09-01-2012

hand- en voetenwarmers
Zal het nog gaan gebeuren deze winter?
Sneeuw?


Vorst en de voorspelde horror?


Als het komt ben ik er klaar voor.  Met genoeg voorraad in de kelder houden we het wel een poos vol,want bij gladheid wordt hier niet gestrooid en als er veel sneeuw ligt kunnen we ook geen kant op.       
Dikke vorst zorgt weer voor andere problemen. Behalve bevroren of afgesloten waterleidingen, wat het van water voorzien van alle beesten ineens tot een hele klus maakt, is het hier in de niet verwarmde vertrekken dan wel erg koud. De vochtige washandjes hangen bevroren over de rand van de wasbak.

Elk jaar maak ik dan ook een nieuwe voorraad 'kruiken' van stof. Voor als de kou ons probeert 'te pakken'.


Ik naai een aantal zakjes van verschillende grootte en die vul ik met (winter)tarwe of rijst. In de magnetron kunnen ze heel snel opgewarmd worden en blijven dat ook nog een hele tijd. De opwarmtijd is afhankelijk van de hoeveelheid rijst, maar voor de handwarmertjes is een minuut bij 800 Watt voldoende.
Vroeger gingen onze kinderen met twee tarwekruikzakken naar bed, en als de tarwe warm werd ging het hele huis geuren naar versgebakken brood. Nu nog hoor, als ik brood bak, denk ik aan kleine kinderen in pyjama ;-).

De kleine hartjes zijn bedoeld om in je jaszak te doen om af en toe je handen even te warmen en als ze niet meer te warm zijn kunnen ze ook bij de handschoen in. 

Je kunt de zakjes ook warm maken op de omgekeerde deksel op een pan met kokend water.

Maar...............nu moet ik eerst de keldervloer dweilen. Er staat een dikke cm water. Door de aanhoudende regen de afgelopen week is het grondwaterpeil zo gestegen dat het nu door de betonvloer omhoog komt.
Ik moet m'n voorraad redden!!!!!

16 opmerkingen:

 1. Wat een leuk en interessant blog heb je. Ga je volgen en zeker vaker langskomen. Groetjes van Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe lang kun je die dan gebruiken? Na enige tijd gaat de tarwe toch bederven? Ik ken wel de kersenpittenkruik en natuurlijk de warmwaterkruik. En ja die horrorwinter lijkt nu verplaatst te zijn naar Oostenrijk, zit ik toch liever hier op het moment.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bean Nádúrtha: Na één winter is de tarwe weliswaar niet meer te eten ;-), maar ziet er toch best nog appetijtelijk uit. Ik maak elk jaar nieuwe zakjes, eigenlijk niet omdat ze dan niet meer werken maar omdat ik te lui ben om hoesjes te naaien. Na de winter zien ze er dan dus groezelig uit. Je moet ze natuurlijk wel droog bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de bekende kersenpittenzak. Die gebruik ik ook veel, om mijn voeten te warmen in mijn bed. Als ik van die koude voeten heb, kom ik maar niet in slaap...
  Ik wens je een heel fijne week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij gebruiken die zelfgemaakte tarwekruikzakken hier ook voor de kinderen; ruikt inderdaad heerlijk. Ben ook benieuwd wat de winter nog gaat doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal super!!
  ik heb die van de winkel met die pitten maar wat stinkt dat ding!!! Ik ga er nu zelf 1 maken met tarwe en 1 met rijst. Kijken wat het lekkerste is!

  Bedankt!

  groetjes Syl

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wist niet dat het met rijst ook kon. Dat moet ik onthouden. Die met tarwe heb ik niet zo graag, ik vind dat die na een tijdje gaan stinken, dus ik houd het met kersenpitjes maar zo eentje met rijst wil ik wel eens maken. Veel succes met de keldervloer, heb hier ook water staan sinds een week of drie en heb daarstraks de pomp nog eens aangezet.

  Lieve groetjes,
  Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. `@Rita: Grappig, ik vind dus ook juist de kersenpitten stinken. Rijst ruikt ook lekker (vind ik dan hè).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. aaaaaaaargh ik hoop dat je ondertussen alles hebt opgedweild gekregen!!!
  wij hebben soms ook ineens zo een natte verrassing in onze kerlder ... gelukkig ondertussen weer al effe geleden maar toch met zulk weer is het af en toe wel spannend.

  Komend weekend zal ik weer veel aan je denken ... we gaan nog eens appeltjes inmaken. We hebben een fruitboer als groenteman die ons zelfs nu nog van goed(koop) spul kan voorzien :o)
  't zal appelschillenthee en inmaakappeltjes worden dit weekend :o) ik kijk er al naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. good luck with the water in the basement! We finally are getting our first real snow right now! I like your hand and feet warmer idea:) I have made them in a long sock to drape across my neck for aches and pains, but just never thought to make small warmers! You are such an inspiration, Hanneke!! big hugs, xxxx Leslie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik maak al jaren de tarwe-zakken. Koop dan grote zak tarwe en maak een voorraadje. Dat voorraadje had ik netjes ingepakt boven achter het schot opgeslagen. Begin december ondekte ik dat we ongenode gasten hadden: MUIZEN! Zij hebben bijna aan alle zakken gevreten, grrr... Wat een zooi, ik heb alles weggegooid.
  Heb mij voorgenomen om voortaan maar een rijst-zak te maken en geen voorraadje meer!
  Kan daar de goedkoopste rijst in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik inderdaad altijd de goedkoopste witte neutrale gepelde rijst. Volgens mij maakt het niet uit welk merk je neemt. Jammer van je tarwe-zakken. Die muizen zijn niet dom hè? Maar je kan misschien je kruiken opbergen in een afsluitbare plastic bak? Volgens mij kunnen ze daar niet bijkomen.

   Verwijderen
 12. Hoi, ik gebruik altijd zakje om me aan te warmen. Ik maak ze zelf maar ik vul ze met erwten, dit gaat prima en blijft jaren goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi, leuk om te lezen alle variaties van vullingen en ik voeg daar een andere aan toe, namelijk erwten. Mijn ervaring is dat het prima werkt. Dank voor je leuke blog, ik mag het graag lezen en een aantal ideeën maak ik gebruik van.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips