04-04-2013

gevulde brandnetel-uien


De eerste brandneteltjes zijn zover gegroeid dat ik er hier en daar wat bij weg kan plukken voor het eten. 
Dat eerste groen zit boordevol goede stoffen en is helemaal vrij verkrijgbaar. En als je alleen het topje gebruikt groeit het vanzelf weer verder, dus wat let je?
(een klein maar niet onbelangrijk aandachtspuntje: pluk géén brandnetels vlak langs de weg of op een plek waar honden plassen)


Wij aten gevulde uien, een heel simpel gerecht dat haast overal wel bij past en waar je naar hartenlust mee kan variëren.
Ik snap alleen één ding niet. In recepten staat altijd dat je de uien 10 minuten moet voorkoken en dan uithollen. Heb je dat wel eens geprobeerd? Ik krijg dat echt niet voor elkaar hoor. Alle "rokken" glijden over elkaar heen en er blijft niets te vullen over.
Daarom hol ik de rauwe uien uit en die mogen dan even 10-15 minuten (afhankelijk van de grootte)  in wat water koken. Gaat echt veel handiger! 
Ik vul ze dan met wat ik voor handen heb. 
Je kunt b.v. wat spekjes uitbakken of een beetje gehakt rullen, of een plakje ham snipperen. Helemaal geen vlees kan ook heel goed. Een restje rijst kan ook even meebakken en wat van de uien, in hele kleine stukjes. Een beetje kruiden (kerrie), een flinke eetlepel roomkaas en natuurlijk veel, heel veel fijngesnipperde brandnetels.
Dan alles nog even bedekken met een heel klein beetje geraspte kaas en in een matig warme oven zetten tot de kaas gesmolten is.

Ondertussen de stukjes ui die over zijn van het uithollen bakken in een beetje boter. Dat binden met een beetje bloem en er met het kookwater van de uitgeholde uien een lekker soepje van maken.

Plakje geroosterd brood of wat gebakken aardappeltjes erbij en je kunt er wel weer even tegen!

6 opmerkingen:

 1. Hmmm, lijkt me erg lekker! Nu nog wachten tot alle sneeuw weg is en snel brandnetels plukken.

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat klinkt weer erg lekker, heb hier nog geen brandnetels ontwaart, maar uien volop aanwezig... Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik was op zoek naar recepten met brandnetels, hier beginnen ze ook al te groeien. Dit recept ga ik zeker proberen, dank je wel!

  Groetjes Ellen J.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh, dat klinkt weer lekker!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wacht hier nog op voldoende brandnetels om mijn 'torta pasqualina' met brandnetels te kunnenn bakken...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips