25-04-2012

hergebruik van 't augurkennat


Oh,oh, zo heb je een grote pot vol dikke augurken en voor je het weet heb je...........


.........dit. 

Ik gebruik dit soms voor het aanmaken van de sla, maar zoveel zuur water ben ik echt niet zomaar kwijt en zeker niet in een seizoen waarin nog weinig zomergroenten worden gegeten.

Nu woonde middelste dochter vorig jaar een tijd in Frankrijk bij een Amerikaans gezin en daar werd het augurkennat gebruikt voor "Pickled eggs", en "dat was erg lekker", zei ze. 
Een aantal jaren geleden heb ik zelf ook al eens eieren in het zuur gemaakt, maar ik zal je mijn reactie besparen bij het proeven van zo'n rubberballetje; laat ik volstaan met te zeggen dat het dingetje toen niet de normaal gangbare lichamenlijke voedselpaden heeft bewandeld.

En toch begon er wat te kriebelen......misschien had ik een verkeerd recept, of hadden mijn smaakpupillen een off-day en heel misschien leggen de kippen nu wel andere eieren, iets dat het eindresultaat in positieve zin zou kunnen veranderen, (onzin natuurlijk).
Bovendien is het zo eenvoudig om te maken én hebben we eieren genoeg.
Het enige wat je moet doen is eieren hardkoken, pellen en ze in de azijn laten glijden (bij voorkeur van een lepel laten glijden, gespatte azijn in je ogen is niet fijn).
Deze azijn is natuurlijk al helemaal op smaak, je hoeft verder niets toe te voegen
Je laat ze er minstens 2 weken zo niet langer in staan en bewaart het in de koelkast.


En wat ben ik blij dat ik het nog een keer heb geprobeerd want ze zijn heel anders dan de eerste keer.
Je kunt de eieren zo uit het vuistje eten maar ook door een slaatje doen of bij de sla gebruiken, wat bij ons nu favoriet is, samen met daslookbloemen en Pickled nettles.


Pickled nettles? Brandnetels in het zuur?
Daar zul je misschien niet zo gauw aan denken maar dat is ook erg lekker hoor!

Je neemt de toppen van jonge brandnetels (zonder zaad) en wast ze goed. Dan doe je ze in een pot en schenk het augurkennat erover. Toevoegen van een paar knoflookteentjes maakt het nog bijzonderder.
Laat het minstens 4 weken trekken, de brandnetels zullen niet meer prikken.
Soms komen de brandnetels "omhoog", ik leg er dan een steentje op om ze onder te houden.


Behalve door de sla kun je deze zure brandnetels ook zo gebruiken:


En als je je afvraagt wat dat groene stukje rechts is, dat is een knoflookteentje uit mijn pot met pickled nettles, helemaal groen verkleurd door de chlorofyl  (bladgroen) uit de brandnetel.

27 opmerkingen:

 1. Jammer dat gangbare augurken in nat met veel kunstmatige zoetstof worden ingemaakt. Zelfgemaakt nat of nat van bio conserven zal beter zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in Vlasje, maar die keuze laat ik graag aan de lezer.

   Verwijderen
 2. Oh, wat een gaaf recept!! Helaas is de pot augurken nog niet leeg, maar ik ga dit absoluut uitproberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lidl heeft augurken waar gewoon suiker in zit. Ik doe soms schijfjes komkommer en plakjes rauwe ui in het augurkennat. Ook heel lekker. Eieren eet ik niet, maar ik ga het eens proberen met goed uitgelekte tofu. Al zal twee dagen dan handiger zijn dan twee weken.

  Groetjes,
  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw wat moedig van je!
  ik heb zelf nog nooit gepekelde eieren gegeten maar het idee dat ik ervan heb komt zowat neer op jouw eerste poging :o) ... maar aangezien ik ook niet van pompoen hou en die pompoentaart die jij een tijd geleden voorstelde ook lekker was is dit misschien ook eens iets wat ik moet proberen? :o) we zien wel, als ik nog eens een overmoedige dag heb lol!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hallo

  wat een interessante blog heb jij !
  zag die info over wasverzachter
  probeer ik zeker eens !
  maar "schoonmaak azijn" is dat iets speciaals ?
  hier in belgie heb je enkel gewone azijn voor op de sla !
  groetjes acroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewone azijn kun je ook gebruiken. Ik heb eigenlijk geen idee wat het verschil is met schoonmaakazijn, ik denk dat het een iets onzuiverder azijn is, niet geschikt voor menselijke consumptie en daardoor ook goedkoper.

   Verwijderen
  2. Kan je vinden in de kruidvat winkels bij de was produkten. Het zijn groene flessen.

   Verwijderen
  3. Schoonmaakazijn is een chemisch produkt en niet geschikt voor consumptie !!

   Verwijderen
 6. He wat goed. Hier wordt augurkennat al veelvuldig gewoon als azijn gebruikt, inderdaad voor dressing van de sla ed...Ik ga die eieren ook eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgens mij doen de Amish dit ook, alleen dan direct op azijn, niet het nat dat van gekochte augurken overblijft, maar het idee is hetzelfde. hmmm, eens proberen of het iets is als de volgende pot ontdaan is van de augurken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmmm dat klinkt helemaal lekker en aangezien hier nogal wat potten augurken gegeten worden ga ik dat met die eieren zeker 'ns proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. de brandnetels ga ik eens proberen ! maar dan moet ik even wachten tot er terug nieuwe toppen zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heb je toch geweldige ideeen altijd!!

  Alleen om jouw blog met al die goede ideeen helemaal te
  bekijken mag ik me wel een paar dagen 'opsluiten'.
  Of eigenlijk een beter idee.. Ik maak van jouw blog een aparte hobby. Elke week een paar uurtjes op cursus op jouw blog, zodat we weer een stap meer selfsurporting worden.
  Dank je wel!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is een uitstekend idee om het sap van augurken te hergebruiken, ik vind het altijd zonde om een deel ervan weg te kieperen. En opgelegde eitjes moeten wel heel fris zijn in een salade. Wanneer mijn pot augurken op zijn probeer ik dit beslist!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. erg lekker die eitjes uit het zuur!!!! ook een aanrader bij slastamppot van puree met rauwe sla en wat uitgebakken spekjes erdoor..........eitje in plakjes erbij mmmmmmmmmmmmmm.
  dank voor je tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Inderdaad, ik heb ze ook gemaakt van het overblijvende zuur.
  Heerlijk! en nu maak ik het met mijn eigen zoet/zure spul waar ik ook komkommer en courgettes mee inmaak.
  Bedankt voor het recept!

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik maak wel eens mayonaise met de azijn van de augurken.
  Je schenkt voorzichtig wat van de azijn in een bakje (iets van 2-3 eetlepels)
  Vervolgens meng je het met 2 eierdooiers en schenkt er olijfolie bij (langzaam) terwijl je het mengsel te lijf gaat met de staafmixer... Je zult merken dat de mayo snel stijver word. Je kunt het doen in de augurkenpot zelf en als je merkt dat je de pot niet vol zou krijgen voeg je gewoon wat azijn toe en ga je door met de olie bijschenken en staafmixen... 2 eierdooiers is genoeg voor een volle pot mayo in een LIDL pot van 720 ml. De mayo smaakt fris, romig en je zult merken ze schift niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik maak trouwens in in de potten van de LIDL en de ALDI, ook de nieuwere versie potten van 720ml. Overigens verschillende supermarkten gebruiken de 720 ml (en ook een kleinere 320 ml variant) potjes voor zoet/zuur in te verkopen. De twee maten potjes hebben beiden een gelijk ontwerp: boven en onderop een ring met kleine "vierkante" vormpjes in het glas en over het midden van de potten een smaller gedeelte... Als je googled bij afbeeldingen naar AH Basic augurken zie je wel wat ik bedoel...
  Als er mensen zijn uit de buurt van Eindhoven die me willen helpen door ze voor me te bewaren heel graag... Graag een mailtje als je dat kunt/wilt naar sandertel@yahoo.com.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi, Ik kwam op dit recept door te googlen op augurkennat. Ik probeer erachter te komen hoe lang je een pot met augurkennat kan bewaren voordat je het gebruikt. Weet jij dat toevallig? Deze eieren ga ik zeker ook eens proberen.
  Ik gebruik het alleen voor zoetzure augurk eigenlijk. En vraag me ook af of je het vocht een 2e keer kan gebruiken voor bijv. komkommer. Dus wel 2x voor komkommer bijv. Zou er geen komkommer in doen nadat er eieren in hebben gezeten. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durf het niet precies te zeggen. Ze zijn ook niet allemaal gelijke zuur. In de koelkast blijft het lang goed maar hoelang? Als je er komkommer in doet zal je het augurkennat misschien wel iets verdunnen wat de houdbaarheid weer kan beïnvloeden.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor je snelle antwoord. We gaan het zien.... Ik heb de pot waar de komkommer van de week in zat toch weggegooid. Zag net dat er flubbertjes in zitten en dat kan komkommer zijn, maar ik heb het risico niet genomen. Had toch nog een pot staan. ;)

   Verwijderen
 17. Ik gebruik de rest van het azijn weer voor het aanvullen van de volgende pot als ik de augurken gebruik. Zo staan de augurken nooit droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Als ik stoofvlees maak doe ik daar een scheut van het augurkennat met de kruiden bij.
  azijn maakt het vlees malser en de kruiden die erin zitten geven ook nog smaak..

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips