Ondanks dat hier regelmatig een briefje op het aanrecht ligt met de mededeling om toch vooral niet te vergeten om voor het te ruste gaan wat droge bonen in de week te zetten, wordt dit toch heel vaak vergeten. En dan moet het weekmenu weer bijgesteld worden. Ach, een nieuwe dag met nieuwe kansen. Tegenwoordig grijp ik in zulke gevallen ook nog wel eens naar de weckfles. Bonen wecken is ideaal voor vergeetachtige types.
Je maakt ze zo:
-week de droge bonen een nacht
-kook de bonen gaar
-in een weckfles, zoveel als je nodig hebt
-ruim 1 uur rond de 100 graden wecken
Ik ben getrouwd met een "boontjesverzamelaar". Niet iets om medelijden mee te moeten hebben hoor.
Een gedeelte van de tuin wordt elk jaar ingericht voor de verschillende soorten bonen en in de herfst worden ze te drogen gehangen..............
..............om dan, als het niet zo druk meer is in de tuin of op het land, te worden gedopt.
Meestal in de schuur, met muziek erbij, maar als het erg koud is wordt er ook wel eens een lading zo de keuken in geschoven. En elke keer is het weer een verrassing want door kruisbestuiving krijg je weer andere kleurtjes. En kijk, daar is het mijn boontjesverzamelaar om begonnen.
Maar bonen zijn niet alleen lekker en mooi om te zien, ze zijn ook heel gezond.
In het boek
worden de peulvruchten uitgebreid beschreven.
Even voor alle duidelijkheid: onder peulvruchten wordt verstaan, alle (droge) bonen als ook sperziebonen, peultjes, linzen, doperwten, kikkererwten etc.
De kracht van peulvruchten ligt in hun vermogen het cholesterol in het bloed te verlagen, hartkwalen te bestrijden, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en zwaarlijvigheid, constipatie, diverticulose, hoge bloeddruk en diabetes type 2 tegen te gaan. Bovendien verminderen ze het risico op kanker.
Maar ja, die darmgassen hè?
De winderigheid die peulvruchten opwekken wordt veroorzaakt doordat de bacteriën de onverteerbare resten aanvallen die in de ingewanden achter blijven.
Enkele tips om dit te verminderen:
*Eet regelmatig kleine hoeveelheden peulvructen. Het lichaam raakt eraan gewend en er zullen minder problemen zijn.
*Laat de bonen weken voordat ze gekookt worden. Kook droge bonen eerst in wat water gedurende 2 tot 3 minuten, laat ze enkele uren of een nacht weken, ververs dan het water en kook ze gaar. Hierdoor komt een groot gedeelte van de onverteerbare koolhydraten vrij en zijn ze lichter verteerbaar. (al gaat er op deze manier wel wat vitamine verloren)
Oh, en nog één dingetje voor ik mij weer in de vrieskou begeef:
peulvruchten uit blik bevatten vaak te veel zout, als je ze eerst afspoelt ben je ongeveer de helft van dit zout al kwijt.
Brrrrr 't is koud, vanmorgen lagen de eende-eieren zelfs kapot gevroren in het hok.
Mooi die boontjes!
BeantwoordenVerwijderenJammer, ik heb het vaak geprobeerd, maar ik kán die boen niet wegkrijgen! Heeft iets te maken met hun consistentie :-)
BeantwoordenVerwijderenNou zeg ik wist echt niet dat er zoveel kleuren bonen waren.
BeantwoordenVerwijderenTja en bonnen wecken dat heb ik ook nog nooit van gehoord.leuk om het te lezen en je bent nooit te oud om wat te leren.
Groetjes knutselpret
je hebt ook hele mooie roze pronkbonen met vlekjes (hier thuis barbiebonen genoemd)
Verwijderenben vorig jaar begonnen met het zaaien van 1 'verdwaalde' boon (uit een klimplantenmix) hopelijk wordt het dit jaar wat meer een succes... de voortekenen zijn goed! sacha
Hé, die kennen we nog niet.
VerwijderenDe naam "barbiebonen"............leuk bedacht.
Wat een mooie verzameling bonen. Ze doen me ergens denken aan bijzondere eieren, zoals kiviets eieren of kwartel.
BeantwoordenVerwijderenVerder heel erg bedankt voor de tip dat je de bonen uit blik voor de helft van hun zout kan ontdoen door ze af te spoelen.
Wat leuk die verschillende boontjes, probeert je verzamelaar zo een nieuwe soort te kweken? De 'ontzoutings'tip vind ik ook heel bruikbaar.
BeantwoordenVerwijderenHeel mooi, al die verschillende bonen.
BeantwoordenVerwijderenDank voor je tips.
tof!!! ga ik zeker onthouden want met de nieuwe moestuin zullen er ook een deel van die dingen op het programma staan!
BeantwoordenVerwijderenVergeten bonen in de week te zetten? 'sOchtends in ruim water ca 10 minuten koken en laten afkoelen in het kookwater, "s avonds zo gekookt. Een stukje Kombu of ander zeewier meekoken of bonenkruid helpen tegen winderigheid.
BeantwoordenVerwijderenHelaas denk ik meestal pas tegen "etensmakerstijd" weer aan de bonen, maar het meekoken van bonenkruid is een goed aanvullingstip. Dank je Vlasje!!
VerwijderenWat zijn die boontjes beeldschoon!
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je alles omtrent het "bonen eten" nog eens even op een rijtje zet. De kombu-alg en het bonenkruid gaat weer op mijn boodschappenlijstje.
Wist ook echt niet dat je zoveel verschillende bonen had en ik wist al helemaal niet dat eieren kapot kunnen vriezen.
BeantwoordenVerwijderenHoi Hanneke,
BeantwoordenVerwijderenWij eten straks bruine bonen, zijn we gek op... Wel uit een pot en afspoelen doen we ze sowieso altijd.
Prachtig al die soorten bonen, wist echt niet dat er zoveel verschillende bestaan...
Ik wens je nog een heel fijne middag,
Lieve groet,
Mirjam
Zeer interessant, en wat een verzameling bontjes hebben jullie :)
BeantwoordenVerwijderenLieve groetjes
Rita
Bonenkruid gebruiken (doet een vriendin) of gember, klein stukje wortel meekoken, max. 1 cm. is meer dan genoeg, een Indische mevrouw vertelde mij dit op de markt, helt tegen waaien (forse blos kleurde haar wangen) van boven en beneden en het werkt! ik kook dat stukje gember zelfs even mee in de snertbereiding.Ken je de site van Wâldpyk? Zij hebben reade krobbe (paarse droge boon) zoete grauwe erwt en een prachtige zwarte boon, de Kollumer pronkboon. Wel zeer afhankelijk van goede oogst als je pootboontjes wilt hebben en vergeet de Fryske waldboon niet, is hetzelfde als de Groninger stroglee droge boon en je raad het al, geel van kleur, het weekwater wordt ook geel en de boon na koken bruin. Hij is zachter van smaak en consistentie als de Zeeuwse.
BeantwoordenVerwijderenHé, nee die site ken ik nog niet. Ga nu direct even kijken. Dank je!
VerwijderenIk lees al een tijdje je blog, maar weck zelf pas sinds kort. Geïnspireerd door de geweckte bruine bonen (ik vergeet ze ook altijd...) heb ik mungbonen geweckt. Ik heb ze alleen maar tot ongeveer de helft bijgevuld met het kookwater. Ik zie dat jouw bonen helemaal onder staan. Had ik dat ook moeten doen?
VerwijderenVoor de houdbaarheid is het niet zo erg dat ze niet helemaal onderstaan. Als het glas vacuüm is is het goed. Ze kunnen alleen wel wat verkleuren.
VerwijderenHeb je blog onlangs pas ondekt, heel erg leuk! Kleine aanvulling op dit onderwerp: door de bonen te weken in een wat zure omgeving (bv wat azijn, citroensap of karnemelk toevoegen aan t water) zal het fytinezuur met behulp van fytase worden afgebroken. Naast dat teveel fytinezuur zorgt voor een slechtere opname van vit&min kan het ook voor gasvorming zorgen.
BeantwoordenVerwijderenHier een heel interessant blog(en de 2 blogs die erop volgen) met duidelijke uitleg erover. Gaat voornamelijk over fytinezuur in granen maar geldt ook voor peulvruchten!
http://www.groenevrouw.nl/hoe-zit-het-met-fytinezuur/
Gr Femke