23-02-2015

kokoscrème


Al een paar jaar gebruik ik regelmatig kokosolie (kokosvet is hetzelfde) voor mijn droge winterhuid.
En, hoewel ik het fijn vind dat het heel goed werkt, puur is en relatief goedkoop, heb ik er toch een beetje een haat-liefde verhouding mee.
Juist in de winter heb ik het nodig en juist in de winter is het koud in de douche en slaapkamer en het vet dus zó hard dat het een heel gevecht kan zijn om de juiste hoeveelheid uit je potje te krabben. Het aangename gevoel van die lekkere warme douche is dan gauw verdwenen hoor!

Nu had ik gelezen dat het opkloppen van deze olie met de mixer een hele verbetering zou kunnen zijn, en al kon ik me er niet echt iets bij voorstellen, gewoon proberen is toch nog altijd de beste test.
En wat ben ik blij met deze "ontdekking" want je krijgt daardoor echt een prachtige crème die veel soepeler blijft dan het oorspronkelijke product! En dat zonder iets anders toe te voegen, alleen maar door het te mixen.

De kokosolie, het liefst van biologische kwaliteit en extra virgin, moet voor het mixen wél op kamertemperatuur zijn maar beslist niet vloeibaar (het smeltpunt ligt zo rond de 25 graden, daarom is het in ons klimaat meestal gestold en dus een "vet", in warmere landen is het gesmolten en noemen ze het "olie").


Met de mixer klop je het geheel op de hoogste stand gedurende een zestal minuten.
Je krijgt dan een romige, zachte crème die in het potje nog iets steviger gaat worden. Ik zou willen dat je het hier even kon voelen, zó zacht.


Je kunt er naar behoefte enkele druppels etherische olie door doen. Of een scheutje amandelolie er bij door kloppen, je gaat dan een beetje richting een bodylotion. Of wat vanille erdoor.... zou ook best lekker kunnen zijn.......

Kokosolie voedt de huid en is echt heel prettig om te gebruiken, ook voor je droge, schrale handen.
Het bevat namelijk twee, voor onze huid, belangrijke vetzuren, laurine- en caprinezuur. Eenmaal op de huid veranderen deze stoffen in monocaprine en monolaurin en deze stoffen beschermen je huid (zelfs tegen veroudering heb ik gelezen!).
En je droge lippen kun je er ook mee insmeren, of je benen na het scheren.....
Kokosolie heeft anti-bacteriële eigenschappen, dus waarschijnlijk werkt het ook goed bij puistjes en acne al zou ik het wel eerst op een klein plekje uitproberen. Ook al verstopt kokosolie, in tegenstelling tot andere olieachtige producten, de poriën niet, ieder mens kan er toch anders op reageren.

En waar ik ook blij van word.......
De zieke koe waar ik hier over schreef, heeft inmiddels een prachtige zoon gekregen en alles is goed verlopen.
We noemen hem Otto, al is de man het daar nog niet helemaal mee eens ;-).


En wat dacht je van de kleuren van mijn easy peasy sjaal........

24 opmerkingen:

  1. Raad je aan om een hele pot in een keer op te kloppen of kleine hoeveelheden? Ik weet nml niet hoe lang het goed blijft als t eenmaal uit de pot is... Of blijft t eeuwig goed?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maak niet teveel in een keer. Of het eeuwig goed blijft weet ik niet maar wel héél lang!

      Verwijderen
  2. Herkenbaar probleem en ik ben blij met jouw oplossing :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat slim dat kloppen, ik ga zo gelijk mixen!
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ga ik ook proberen met de 1/3 pot die er nog staat, was toch van plan de diverse kleine potjes die her en der in huis staan bij te vullen.
    Ik vind wel dat de geur na een tijdje wat "oud" wordt, maar werking verandert niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goeie tip, bedankt! En Otto is een schatje!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een prachtige Otto! Houden jullie hem?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, hij mag 3/4 jaar bij z'n moeder drinken. meer kunnen we hem niet bieden. Het lot van een stiertje is bij de conceptie al bepaald....

      Verwijderen
  7. goede tip! ik maak er deo van, met een eetlepel maizena en een eetlepel bicarbonaat. (backing soda) volgende keer ga ik de kokosolie eerst kloppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik gebruik bodylotion met kokosolie zo heerlijk voor je huid.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb laatst zelf deo gemaakt met kokosolie, werkt geweldig (ook voor mijn 11-jarige dochter die behoorlijk last van zweetlucht kon hebben). Heerlijk, een deo zonder toevoegingen en voor mij de eerste 'alternatieve' die echt werkt. Of ik het op mijn gezicht kan verdragen, durf ik niet te zeggen, ik heb een heel gevoelige huid. Maar misschien wel een optie voor de kloofjes in mijn vingertopjes, ik ga 't proberen!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Práchtige sjaal wordt het!
    Ik doe ook heel veel met kokosolie, daarnaast heeft baking soda ook vele toepassingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bedankt voor de tip om het te kloppen! Ik ga het snel eens proberen.
    Ik liet het bijna lege bakje van het kokosvet wel in de keuken bij de kachel staan om wat zachter te blijven. Maar dit lijkt me echt ideaal!
    En Saskia en Marmarel dat van die deo ga ik ook proberen. Ik ruik ook nogal snel en geen deo die echt goed helpt. ( gebruik nu maar een mannendeo...pfff)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Oh! Wat fijn dat je dat hier hebt willen delen! Ik ben die tip zelf nog niet tegen gekomen, maar heb dus dezelfde haat/liefde verhouding. Ik heb óók het potje in mijn (koude) douche staan: ik smeer elke morgen en avond een beetje pure olie op mijn gezicht. Héérlijk! En daarna mijn handen niet schoon spoelen of droog vegen aan de handdoek, maar nét even door mijn haarpunten laten gaan. Niet te veel hoor!
    Maar ik ga er toch ook eens de mixer op zetten. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ziet er heerlijk zacht uit, ik had de tip ook wel eens gelezen, maar nog niet gezien wat het resultaat is!
    Alleen snap ik één ding niet. Ik gebruik de oil-cleansing methode voor mijn gezicht. Daar raden ze olijfolie en kokosolie juist af omdat die de poriën verstoppen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat had ik ook, Toen zei iemand, gebruik een hamman crub handschoen. 2 keer in de week scrubben, afspoelen en daarna wassen met Aleppo zeep en terug afspoelen. Daarna in smeren met kokosolie.Voor mij werkt dit zolang ik het niet vergeet. kwestie van dode huidcellen te verwijderen.

      Verwijderen
  14. Net enkele potjes gemaakt en het is inderdaad GEWELDIG.
    Ik kijk elke week even op je blog en heb er al veel van geleerd. Dank je wel.
    Otto is een schatje, ben blij dat het nog goed gekomen is met z'n moeder!
    Lieve groet, Marjo.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik had zo een potje tandpasta in de badkamer staan... nu ja pasta was het dus niet het wat keihard!
    Ik heb het potje op z'n kop op een schaaltje gezet en op de verwarming. Toen alles eruit gelopen was heb ik met de handgarde even een paar keer geklopt en toen was het idd een créme.
    Nu staat het potje weer in de badkamer en hopelijk kan ik morgen met de créme de tandjes poetsen =D

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel informatief en handig, deze blog over het kokosvet. En het past dus ook nog eens heel goed bij de huid. Ik ga dat uitproberen.
    Ik ben wel benieuwd naar de toepassing als deodorant...
    Fijn, dat het goed afliep met de koe, ze heeft een prachtig stierkalfje gekregen.
    En de kleuren van de sjaal zijn heel mooi.
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Goed idee zeg. Ik gebruik pure amandelolie, ook heel prettig, maar dit klinkt ook aangenaam.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Goh, daar had ik nog niet aan gedacht om de mixer erop tezetten.... Dat ga ik dan eens doen als mijn huidig potje leeg is.... Dank je wel voor het idee!!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Mooie kleurtjes je sjaal!! Die kokosolie ga ik eens uitproberen. Ik gebruik het nu alleen maar voor het eten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  20. En toch heb ik problemen met kokos produkten: hele oerwouden worden gekapt om plaats te maken voor kokosplantages, . De habitat van veel tropische , met uitsterven bedreigde diersoorten verdwijnt. Het vervoer van het andere eind van de wereld naar hier is een lange, kostbare, milieuvervuilende weg. Waarom niet gewoon gebruiken wat er hier , om de hoek geteeld en beschikbaar is?

    groet,Arjanne

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips