03-07-2012

weegbree gezichtsmasker


Puistjes en andere oneffenheden worden in onze hedendaagse maatschappij niet meer geaccepteerd. Je ziet geen afbeeldingen meer in een tijdschrift van een gezicht met ontstoken plekjes, alles wordt door een computerprogramma weggetoverd. Het mag dan mooier lijken op de (nep)foto, keerzijde is wel dat je je met een iets minder gave huid, wat eigenlijk iedereen heeft, gauw minder aantrekkelijk voelt. Er is, zeg maar, heel wat pukkelleed, vooral onder jongere mensen. 

Zowel het smalbladige weegbree (Plantago lanceolata),


als het grote weegbree (Plantago major),


zouden dit leed een beetje kunnen verzachten. Ze bezitten namelijk anti-bacteriële- en ontstekingswerende eigenschappen die heel goed gebruikt kunnen worden in een masker voor je gezicht. Tijdens de bloei van de plant is de geneeskracht het hoogste (nu dus).
Het smalbladige weegbree heeft een iets hoger gehalte aan bovenstaande stoffen dan z'n grote broer. Je kunt ze overal in Nederland vinden en apart of samen gebruiken. Als je twijfelt of je de juiste plant hebt kun je een blad plukken en dan zul je, vooral bij het grote weegbree, allemaal elastische draadjes zien hangen aan het einde van de steel.


Trek er maar eens voorzichtig aan, er zit echt rek in. 

Pluk een handvol van deze bladeren en snij ze in hele kleine stukjes. Doe ze dan in een blender en doe er zo weinig mogelijk olijfolie bij zodat de blender net z'n werk kan doen. Vermaal het nu tot een smeerbare pulp.


Smeer dit op je gezicht (eventueel de gordijnen dicht) en laat het een poosje z'n werk doen. Het kan zijn dat je toch meer olie in de blender moet gebruiken dan wenselijk is voor een smeerbaar resultaat, je kan het dan even uit laten lekken door bijvoorbeeld een theezeefje. De opgevangen weegbreeolie kun je ook gebruiken, hier zitten natuurlijk ook heel veel waardevolle stoffen in. In de koelkast kun je het een aantal dagen bewaren en naar wens de puistjes apart behandelen.


Misschien is je huid erg vet en wil je liever niet ook nog een vette olie gebruiken? Vervang dan de olijfolie voor b.v. water.
Heb je een goed resultaat dan zou je, voor later gebruik, een aantal bladeren in de vriezer kunnen bewaren.
En heb je eczeem dan kun je hiervoor ook het weegbreepapje gebruiken, probeer het dan wel eerst op een klein plekje en kijk hoe je er op reageert.

......................................................................................................................

Kalverpubers hebben dan wel geen last van puistjes, zij hebben wel hun eigen problemen. 
Zo is de weg naar de wei voor ons kalf Janna, die onderaan dit bericht net is geboren, er eentje met vele 'opstakels', die allemaal even gecheckt moeten worden. Ze houdt zich strak aan een soort kalver-ritueel.
Zo is zij zeer geïnteresseerd in de groei van de tomaten in de kas. Elke dag móet ze even door het raam naar binnen kijken.


Ook het welzijn van een paar kippen ligt haar nauw aan het hart, getuige de regelmatige inspectie van de oude dakpannen.


Hmmm, misschien hadden we haar beter Aagje kunnen noemen.

6 opmerkingen:

 1. Mooi kalfje!
  Interessante toepassing van de weegbree. Meer als EHBO-toepassing bij muggenbeten ken ik het wrijven met een gekneusd blaadje over de aangedane plek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk! Ik ken het als middel tegen hoest en andere klachten die met de luchtwegen te maken hebben. En inderdaad tegen insectenbulten/jeuk. Wat een schattig kalfje en lekker nieuwsgierig :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank je wel voor deze tip, m'n dochter heeft geregeld last van puistjes, maar ik heb ze ook al sinds een jaar (lang leve de overgang), en ik kreeg van de huisarts antibiotica-gel (!) om er dagelijks op te smeren. Ik kan aan de gang blijven, zodra ik stop komen ze terug :-( Ik ga morgen dus aan de pluk, en ga lekker brouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen puistjes, kan daar dus niets over zeggen, maar wat een prachtige foto's op je blog, supermooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ik zal onvoorwaardelijk van Janna kunnen houden. zucht

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weer een hele goede tip. Mijn man heeft altijd een slechte huid gehad en vaak ontstekingen in zijn gezicht. We gaan het uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips