04-01-2016

boerenkool "taart"

 

Men zegt dat boerenkool één van de meest gezonde groenten van onze planeet is, boordevol voedingsstoffen die allemaal bijdragen aan een goede gezondheid.

Een goede gezondheid..... dat is ook wat ik alle lezers toewens voor 2016!  En misschien kan deze taart daar dan een klein beetje bij helpen :-).

Het oorspronkelijke recept komt uit het boekje Taart uit eigen tuin, geschreven door Peter Bauwens.
Het is zo'n recept om eens lekker mee te experimenteren, in plaats van boerenkool is het b.v. ook lekker met zevenblad, eventueel gecombineerd met wat ander eetbaar groen. 

Je begint met het maken van het deeg voor de bodem en de "deksel" door 300 gram (volkoren)meel te mengen met 150 gram boter, een ei en een beetje zout.


Laat dit een half uurtje rusten, verdeel het daarna in twee stukken en rol beiden uit tot een dunne lap, groot genoeg om je beboterde springvorm mee te bedekken.


Voor de vulling gebruik je een aardappel, een flinke bos boerenkool, een ui, wat knoflook en wat (oude) kaas. Hak en snij alles fijn. De hoeveelheden zijn niet zo belangrijk, volg gewoon lekker je eigen smaak.
Voeg ook wat zout en peper toe of experimenteer met andere smaakmakers. (Ik gebruikte deze keer in plaats van zout en peper een flinke theelepel shichimi togarashi iets wat zeker voor herhaling vatbaar is.)


Roer door de vulling een beetje olijfolie, vul dan de springvorm met de helft van het deeg, doe het boerenkoolmengsel erin en dek af met de andere helft van het deeg.
Prik hier en daar met een vork wat gaatjes in de "deksel", bestrijk het met wat melk of eigeel en zet de taart ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.


Deze taart is zowel warm als koud te eten en smaakt bijzonder goed.


Behalve een goede gezondheid wens ik iedereen óók een heel inspirerend jaar toe met veel mooie natuurmomenten!
Wij hebben de eerste geluksmomentjes al gehad...........



12 opmerkingen:

  1. Oeh, ik hou helemaal niet van boerenkool! Maar mijn vriend wel, dus ik sta altijd open voor nieuwe bereidingswijzen. Dus dank.

    Moet alles rauw de vulling in?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed begin van het jaar! Ik probeer het vanavond, mijn vraag was net dezelfde...rauw? Ja dus....nog zo makkelijk!!!
    Een "schoon" gelukkig jaar gewenst! Van Ruth Beretta

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het wordt vast een schoon jaar Ruth, alles is hier nu in ieder geval al maagdelijk wit ;-).

      Verwijderen
  3. Jij ook een gezond en gelukkig nieuwjaar !!!
    mmm het ziet er weer lekker uit ..
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is ook lekker Nieneke, maar voor jou misschien niet haalbaar in Griekenland?

      Verwijderen
  4. Jij ook een gelukkig en gezond 2016!!! En bedankt voor je recept. Ik ga hem zeker binnenkort proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat weer een heerlijk recept zo aan het begin van het nieuwe jaar. Dank je wel.

    Ik wens jou veel liefde, geluk en gezondheid toe in 2016.

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Betsy, jij ook de beste wensen en veel freubelplezier!

      Verwijderen
  6. Boerenkool en andere bladkool heb ik inderdaad meer dan genoeg in de tuin staan, maar met zwartmoeskervel zie ik me dat ook nog wel eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou best eens heel goed kunnen smaken Anne. Ken de smaak niet maar wat ik net bij je heb gelezen klinkt niet verkeerd!

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips