20-03-2013

instant vanille-pudding


Ik heb in onze grote keukenkast een pot zelfgemaakte kant en klare puddingpoeder staan, niet alleen omdat het makkelijk is in gebruik maar ook omdat, naarmate het langer staat, de vanillesmaak intenser wordt. Hoe langer dit poeder staat, hoe sterker de smaak, wat trouwens niet wil zeggen dat de pudding die je direct na het mengen maakt géén smaak heeft.

Om echte vanille poeder te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

-120 gram suiker (meer kan - minder mag)
-80 gram maizena
-60 gram (1 zakje) melkpoeder
-2 vanillestokjes

Haal het zaad uit de vanille en meng dit met de andere ingrediënten.
Steek dan de stokjes in het poedermengsel, ze geven nog heel lang een goede smaak af en kunnen ook weer in je eventuele volgende potje, samen met de nieuwe stokjes.

Om pudding te koken neem je ongeveer 60 gram puddingpoeder (mede afhankelijk van hoe dik je je pudding / vla wilt en hoeveel suiker je hebt gebruikt), op een halve liter melk. Met een gedeelte van de melk maak je van het poeder een papje. De resterende melk aan de kook brengen en dan het papje, goed roerend, toevoegen en nog zo'n 3 minuten zachtjes door laten koken.

De pudding kan zowel warm als koud gegeten worden (en zie je de kleine zwarte stipjes?)



Maar niet alleen voor de pudding is dit erg lekker, ik gebruik het ook wel eens als vulling voor kleine eigengebakken soesjes, ipv slagroom, of als een tussenlaagje in een vruchtentaart.

29 opmerkingen:

  1. Super! Klein vraagje, enig idee of er een alternatief voor het melkpoeder in kan? Lactose allergiën in huis hier...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik geen ervaring mee, maar misschien zou je ook alleen de maizena (en eventueel de suiker) kunnen gebruiken en daar de vanille aan toevoegen. Dan een "papje" maken met dit poeder en toevoegen aan sojamelk of dat wat je normaal gebruikt. Proberen?

      Verwijderen
    2. Ga ik proberen inderdaad! Zal het laten weten als het lukt.

      Verwijderen
    3. Ik maak hem ook zonder de melkpoeder. Let wel op dat de soyamelk die je gebruikt niet vol smaakstoffen zit. Die van A.lpro bijvoorbeeld heeft al een vanillesmaak wat de pudding heel anders doet smaken.

      Succes.

      Verwijderen
    4. ik heb soya-melkpoeder gevonden bij een online-Toko: http://www.onlinetoko.eu/?menu=search&search=melkpoeder

      Verwijderen
  2. Mmm! Dat ziet er heerlijk uit, en goed te doen ook. Alleen ik vraag me af: hoe kom je aan vanillestokjes? Kun je die gewoon bij de supermarkt krijgen, of niet?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de supermarkt bij de kruiden, bij Oosterse winkels kun je ze soms veel voordeliger krijgen.

      Verwijderen
  3. Toevallig gisteren custardvla gemaakt met vanille, het was de eerste keer dat ik een vanillestokje heb gebruik, heb meteen extra gemaakt zodat we er meerdere keren van kunnen eten. Mijn vraag is nu wel, waar je zakjes melkpoeder kunt kopen. Vanillestokjes, heb ik (in reactie op Maggie) gekocht bij de lidl in Duitsland.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik koop het bij de A.H. onder de naam ELK. Geel doosje bij de houdbare melk. In andere winkels heb ik het nog niet gevonden.

      Verwijderen
    2. oke bedankt, ik ga eens kijken, ben benieuwd. Zuinigaard dat ik ben, vind ik het ook nog eens jammer om een vanille-stokje maar 1 keer te gebruiken, dus dan zou dit mooit zijn, dan heb je er langer plezier van!

      Verwijderen
    3. In alle gewone supermarkten heb ik het gezien, maar niet bij Lidl en Aldi.

      Verwijderen
    4. Er zijn in onze omgeving veel supermarkten die de ELK-melkpoeder niet meer verkopen, maar als je er om vraagt, willen ze het vaak wel bestellen.Ik gebruik het ook regelmatig, dus ik heb een heel doosje, 8 stuks, in 1 keer besteld. Nu staat het gelukkig weer in de schappen van 2 supermarkten bij ons.
      Ik denk..., dat ik echtgenoot helemaal blij ga maken met zo'n puddinkje, dank je voor het recept!

      Verwijderen
  4. Wat een goed idee!. Ik zie gelijk al variatie mogelijkheden met in plaats van de vanillestokjes kaneelstokjes, gestampt anijszaad en steranijsjes, ....
    Ik heb iets dergelijks vaak in de kast staan voor chocolademelk waar alleen nog kokend water op hoeft: 1 volle eetlepel cacao, 1 volle of iets minder eetlepel suiker (soort naar keuze) en een theelepel maizena per zakje melkpoeder. 2-3 eetlepels per beker overgieten met kokend water en heftig roeren. De maizena kan weggelaten worden, maar voorkomt dat de cacao neerslaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. .......en die mogelijkheden zijn nog maar het topje van de ijsberg ;-)

      Verwijderen
  5. Hanneke jouw ideetjes zijn goud waard. Ik heb (in Belgie) bij Delhaize Regilait 0% magere melkpoeder gevonden om het cup-a-soupje te maken... lekker!(dit poeder houdt 4 weken na opening van het 250g doosje) Je kan dus raden wat ik nu ga uittesten :)
    liefs
    Rita

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk recept. Ik heb je gepind. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo leuk, dit recept. Doet me denken aan mij jeugd, toen zulke pudding heel gewoon was...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lijkt me heel lekker! Ik doe wel pogingen om vegan te worden dus ik ga zoeken naar een lactose vrij alternatief! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een lekker receptje! en bedankt voor de elk-poeer tip van albert heijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. hier ook nog iemand die altijd zelf haar pudding en vla's kookt..
    tot grote bewondering van de kleinkinderen.. die het alleen maar uit literpakken en monatoetjes van de supermarkt kennen..
    en ze zijn allemaal unaniem in hun mening.. warm en zelfgemaakt is het allerallerlekkerste !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ben erg blij met je recept. In Zweden, althans in het deel waar wij wonen, kennen ze nauwelijks toetjes, alleen yoghurt en fil. Yoghurt met allerlei chemische smaakjes die wij niet hoeven. Ik was dus al begonnen met bijv. griesmeelpuddinkjes, kun je ook wel een beetje mee variëren, maar dit is een welkome afwisseling en doet me inderdaad denken aan m'n jeugd. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. dank je wel klinkt heel lekker...........

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Suuuper! =D
    Ik heb het poeder gisteren bij elkaar gedaan, mét de vanillestokjes! Hoe lang laat ik die pot nu best staan om toch al redelijk wat vanillesmaak te proeven?
    Wil liefst wat wachten voor een vollere smaak, maar ben best wel benieuwd!
    Hier in België vond ik melkpoeder in de Carrefour van Nestlé. Het is wel een grote doos van 400g, niet in aparte zakjes verpakt.
    Groetjes!
    Herboristerijtje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Doordat er ook zaad door het poeder zitten heb je direct al een goede vanillesmaak. Je kan dus dezelfde dag al pudding koken.

      Verwijderen
  14. Er wordt in dit recept melkpoeder gebruikt .... Kan je het dan niet maken met toevoeging van water??

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips