09-09-2013

low budget cactusDe in Nederland beschermde (grote) kaardebol (Dipsacus), voelt zich al meer dan twintig jaar heel prettig bij ons in de tuin.
Veel planten moeten wij helaas verwijderen, ze staan, mede door hun omvang, gauw behoorlijk in de weg.


Al in de Middeleeuwen worden de bloemen van deze kaardebol gebruikt voor het ruw maken van gevilte wollen weefsels (dus niet voor het kaarden van wol, daar zijn de stekels niet sterk genoeg voor). Later zijn er voor dit doel zelfs speciale machines ontwikkeld die dit werk een stukje eenvoudiger maakten maar.......... wel nog steeds met de kaardebolbloem als "belangrijkste ingrediënt"!
Ik moet misschien maar eens afreizen naar Tilburg, in het Nederlands Textielmuseum aldaar zou nog een dergelijke machine staan. Lijkt me heel interessant om eens te bekijken!

De kaardebol staat tegenwoordig ook in de belangstelling als mogelijke hulpbron bij de ziekte van Lyme.
Iets dat ik toch maar op mijn to-do lijstje heb gezet voor volgend jaar, genoeg kaardebollen over in de tuin.

Behalve als welkome voedselbron in de wintermaanden  voor de distelvinken of putters,


is er met deze uitgebloeide bloem ook leuk te knutselen. Maar draag dan wel beschermende handschoenen want  oooh.....wat zijn ze scherp!!Om een "cactus" te maken hoef je alleen die groene sprieten eraf te knippen en de bol in een potje te zetten.
Klaar ;-).Ben je iets creatiever dan trek je je wandelschoenen aan en gaat op zoek naar de bloemen van de grote Klit (Arctium lappa), óók al zo'n prikker. Deze bloemen kun je, zonder enige hulpmiddelen, zo vastklitten aan de kaardebolbloem.
(Je weet natuurlijk allang dat het klittenband een uitvinding is van een aardige Zwitserse meneer die, omdat de klitbloemen zo ontzettend moeilijk te verwijderen waren uit de vacht van zijn hond, op het idee kwam om er dit sluitingssysteem van te maken.)Net echt hè?

En als je hem nu héél goed verzorgt................

9 opmerkingen:

 1. Prachtig....wat een idee!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee. Maar ik laat ze toch lekker staan in de tuin, de putters zijn er gek op. Een kleine opmerking ter informatie: Een distelvink is een andere naam voor de putter, het is dus een en hetzelfde vogeltje. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk ik heb ze ook ieder jaar in de tuin. Ik zet er altijd een aantal in een vaas binnen als soort droogbloem maar dit is ook een heel leuk idee. Mijn kinderen hebben er wel eens egeltjes van geknutseld met kraaltjes als oogjes. Distelvinken heb ik hier helaas nog nooit gezien (randstad). Groet Mimi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahaha enigggggggggggggggg.. heb helaas deze kaardebol niet in de tuin..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk idee!
  Bovendien nog weer iets geleerd: ik wist niet dat er geneeskrachtige stoffen in deze plant zitten. Ze zijn prachtig en zouden niet misstaan in mijn tuin.

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geen kaardebol in de tuin maar het idee vind ik super. Ga eens zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hier kan ik nou echt vrolijk van worden. Wat een leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips