26-05-2013

luchtverfrisser gel


Zo eenvoudig om te maken......
Zo snel klaar......
Zo leuk om te geven...

Nodig:
-kleine potjes van ongeveer 200 ml
-2.5 blaadjes gelatine
-enkele druppels levensmiddelenkleurstof (hoeft niet natuurlijk)
-etherische olie
-1 eetlepel zout (zorgt ervoor dat je potje niet gaat schimmelen)


Week de gelatine een aantal minuten in koud water. Breng 200 ml kraanwater en een eetlepel zout aan de kook en los hier de gelatine in op. Laat dit mengsel afkoelen tot lauw.
Vul je potje met enkele druppels levensmiddelenkleurstof, een beetje passend bij de geur (dat is natuurlijk niet percé nodig maar..... een gele kleur bij lavendelgeur.....................?).
Doe er dan enkele druppels etherische olie bij, zo'n 10-20 druppels, afhankelijk van de etherische olie en de gewenste sterkte. Giet het afgekoelde gelatinewater erbij en sluit het potje. Goed schudden tot alle kleurstof is opgelost en dan een paar uur laten staan totdat de inhoud "vast" is geworden. Je potje is nu klaar voor gebruik.

Je kunt er voor kiezen om hem permanent open te laten staan, de geur blijft dan minstens twee weken duidelijk aanwezig, daarna zal het langzaam minder worden. Je kan er ook voor kiezen het potje alleen op bepaalde tijden te openen en de rest van de tijd de deksel er op te laten, de geur zal dan veel langer houdbaar zijn.

N.B.: Let altijd op als je met etherische oliën werkt, puur zijn ze zeer sterk en kunnen bij huidcontact lelijke irritatie veroorzaken. Mocht je toch "knoeien" ren dan niet direct naar de kraan om het af te wassen (water en olie mengt niet) maar zorg dat er een fles zonnebloem- of olijfolie klaar staat. Hiermee kun je direct de olie op de huid verdunnen en afvegen.
Bewaar je kostbare flesjes ook altijd buiten bereik van kinderen, ondanks de, bij sommige merken, moeilijk voor kinderen te openen dop.
Bij warm weer kan het potje weer vloeibaar worden.

Etherische oliën hebben niet alleen een lichamelijke werking maar óók een werking op de geest. In plaats van je alleen te laten leiden door de lekkere geur zou je ook met een specifiek doel voor ogen een luchtverfrisser kunnen maken.

Voor de slaapkamer:
*lavendel - ontspant, verdrijft slechte gedachten
*geranium - ontspant
*ylang-ylang - voor als je niet direct wilt gaan slapen *O*

Voor de woonkamer:
*bergamot - laat je de zonnige kant van het leven zien
*den - voor mensen die zich eenzaam voelen, geeft troost en kracht

Voor de studeerkamer:
*rozemarijn - maakt wakker en alert, stimuleert de wilskracht

Voor het toilet:
*citroen - geeft je een fris en vrij gevoel
* mandarijn - frisse, schone geur
* citroen, tea tree, tijm en kruidnagel samen in een mengsel als lucht desinfectans

Voor de meditatieruimte:
*elemi - brengt rust en harmonie
*wierook - verbinding van het geestelijke met het aardse

35 opmerkingen:

  1. zal ik eens zeggen dat ik een la vol oliën heb en er al jaren niks meer mee doe.... :( gewoon vergeten. ik pak het weer op :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzettend leuk idee.
    Ga ik binnenkort ook eens proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is wel heel erg leuk, veel informatie ook, dankjewel!

    Gr, Wietske

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jaaa leuk, ook leuk om zo.n geur potje cadeau te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit is LEUK!!!! Dank je wel!! Ik ga het zeker proberen!

    groetjes Marlies

    BeantwoordenVerwijderen
  6. dat is een superleuk idee! ga ik zeker eens proberen!
    waar haal jij je etherische olie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bestel mijn etherische olie bij de groothandel :-).
      Drogisterijen en natuurvoedingswinkels hebben het ook te koop. Goede merken zijn o.a. Volatile en Chi, wat niet wil zeggen dat er niet veel meer goede merken zijn, alleen die gebruik ik niet.

      Verwijderen
  7. Tip voor mensen die geen gelatine willen gebruiken: Neem gewoon een mooie poreuze kiezel, leg die op een veilige plek in bv het toilet, doe er een druppel geurolie op en alles ruikt lekker. Geur weg? Nieuwe druppel erop. Let op met het op kwetsbaar materiaal leggen daar de druppel er (bij mij) nog wel eens deels af wil rollen. Mooi schoteltje eronder? Neem wel een goede kwaliteit olie zodat je geen rare syntetische geur hebt. Je doet erg lang met zo'n klein flesje.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een leuk idee! De gelatine houdt me een beetje tegen... Misschien dan toch het alternatief van Ineke? Iets om over na te denken...

    http://inenomdekas.wordpress.com/2013/05/26/moestuin-maandag-3

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ga ik straks ook eens proberen, met echte lavendel uit de tuin ipv kleurstof. Zou het ook lukken in kleinere potjes voor kaarsjes? Misschien droogt het dan sneller uit... Ik probeer het alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een puur blogje weer en met zoveel verschillende toepassingen. Erg leuk!
    groetjes,
    Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je zou het al doen voor het leuke effect alleen. Ik zou er zelfs voor het uitzicht iets instoppen. Al weet ik nog niet wat:-)

    Kom gerust eens een kijkje nemen op mijn blog. Daar vind je ook regelmatig receptjes.

    Groetjes vanessa

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk idee weer van je, zo zet je me wel weer aan het 'werk' ;) Wat ik me bedenk; zou je hier een lontje in kunnen zetten en dan laten branden. Of zou de gelatine dan dun worden? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk niet dat het blijft branden Wilma, omdat het bijna voor 100 % uit water bestaat ;-). Ik vraag me nu trouwens wel af waar de echte gelkaarjes van gemaakt worden.

      Verwijderen
  13. Wat een leuke diy! Ik wist niet dat je dit zo makkelijk kon maken..

    BeantwoordenVerwijderen
  14. wat een leuke ideetjes weer ,ga zo wel die van de gel als van het steentje eens uitproberen. allebei leuke en niet te dure cadeautjes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dankjewel voor dit superleuke idee.....Ik ben het gister ook gaan maken alleen wordt bij mij de gelatine niet "stijf" en blijft het een waterig geheel. Wat doe ik fout ????
    Groet, Charlotte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hé, dat is vreemd. Even naar de aanwijzingen op het pakje gelatine kijken? Met 2 blaadjes op 200 ml moet het water echt gelei worden.

      Verwijderen
  16. Dag Hanneke,
    Dank je wel voor weer een fijn idee. Ik had nog leuke kleine glazen potjes met kurkdopje, dus toen ik gisteravond je idee las ben ik meteen aan de slag gegaan. Het was inderdaad zó klaar. Maar vanmorgen was de inhoud net zoals bij Charlotte ook waterig.
    Ik kan nu wel opnieuw beginnen maar dat vind ik zonde van 6x20 druppels etherische olie. Omdat ik geen ervaring heb met gelatine, is mijn vraag aan jou of ik nu gewoon extra gelatine erbij kan doen, of dat je misschien aan een andere oplossing denkt?
    Ik ben heel blij met je blog, maak regelmatig recepten na en diverse mensen om mij heen volgen je nu ook.
    Wens je een fijn week-end. Groetjes, Marjo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Marjo, ik heb daar eigenlijk geen verklaring voor :-(. Zelf heb ik het al een paar keer gemaakt en het wordt gewoon gelei. Niet keihard maar je kunt het potje omkeren zonder dat er iets uit loopt. Ik gebruik de "gewone" velletjes van dr. Oetker uit de supermarkt.
      Je kan er altijd gelatine bijdoen. Even weken en dan je potje met deksel erop (anders ben je je etherische olie kwijt, in een pan met water iets verwarmen en dan de extra gelatine erbij doen. Ik hoop dat je dan een beter resultaat krijgt. Het zal toch niet aan het water liggen?

      Verwijderen
  17. Ik ben gister ook aan de slag gegaan. Ik had nog etherische olie, mandarijn staan!
    Voedingskleurstof had ik niet, maar wel een verfkist, daar heb ik uit de tube oranje, wat uitgeknepen :) 20 druppies olie erbij en de galantine, zoals beschreven. Ook bij mij bleef hij dun na 5 uren! Ik heb toen weer een half blaadje geweekt en opgelost in heel weinig kokend water, dit in het potje erbij gegoten en in de koelkast gezet! Ik was hem helemaal vergeten..en vanmorgen..fwallha..dikke gel. Wat is het toch leuk om al die dingen uit te proberen.
    Enne, oh jah..tegenwoordig loop en fiets ik met de neus over de grond om plantjes en kruiden te vinden die je hier beschrijft :))

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien is in sommige gevallen 2 blaadjes dan inderdaad niet genoeg. Heb de hoeveelheid in de text ook even aangepast, het zou jammer zijn als het bij meer mensen te dun bleef.

      Verwijderen
    2. Ik heb je raad opgevolgt, en na enkele uren in de koelkast is de inhoud nu ook "vast".
      Ben er heel blij mee.
      Hartelijke groet, Marjo.

      Verwijderen
  18. Wat ik me afvroeg; je hebt twee soorten van die gelatine blaadjes. grote en kleine. Ik heb van die 'halve' blaadjes van dr oetker, 12 (20 gr.) blaadjes voor 1 liter vloeistof. Dus omgerekend had ik er 3 voor 250ml. nodig. Ik heb er dus nog een (half) blaadje bijgedaan. Dan zouden twee grote bladen toch genoeg moeten zijn. Snap je het nog? :( Misschien heeft de koelkast ook wonderen gedaan..bij mij in ieder geval wel. :)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik denk het ook ja.
    Zo heb ik gister de helft gemaakt, voor twee (lege) potjes van de dagcrème.Ik ben echt zo'n potjes bewaar freak :) Vandaag is mijn zwager jarig en heb ik die mooie potjes gevuld om als extraatje weg te geven aan mijn zus en petekind. FF een leuk randje erop geplakt en wfallah.
    Ik heb ik ook een leuke tip; ik heb zelf ook chocolade bonbons gemaakt en het leuke zelf made doosje haalde ik van internet www.party-gifts.nl :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, chocoladebonbons maken!! Ga zo eens naar je link kijken, dank je Wilma.

      Verwijderen
  20. Hé hallo, ik heb net een weekje rond de grote schoonmaak gewerkt en heb met de kinderen van de klas de luchtverfrisser gemaakt. Ze vonden het geweldig leuk om te doen. en heel mijn klas rook naar jasmijn :-) ze zijn nog maar 4 en 5 jaar en kwamen super fier naar hun mama met het potje. bedankt voor het idee en het recept. dat ga ik nog maken met de kinderen. ik plaatste in mijn blogberichtje van vandaag een link naar hier. Groeten Katrientje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je de luchtverfrisser ook hebt gemaakt! Jasmijn is een erg lekkere geur ;-). En dank je voor het doorlinken..........ik waardeer dat!!!

      Verwijderen
  21. Als de gelatine niet opstijft betekent dat je ze in kokend water hebt gemend. Gelatine verliest zijn kracht wanneer ze gekookt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Kan je ook agar-agar gebruiken ipv gelantine.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan zou je er maar heel kort plezier van hebben, agar-agar verliest na een paar uur/dagen zijn bindingskracht.

      Verwijderen
  23. als je dingen maakt die je niet op je huid smeert kan je ook gewoon geur olie gebruiken dit blijft langer goed als je door het mengsel fijne soda doet gaat het niet schimmelen

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips