06-05-2012

witte dovenetel bij vrouwenkwaaltjes


De witte dovenetel (Lamium album) vind je op heel veel koele en vochtige plekken, ze heeft een beetje dezelfde voorkeursplekken als haar stekelige evenbeeld, de brandnetel.
Ze lijkt er veel op, maar zodra de krans van bloemetjes zichtbaar worden verdwijnt elke gelijkenis.

Het is een echt vrouwenkruid, in de kruidengeneeskunde vooral ook gebruikt bij menstruatieklachten en witte vloed. Sommige recepten spreken van het gebruik van enkel de bloemen, anderen bevelen het hele kruid aan, dwz. de bovengrondse delen, dus met stengel en blad. Het lekkerste, vind ik tenminste, is een thee van alleen bloemen of desnoods met een enkel blaadje. Je kan deze thee 2 x daags drinken als je een pijnlijke of (te) heftige menstruatie hebt. Dovenetel werkt niet direct, m.a.w. op het moment dat je last hebt van je menstruatie zal het drinken van deze thee niet veel effect hebben. Begin dus met het drinken minstens een week voordat je ongesteld moet worden, en stop tijdens of na de menstruatie.
De eigenschappen van de witte dovenetel, beschermend, verzachtend en samentrekkend, zullen de slijmvliezen van je baarmoeder versterken en ontspannen.


Maak deze kruidenthee door een handje vol bloemen te overgieten met een kopje kokend water. Laat het afgedekt zo'n 10 minuten trekken. Je hebt dan een zacht, lichtgroen drankje dat heel mild smaakt. Je kan twee maal per dag een kopje drinken.

Als je last hebt van witte vloed kun je een sterkere thee zetten van de bloemen, het blad en de stengel en hiermee elke dag spoelen. De thee minstens 10 minuten laten trekken. Let er wel op dat je het echt alleen op lichaamstemperatuur gebruikt.

Als je baat hebt bij deze bloemen kun je de hele zomer bloemen verzamelen om ze te drogen, ze bloeien heel lang door, zodat je ook in de wintermaanden deze thee kunt drinken of gebruiken.

De bloemen zijn ook zo mooi, de naam Lamium komt van het Griekse Lamos en betekent muil, 


en met een beetje fantasie is dat ook wel te zien.
Het grappige is dat niet alle bronnen dezelfde muil-betekenis hebben. Zowel muil als een schoentje als muil in de zin van een geopende mond worden verklaart.


De dovenetelfamilie is ook een prima bodembedekker en is er niet alleen in het wit maar ook in het rose, geel en in het paars.




In de bloemen zit veel nektar en ze worden dus druk bezocht. Ze bezitten een heel slim mechanisme om de honingbijen en (aard)hommels van hun stuifmeel te voorzien.




Bij ons groeit ze op veel plekken, juist ook die plekken die wij niet gebruiken, en zorgen zo voor minder onkruid in de tuin. We hoeven ze niet zelf aan te planten, maar krijgen daarbij hulp van de mieren op een wel hele ingenieuze manier.
Elk dovenetelzaadje is nl. voorzien van een mierenbroodje, een ingenieus uitgroeisel van de zaadhuid. Dit mierenbroodje is een lekkernij voor mierenlarven en de ijverige mieren nemen de broodjes mee naar het nest. Ergens onderweg valt het zaadje eraf en mocht dit niet gebeurd dan gaat alles het holletje in en wordt het zaadje nadien weer verwijderd. Op deze manier verspreid het plantje zich heel makkelijk door je tuin.

Wat zit de natuur toch mooi in elkaar hè?.


Alle kleuren bloemetjes zijn trouwens eetbaar. Je kunt ze gerust over de sla strooien!

6 opmerkingen:

  1. Wij hebben hier de paarse variant in de tuin. Ik dacht dat je die niet kon gebruiken, maar kennelijk dus wel. Ga ik het eens proberen, zal straks meteen wat bloemetjes plukken.
    Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Behalve de witte, hebben we ook alle soorten dovenetel in de tuin. Ze bloeien nu volop. Ik wist niet dat de bloemetjes eetbaar waren. Mooi, die detailopnames van het bloempje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooi verhaal, hier staan ze niet in de tuin maar ik zag er erg veel verschillende in de berm staan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger, als kind, zogen we de bloemetjes van de witte dovenetel uit en dat smaakte zo bizonder. Op dit moment staat de gele dovenetel bij ons in de tuin, met blauwe druifjes ertussen is het een prachtig gezicht. Ik wist niet dat de gele variant hetzelfde zou zijn als de witte. Ga daarvan ook eens een bloemetje proberen. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat werpt een heel ander licht op de plant. Hier staat ze in de tuin, maar ze woekert nogal. Daarom ben ik er niet zo blij mee.
    Dat mierebroodjesverhaal gaat ook op voor "vogeltje op de kruk". Eén keer planten en de volgende jaren zie ze overal. Maar dat hoeft geen ergernis te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk om te lezen, ik heb de roze variant in de tuin, en ben daar erg blij mee. Mijn vader liet ons vroeger de onderkant van de bloemetjes proeven, de zoete nectar. Nu ik wat meer met eetbare planten en bloemen doe, vroeg ik het me inderdaad af of deze bloemen niet gewoon eetbaar zijn. Dank je wel voor de informatie, en ik ga ze zeker proeven!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips