laten tot er luchtbelletjes in het glas opstijgen. Op dat moment begint de wecktijd
   -de oven nu uitschakelen en de glazen nog 30 minuten in de oven laten staan

   HET INMAKEN VAN GROENTE:
   -oven instellen op 175 graden
   -als er luchtbellen verschijnen de temperatuur terugstellen naar 150 graden en deze temperatuur 90 minuten aanhouden.
   -dan de oven uitzetten en de glazen nog 30 minuten in een gesloten oven laten staan

   Verwijderen
  3. Hallo,

   Kan je ook wecken in de oven met de potjes van confituur of mayonaise?
   Wij hebben wel heel veel weckpotten staan bij mijn ouders maar het probleem is dat we de juiste rubbers niet meer vinden. Ze zijn allemaal te klein voor onze potten.
   Alvast bedankt.

   Verwijderen
  4. Er zijn wel mensen die dat doen, zelf heb ik er geen ervaring mee, ik weet ook niet of je goed kunt controleren of de inhoud nog ok is, bij `gewone` weckglazen laat dan immers het deksel los.

   Verwijderen
  5. Bij het gebruik van de oven wat is dan het beste? De hete lucht of de verwarmingselementen?

   Verwijderen
  6. Volgens mij maakt dat niet uit, als de juiste temperatuur maar wordt gehaald.

   Verwijderen
  7. Nee dit gaat waarschijnlijk mis en het glas kan uitelkaar spatten. De inhoud en lucht wordt heet in de over en zet uit. Bij het rubber kan de luch ontsnappen. Door de overdruk die ontstaan bij het afkoelen krijg je een vacuüm. Als je een pot met schoefdeksel gebruik kan de lucht niet ontsnappen en kan de druk binnen in te hoog oplopen.
   Mocht het glas niet kapot gaan tijdens het verhitten zal bij het afkoelen geen vacuüm ontstaan omdat er nog steeds even veel lucht in zat als voor de verhitten.
   Je kunt wel kokende producten in de potten doen bijvoorbeeld appelmoes en soep. Deze trekken vacuüm tijdens het afkoelen

   Verwijderen
 13. Ik wil graag wecken in glazen met een vaste beugel. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kun je net zo doen als met een losse beugel. Alleen moet je dan wel, om te kunnen controleren of alles goed gegaan is, als de flessen zijn afgekoeld de klem los maken. De deksel moet dan vast blijven zitten doordat het vacuum getrokken is.

   Verwijderen
 14. Beste,

  Ik ben al even op zoek naar een recept om aardappelpuree - pompoenpuree (met dus aardappel bij- wortelpuree (ook met aardappel bij) in te maken, maar vind dit niet.

  Enkel de pure pompoenpuree of tomatenpuree. Kan je geen aardappelpuree wecken?

  Heeft u een recept?

  Hartelijk,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hllo Inge,

  Zelf ben ik nog nooit een recept tegengekomen over het wecken van aardappelpuree. Ik denk ook niet dat dat kan, meestal gebruik je door de aardappelen dan melk en of boter en deze beide ingrediënten kunje niet wecken.
  Gewone,gekookte aardappels lukt wel.
  http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2011/08/aardappels-wecken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste,

  Bedankt voor je snelle antwoord! Nu weet ik dus ook dat melk-boter (en ik neem aan ook eieren) niet in een weck recept mogen zitten!

  Hartelijk,

  Inge

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo even een vraagje als je appelmoes of soep in maakt in gewone potten met schroef deksel[ oude appelmoes of groente potten]hoelang is dat houdbaar omdat je dat niet verhit tot 100 graden maar gewoon vult het deksel er op en op de kop
  Esmiralda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is moeilijk te zeggen, zolang de deksel niet bol gaat staan is de inhoud in principe ook nog goed. Heb zelf wel potjes op deze manier na 5 jaar nog kunnen eten maar ook wel eens na eenhalf jaar al weg moeten gooien.

   Verwijderen
 18. misschien weet u een antwoord mijn gewechten spercibonen ruiken en smaken zuur heeft u een oplossing bvd greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het probleem heb ik vaker gehoord maar de oorzaak is mij ook een raadsel.
   Meer mensen hebben het op onderstaande link ook aangekaart, wellicht komt daar (in de toekomst) een antwoord op Uw vraag.

   http://de-gulle-aarde.blogspot.nl/2011/08/sperziebonen-wecken.html#comment-form

   Verwijderen
 19. Met veel plezier lees ik je blog en ben ook aan de gang gegaan met wecken. Ik heb het appeltjes recept van jouw geprobeerd en de appels en het water tot ca, 2 cm onder de rand gehouden. Na het wecken zijn de appeltjes allemaal naar boven komen drijven en is onderin ca. 2-3cm water te zien. Hoe is dit te voorkomen? Het is niet erg natuurlijk, maar het oogt minder mooi dan jouw gevulde weckpotjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas doen sommige appelrassen dat Sjouke, daar kun je niet zo heel veel aan veranderen, ook al hou je de temperatuur heel secuur in de gaten.

   Verwijderen
 20. De spercibonen e.d smaken zuur en er komt een witte laag onder in de wecfles.
  Ik gebruik hier ONEWE tabletten voor die ze ook in de wijn gebruiken en dit gaat tot nu toe aardig goed

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sperciebonen schijnen ook zuur te worden bij het wecken doordat er bij de teelt mest of kunstmest is gebruikt.
   Dat hadden wij, de keer daarna geen mest gebruikt en toen waren ze wel goed.

   Verwijderen
 21. Mijn oma vertelde mij altijd dat je geen groenten/fruit mag wecken en inmaken als je ongesteld bent. Dit resulteerde vaak in zure en zelfs zwarte producten. Zo vertelde zij ook dat je versgemaakte soep, bij kans op onweer in de koelkast moet bewaren. Uit ervaring (helaas) weet ik dat de soep dan inderdaad zuur kan worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Vorig jaar heb ik peren geweckt in een suikeroplossing, nu drijven ze bovenaan de pot, zouden deze nog eetbaar zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, als de pot nog goed gesloten is kun je ze gewoon opeten. Fruit gaat jammer genoeg voor het uiterlijk, vaak drijven.

   Verwijderen
 23. Hoi, ik heb misschien een 'domme' vraag, maar moeten de potjes met gekookte waren gelijk geweckt worden of kan ik meerder dingen koken op een dag en dan alles tegelijk wecken? (als het dezelfde wecktijd en temperatuur heeft.) Dus ik kook groentesoep, vul dat in potten, laat ze staan en maak ook nog pompoensoep, vul die ook af en en ga dan pas wecken, kan dat? Ik hoop dat mijn vraag duidelijk. is :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor Jolanda, je kan aan het einde van de dag alles in één keer wecken. Waar je dan wel even op moet letten is dat je het weckwater niet te snel verwarmt. De inhoud van de potten is immers inmiddels afgekoeld, het kan dan gebeuren dat het weckwater al kookt terwijl de temperatuur in je potten nog een stuk lager is. Je kan dan een verkeerde wecktijd iaanhouden.

   Verwijderen
  2. Oh heel fijn! Bedankt voor je antwoord. Ik ga gelijk morgen aan de slag. Met alle fijne receptjes die je hier op de blog hebt staan. :) Fijne weekend verder!

   Verwijderen
 24. Beste...,

  Voor de bereiding van appelmoes met calvados heb ik boter gebruikt. Mag ik nu deze appelmoes niet meer wecken?

  met vriendelijke groet
  Marcel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij moet dat gewoon kunnen Marcel. Je kunt ook cake wecken en bij het bakken van de cake wordt óók boter gebruikt.

   Verwijderen
  2. Ik heb toevallig gister een filmpje op youtube gekeken waarin een mevrouw gewoon boter weckte. Op het moment dat ze de partij boter weckte had ze de laatste pot van de vorige partij geweckte boter net in gebruik genomen. Deze pot was 5 jaar eerder geweckt! Deze mevrouw weckte zelfs vlees zoals kip en gehakt. Erg interessant om te kijken.

   Verwijderen
 25. Kan je ook wecken in de oven inplaats van in een pan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn mensen die dat met goed resultaat doen. Zelf heb ik er geen ervaring mee. Je zou dat kunnen opzoeken op google, met als zoekterm het fruit of de groente dat je wilt verwerken, dus b.v. "bonen wecken in de oven". Succes!

   Verwijderen
 26. Ik heb een vraag over boontjes wekken. vorig seizoen heb ik voor het eerst boontjes gewekt en voor zover ik weet ging dit wel goed. Toen ik een paar maanden later keek of het deksel nog goed zat, en ik onder in de fles keek zag ik dat er een wat lichte substantie in zat. Is dit normaal of moet je hier voorzichtig mee zijn.

  met vriendelijke groet,

  Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij sommige flessen met boontjes zit er inderdaad onderin een soort witte neerslag. Dit kan geen kwaad.

   Verwijderen
 27. Ik heb een vraag, wij hebben zeer veel Belzen dat is een kleine zoete pruim. Ik wil hier de ontsapper voor gebruiken en daar graag siroop van maken. Hoe kan ik dat aanpakken? En hoe krijg je de flessen goed steriel, ze zijn te hoog voor in een pan. Kan ik ze in de oven steriliseren?

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Kijk maar eens hier :)
  http://de-gulle-aarde.blogspot.com/2011/08/pruimen-siroop.html
  (even knippen en plakken)
  Je kan de flessen ook steriliseren door ze te vullen met soda en kokend water.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Ik heb al een aantal keer geprobeerd een potje videe te steriliseren, maar het gaat telkens terug open. Ik lees hier dat je geen melk of boter mag gebruiken. Hoewel ik mijn bolognaise of stoofvlees ook goed aanbraad in de boter en er nooit problemen mee heb. Misschien omdat ik mijn saus reeds helemaal afgewerkt had met bloem? Online vind ik geen lijst van wat er nu niet in mag: bloem, boter, nierbonen, melk, citroen, ... Wat mag wel en wat niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hallo,ik heb net inmaakuitjes gezaaid,maar snap het " geheime recept van de tante na de 2e wereldoorlog niet." Je kookt de eerste 3 dagen alleen azijn en giet het bij de potjes uitjes,als ze afgekoeld zijn wèl de deksel erop? En bij de 3e keer hete azijn opgieten en dan pas de inmaakkruiden toevoegen?

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Ik doe de inmaakkruiden direct erbij in het potje, dan kook ik de azijn en giet het in de pot over de inmaakuitjes. Dit herhaal je drie x (vaak wordt het ingemaakt met koude azijn of slechts één keer koken). De laatste keer gaat de deksel erop. Ik giet de 2e en 3e keer de azijn + kruiden apart per potje af om opnieuw te koken omdat anders de verdeling van de kruiden moeilijk is. Ik hoop dat ik het zo goed uitleg, zo niet: stel gerust je vraag!

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hallo, ik begin met inmaken maar eet liever geen suiker. Kan ik evengoed inmaken zonder suiker? en hebben jullie tips voor receptjes? Dankje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wecken kan heel goed zonder suiker Eva. Inmaken, zoals jam, dat is een ander verhaal omdat dan juist de suiker bederf tegen gaat. Bij wecken is dat het vacuüm wat zorgt voor een lange houdbaarheid. Er zijn verschillende boekjes in de handel over jam koken zonder suiker, maar alleen voor direct gebruik of bewaren in de vriezer. Recepten met veel azijn, zoals augurken en zilveruitjes kun je wel zonder suiker inmaken.

   Verwijderen
 33. Beste gulle aarde, het is weer mirabellentijd en we komen om in deze heerlijke gele vruchtjes. Voor het eerst heb ik ze op sap gezet. Maar er gaan meerdere dingen anders dan verwacht bij het inmaken van de Mirabellen.
  en ik heb geloof ik meerdere beginners foutjes te pakken,
  want wat is er gebeurd:
  1. de mirabellen drijven omhoog;
  2. ze zitten in jampotten, en wellicht door het omhoog drijven en waarschijnlijk de hitte van het inmaken en de dan ook hete deksels, zijn de bovenste Mirabellen aan de bovenkant bruin.

  Voor punt 1. lees ik dat je azijn kan gebruiken, want dat is zwaarder dan water. Dit lijkt mij nogal invloed hebben op de smaak. En lijkt me niet lekker.
  Punt 2: met glazen deksels heb je dit wellicht niet. Is dat zo? Of is er iets anders aan de hand. Al zit ik nu te denken: zet ik ze op hun kop in de pan, dan raken ze metalen deksels ook niet (wat ik denk wat reden is van de bruine mirabellen).

  En kan ik de potten zo laten? Of zullen ze toch gaan rotten nu?

  Wat heb ik gedaan:
  Ik heb eerst suikerwater gemaakt en dit laten afkoelen.
  Dit heb ik over de Mirabellen gegoten tot ze onderstaan. De potten heb ik tot 2 cm onderrand met 1/2 Mirabellen gevuld. Dan lucht laten ontsnappen met breinaalden en weer aangevuld tot ze onderstaan. Deksel erop. Potten in pan met water tot zo'n 1 cm onder de deksel en dan in water van 85 a 90 graden in zo'n 25 minuten.

  Nou, ik hoop dat jullie de gouden tips hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Dag Nadja, dat de pruimen bruin worden gebeurd bij mi ook wel eens, wat daar precies de oorzaak van is weet ik niet. Ik gebruik zelf altijd glazen deksels dus ik denk niet dat het van metaal komt. Als ik het goed begrijp heb je de pruimen gehalveerd? Fruit heeft met wecken sowieso de neiging om te gaan drijven, als je halve pruimen gebruikt loopt tijdens het wecken veel sap eruit en hou e alleen velletjes met wat vezels over die drijven ;-). Ik zou dus hele pruimen proberen, en de pot goed vol. Heb je mijn blogberichtje gelezen over pruimen wecken? Succes!
  http://de-gulle-aarde.blogspot.com/2011/08/pruimen-wecken.html

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi hoi, die ga ik nu eens even lezen. Dank je wel voor de reactie. Ik heb inderdaad de pruimen gehalveerd. Tot nu toe gelukkig nog geen velletjes en wat vezels over. Toch nog 1 check: het 25 minuten wecken... is dat voldoende om ze van de winter veilig te kunnen eten? Groetjes Nadja

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Ja, 25-30 minuten is voldoende (al kan het altijd gebeuren dat er één potje toch bederft/open gaat. Ik laat het na het wecken altijd minstens een maand met rust. Als alles er dan nog fris en fruitig uitziet is het ok. Dat is ook één van de redenen dat ik bij voorkeur een weckglas gebruik en niet een potje met schroefdeksel. Als de inhoud bederft laat de deksel los. Dit is bij een schroefdeksel niet het geval)

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips