10-10-2012

schone potjes?



Regelmatig komt hier iemand langs met een tas of doos vol potjes. Nou, die kan ik wel gebruiken! Hoewel ze altijd zijn schoongemaakt, zit het etiket er vaak nog wel om. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om mijn potjes zoveel mogelijk zonder etiket, dus klaar voor gebruik, op te ruimen. De meeste etiketten laten, na een poosje weken in warm water, heel gemakkelijk los. Maar je kent vast wel die potjes waarbij er op één stukje van het glas ándere lijm is gebruikt. Van dat moeilijk te verwijderen plakspul. Met een schuursponsje wrijf je het over een nog groter oppervlak uit, en wil je het met een mesje afschrappen dan blijft zo'n, met veel moeite bij elkaar geschraapt bolletje, liever op het glas zitten dan op je mes. Lukt het je wel om het op het mes te krijgen dan krijg je het dáár haast weer niet vanaf.
Zucht.....wat een ellende, ik heb wel eens zo een weerbarstig potje toch maar bij de glasbak doos gezet.
(ik weiger stickeroplosser te kopen ;-)

Toen ik hier las dat je dat heel eenvoudig kon verwijderen met olijfolie, dacht ik echt dat het niet zou gaan werken!
Maar proberen kon natuurlijk altijd!
Ik deed een heel klein laagje olijfolie in een soepbord en legde het potje erin zodat de lijmstrook contact maakte met de olie. Ik heb het een uurtje laten staan.
En toen?
Verbazing!!!!
Eén streekje met 't schilmes en 't was schoon.

40 opmerkingen:

  1. Heee, en daar heb 'k ooit 'ns van die speciale sponsjes van dat alu-ribbelspul voor gekocht...,
    Niet meer dus :), bedankt
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een supere tip bedankt ga het straks meteen doen Gr. Marloeskreatief

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een oplossing! Ik tob zelf ook vaak met dit probleem. Dank je wel voor het doorgeven van de tip

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ga ik ook eens proberen, hoewel een beetje wasbenzine ook wonderen doet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. of bij gebrek aan olijfolie of wasbenzine..............lampenolie werkt ook perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weet je wat ook helpt... héét water of een haardroger...
    In de winkel waar ik vroeger werkte moesten we (uiteraard) prijsetiketten afhalen voor we het inpakten en toen deden wij dat met de haardroger... de lijm wordt warm en het gaat er heel gemakkelijk af, zelfs als het plakkertje op papier geplakt was...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dank voor de tip, ik gebruik daar ook altijd wasbenzine voor. Als het potje maar mooi genoeg is, wil ik er heel hard mijn best voor doen om het lijmvrij te krijgen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Kijk, helemaal super deze tip(s)!! Heb trouwens afgelopen weekend (eindelijk) een suikerbietenwijn opgezet van jouw recept, aangevuld met nog een paar lekkere andere ingrediënten! Ben heeeeeeel benieuwd.. Ook hiervoor bedankt!! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik sta nu ook suikerbieten te snijden voor de wijn ;-)

      Verwijderen
  9. Kijk, wij gebruiken altijd pindakaas. Werkt ook. Ooit eens in een huis komen wonen waar er óveral! stickers opgeplakt waren. De muren, de lichtknoppen, de deuren. En tja dán werkt stickerverwijderaar niet want die beschadigd alles. Pindakaas erop gesmeerd en de dag erna kon je alles er zo af schrapen. Want olijfolie blijft niet zitten maar drupt eraf;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ga ik ook eens proberen. De smeuïge variant.....daar zit natuurlijk ook olie in ;-)

      Verwijderen
    2. Ik ga dat eens proberen op mijn kunststof kozijn..harde lijmkleefresten van gaasdoek met dat ritsratsspul...tegen de muggen..

      Verwijderen
  10. Goeie Tip en uit al die reacties komen er nog meer ...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kijk.. dat zijn dan weer van die heerlijke weetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Geweldig, zit er ook altijd mee te hannessen, dank je wel!

    Groetjes

    Vera

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Afgelopen week liep dochter te klagen over stickers die ze niet van nieuwe mesjes afkreeg. Ik smeerde er pindakaas op. Had ik nog nooit geprobeerd maar ik blufte maar alvast en zei het het ermee af zou gaa. Ooit gehoord. Ze keek me aan of ik gek was. Een uur later veegde ik het er zo af. Waarom heb ik dat niet eerder bedacht voor mijn potjes??? :)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wauw dat is dus even een super tip! Dank je wel. Ik ben ook altijd een half uur per potje aan het prutsen om het etiket er af te krijgen... (maar nu dus niet meer haha)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat ben ik blij met deze tip! Heb al menig leuk/ handig potje naar de glasbak gebracht door dit euvel. Jippie, nu niet meer nodig dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Stickers verwijder je ook heel makkelijk met lampenolie.
    Het zal wel de vettigheid zijn die de lijmresten loslaat ,pindakaas ,olijfolie ,lampenolie ,ik denk dat er vast dan nog wel meer dingen op oliebasis hetzelfde effect heeft

    fijne dag
    groetjes Bep

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik gebruik aceton...IK had van de week een vergelijkbaar iets...Mijn schoonmoeder had een vaas op tafel en daar was water langs gelopen en nu zat er een kring van 30 cm doorsnee in haar houten tafelblad, schoonpa pissig natuurlijk. Dus ik zeg smeer er mayo op en t komt goed, ze keek ook of ik knettergek was maar heeft t toch gedaan, en toen de kring weg was was ze nog verbijsterd :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow, dat had ik niet gedacht, je moet maar durven om op zo'n kring ook nog mayo te smeren! Cool dat het dan ook werkt.

      Verwijderen
    2. ooooooooooooooo, fijn die mayo..........ga'k onthouden!
      een tip voor een dergelijke vlek in behandeld (gebeitst of gelakt hout) komt van mijn vader: een echte "ouderwetse" kurk boven een vlammetje houden totdat die goed warm is (kan een beetje zwart worden en met die warme kurk over de kring wrijven.

      Verwijderen
  18. Ik heb vroeger wel lampolie geprobeerd, maar dat lukte bij mij niet. Misschien heb ik niet genoeg geduld gehad. Nu doe ik het met terpentine. Pfoee, die lucht! Ik ga de olijfolie proberen en wat geduld betrachten. Bedankt voor al jullie tips.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Wauw dat is een goede tip! Ga direct de hardnekkige stickerpotjes proberen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Herkenbaar stukje tekst! Mooie tip die ik zeker ook ga gebruiken!

    Marianne
    van (Consuminderen met Marianne)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Thank goodness for translation, because the photos confused me. I'm so happy with this new information. I will be using that when I recycle wine bottles.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Thanks for linking to my blog, :) Have no idea what y'all are saying but hope ya have a BLESSED day!

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Het helpt ook bij stickers op deuren. Ik gebruik altijd lampolie, maar elke olie zal wel kunnen denk ik. De tip zag ik eens bij het tv programma hoe schoon is jouw huis?

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wij hebben onlangs de raamfolie van onze ramen gehaald. En je raadt het al, de folie eraf halen was geen punt, maar de lijm die achter bleef, vreselijk. We hebben van alles geprobeerd, maar niets leek te helpen. Tot we ergens lazen dat je de lijm in moest smeren met pindakaas en een nachtje in moesten laten trekken. Dat hebben we gedaan. En geloof het of niet, de volgende dag waren beide ramen binnen een kwartiertje schoon.

    Wie weet hebben jullie ook iets aan deze tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ik gebruik voor heel veel plakkerige problemen een sinaasappeloliespray, heb ik een keer bij een kookwinkel gekocht. Het ruikt heerlijk een krijgt de meeste plak weg als je wat geduld hebt. Manlief maakt er ook graag de supervette RVS afzuigerkap mee schoon (wat trouwens ook heel goed gaat met Naturecare babybillendoekjes:-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. vlekken in meubelstoffering of vloerkleden, gaan zowiezo meestal weg met billendoekjes ;-).

      Verwijderen
  26. Ik ben erachter gekomen dat nagellakremover ook wel eens helpt bij dit soort lastige potjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Ik gebruik wasbenzine. Met 1 fles doe ik al "eeuwen". Simpel en snel. Ik zie een beetje op tegen het geklieder met olie....

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Ik heb ondervonden dat lampenolie een geweldige stickerverwijderaar is... Ook lijmresten kun je ermee verwijderen!

    BeantwoordenVerwijderen
  29. he das een goed idee , maar mijn man doet de stikkers ook met lampen olie schoonmaken is ook een idee

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, en pindakaas heb ik ook al als goed werkend voorbij zien komen. Het gaat dus waarschijnlijk om het vet bestanddeel.

      Verwijderen
  30. Wat extra goed werkt voor hardnekkige lijm (van de plastic stickers), is olie met baking soda mengen. En dat er op smeren. De verhouding is 1:1. Dus 1 theelepel olie op 1 theelepel baking soda mengen. Dat er op smeren. Potje in een ander bakje zetten, want het kan er af druipen. Kwartier tot een half uur in later trekken. En je kunt het gemakkelijk verwijderen. De olie werkt als verdunner van de lijm en de baking soda als soort schuurmiddel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt logisch. Dank voor de tip Bietje, ga het straks gelijk eens proberen want er staat zo een flesje met vervelende lijm bij de vaat ;-).

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips