11-05-2015

paardenbloem likeur en test je kennis

 

Een eenvoudige manier om ook nog van de paardenbloem te kunnen genieten als ze al lang niet meer bloeit is het maken van een likeur. 

Je plukt daarvoor de bloeiende bloemen, haalt de gele lintbloemen los met zo weinig mogelijk groen en stopt ze in een potje mét de schil van een biosinaasappel met zo weinig mogelijk wit.
Daar gaat dan jenever, wodka of brandewijn over tot de bloemblaadjes helemaal onderstaan.
Elke dag even schudden en na 2-3 dagen kun je de bloemblaadjes er alweer uit halen.
Naar smaak zoeten met wat honing en je hebt een prachtige, paardenbloemgele, likeur, die na een aantal weken nog een stuk donkerder kan worden.

Het is wel verstandig om de paardenbloemen, nadat je ze hebt geplukt, even te laten liggen zodat al die kleine insecten die zich in de bloem hebben verstop, het "zinkende schip" kunnen verlaten.
Het is namelijk niet smakelijk om ze, heel duidelijk, op de bodem van je potje te zien liggen.


En voor de lol......een kennistestje. 
(Her)ken jij deze planten?
De antwoorden staan onder aan dit berichtje.

1.


2.


3.


4.


5.


6.

1. Meidoorn
2. Blauw druifje
3. Vogelmelk
4. Smeerwortel
5. Daslook
6. Vrouwenmantel

8 opmerkingen:

  1. Leuk die likeur! Ik herkende de planten, behalve de Vogelmelk, die wist ik niet.
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vogelmelk is ook een plantje dat je niet overal ziet. Hier komt ze echt overal op, haast een plaag.
      (Nu maar hopen dat Mellie Uyldert geen gelijk had met haar idee dat het "kruid" dat je nodig hebt vanzelf in je tuin komt. Van vogelmelk wordt namelijk een Bach Remedie gemaakt om te helpen in tijden van slecht nieuws, ongeluk, trauma en verdriet.....)

      Verwijderen
  2. Inmaakbrandewijn vind ik persoonlijk lekkerder. Ik vind jenever en wodka zo scherp. Leuk zo'n plantentest, vrouwenmantel is zo mooi, vooral als er regendruppels op zijn, dan lijken het wel parels.
    Groetjes, Loes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, ik gebruik ook vaan inmaakbrandewijn. Een lichte borrel is ook nog te doen, de "rest' is voor het manvolk.

      Verwijderen
  3. Ik had twee keer 'daslook', ik wist niet dat vogelmelk er zo op lijkt. Leuk! Gisteren heb ik gewandeld in 'De Doort' bij Echt, en daar bloeide volop daslook en de meidoorn ook al, het rook heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral meidoorn ruikt zo heerlijk. Wij moeten nog even wachten op de bloemen, hier in het noorden loopt alles toch echt een paar weken achter. Kan me trouwens voorstellen dat je 2x daslook dacht, de bloemen lijken wel (een heel klein) beetje op elkaar.

      Verwijderen
  4. En bedankt hé? Slechts één raadplaatje goed... Dat is dus zeker nog een groot aandachtspunt! ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik het weer zal doen doe komen er misschien wel foto's van tomaten en lupinen tussen :P.

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips