Het recept voor deze vlierbloesem-champagne heb ik al vele jaren in huis maar ik vond het, als wijnmaakster, zo vreemd dat ik niet dacht dat er iets drinkbaars uit zou kunnen komen.
Want weet je.....ik ben gewend om gist, gistvoedingszouten en soms tannine toe te voegen, om alles regelmatig te moeten overhevelen en de vloeistof goed onder het waterslot te houden.
Dit recept was echt véél te simpel, dus bleef het rustig liggen ergens onderop de stapel "nog te maken".
Pas vorig jaar heb ik voor het eerst een beetje (vooral niet teveel hè) gemaakt.
Nou, de verrassing was groot bij het open maken van de eerste fles, dat kan ik je wel vertellen! De champagne spoot eruit en dat wat we hebben kunnen redden smaakte geweldig lekker! Wat jammer dat ik vele, vele jaren van champagne-genot aan me voorbij heb laten gaan :-(.
Maar.......ik ben nu bezig met een inhaalslag!
Eén fles heb ik, om de houdbaarheid te testen, laten staan en die hebben we pas vorige week bij ons nieuwe (en helemaal van "oud" pallet hout gemaakte) tuinhuisje opgedronken.
Want weet je.....ik ben gewend om gist, gistvoedingszouten en soms tannine toe te voegen, om alles regelmatig te moeten overhevelen en de vloeistof goed onder het waterslot te houden.
Dit recept was echt véél te simpel, dus bleef het rustig liggen ergens onderop de stapel "nog te maken".
Pas vorig jaar heb ik voor het eerst een beetje (vooral niet teveel hè) gemaakt.
Nou, de verrassing was groot bij het open maken van de eerste fles, dat kan ik je wel vertellen! De champagne spoot eruit en dat wat we hebben kunnen redden smaakte geweldig lekker! Wat jammer dat ik vele, vele jaren van champagne-genot aan me voorbij heb laten gaan :-(.
Maar.......ik ben nu bezig met een inhaalslag!
Eén fles heb ik, om de houdbaarheid te testen, laten staan en die hebben we pas vorige week bij ons nieuwe (en helemaal van "oud" pallet hout gemaakte) tuinhuisje opgedronken.
Eén jaar oud en nog prima op smaak!
Het recept voor deze champagne:
Nodig
-6 bloemschermen van de vlier die lekker ruiken
-3 liter water
-1 citroen
-1 1/2 eetlepel wijnazijn
-500 gram suiker
Werkwijze:
Breng 400 ml van het water aan de kook en los er al roerend 500 gram suiker in op. Laat het afkoelen. Was en pers de citroen, voeg het sap en de schil (met zo weinig mogelijk wit) aan het suikerwater toe en ook de bloemschermen (zonder teveel dikke stelen), de wijnazijn en de rest van het water.
Roer alles goed door en dek het af. Laat het vervolgens vier dagen trekken, zeef dan de vloeistof en bottel de champagne in flessen met een schroefdop of beugel.
Na twee weken is de drank mousserend en na drie weken kun je hem drinken.
Het is dus best lang houdbaar. Zolang je geen rare dingen in de fles ziet kun je het drinken. Dat kleine beetje "spul" wat op de bodem van de fles ligt is trouwens normaal.
Wel zou ik de fles buiten openen...........
Geniet ervan!
Nog veel vlierbloesem over?
Probeer dan ook eens:
Gaan we proberen.
BeantwoordenVerwijderenFijn, dat je weer iets gepost hebt =)
En wat n geweldig mooi tuinhuis!!
Hartelijke groet, Marjo.
:-)
VerwijderenLeuk recept! Maar die vlierbloesemwijn lijkt me ook wel wat. Hoe kom ik aan gistvoedingszout.?
BeantwoordenVerwijderenIk haal het bij een winkel voor wijnmakersspulletjes in Jubbega, maar je kunt het ook online kopen. B.v.
Verwijderenhttps://www.brouwland.com/nl
dank je wel
Verwijderenwat leuk en wat je dus allemaal ermee kan doen, ( leuk dat je weer terug bent van even weg )
BeantwoordenVerwijderenFijn dat je er weer bent! Heb vandaag vlierbloesemgelei en siroop gemaakt. Las je bericht en nu heb ik 4 weckpotten met champagne in de vensterbank staan :-) Staat nog mooi ook! Heb trouwens champagneazijn gebruikt, hoop dat het daar ook mee lukt.... Wil eigenlijk die "delights" ook nog maken... Je zet me wel aan het werk hoor ;-)
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je het ook probeert Madelief, ik hoop dat je net zo verrast zult zijn als dat wij waren. En dat ik je aan het werk zet......dat is een beetje de achterliggende gedachte van dit blog hè ;-).
VerwijderenEen variatie hierop maak ik dit jaar ook voor het eerst. Na dagen heb ik het gezeefd en nu staat het te fermenteren. Ik ben benieuwd hoe het wordt! Na het zeven heb ik het 'tussenproduct' geproefd en die smaakte al heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je weer gepost hebt!
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt me erg lekker, en een recept om te onthouden.
Hartelijke groet, Zem.
Zou ik best eens willen proeven, maar ik kan niet tegen suiker.... Kun je het ook ergens anders mee maken? (een suikervervanger?)
BeantwoordenVerwijderenZonder suiker krijg je geen bubbels helaas. Je kan ook vlierschermen laten trekken in water met wat citroen. Als je het goed sterk maakt (dus veel schermen) kan je dit water mengen met "spuitwater", je komt dan een beetje in de buurt van de smaak van de champagne. Klusje voor volgend jaar?
VerwijderenWat een leuke en inspirerende blog hebt u, ik ga u volgen!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk leerzaam blog,dank je
BeantwoordenVerwijderenIk ontdekte vandaag je blog. Leuk wat je allemaal schrijft. Als oud-wijnmaker vind ik het vreemd dat je azijn toevoegt aan het mengsel. Je probeert altijd "azijnsteek" te vermijden. Hoe zit dit dan?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes,
Martien
Ik heb eigenlijk geen flauw idee. Azijnsteek is een besmetting met een bacterie, misschien heeft het niets met azijn te maken? Ik weet alleen dat het werkt en erg lekker is ;-)
VerwijderenHoi, kom je binnenkort weer eens met een nieuwe blog post? Ik mis je een beetje....
BeantwoordenVerwijderen't Is al lang geleden hè? Ik weet niet of er nog nieuwe stukjes bij gaan komen. Heb er wel zin in maar erg druk met een nieuwe studie en familieleden die ik de nodige aandacht wil geven. We zullen zien, de tijd zal het leren zeggen ze dan.......
VerwijderenWe gaan het zien.... Veel succes met de studie!En met alles wat er verder op je pad komt. Warme groet, Marie
BeantwoordenVerwijderenLeuk je blog! Ik kom je per toeval tegen, had je nog niet eerder ontdekt :)! Succes met je studie :)! Wij houden niet zo van champagne, maar wie weet maak ik straks wel vlierbessensap ;), dat kan ook nog :)...
BeantwoordenVerwijderenDank je! En ja, vlierbessensap kan ook en is erg lekker. En snoepjes ervan maken en....
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenMet veel enthousiasme begon ik aan dit leuke recept. Maar nu de champagne een paar weken op de fles staat, zie ik tot mijn schrik een zwarte waas bovenop de champagne liggen! Schimmel...? Kun je mij vertellen waar dat mogelijk door komt? Ik had me zo verheugd op mijn eerste brouwsel, maar denk niet dat dit drinkbaar is.
Verder wil ik je complimenteren met je blog, ik ben heel blij dat ik 'em ontdekt heb!
Lieve groet, Celia.
Dat is jammer Celia. Dat wil soms maar zo. Het heeft niets te maken met niet schoon werken, het ligt waarschijnlijk aan de vlierbloesem of de temperatuur. Heb het zelf ook eens gehad, het blijft een "chemisch" proces wat je niet helemaal kunt sturen. Dit jaar is, vanwege de warmte? de champagne al gaan schimmelen voordat ik het in de fles ging. Nou ja, volgend jaar, nieuwe kansen denk ik dan maar (en zonde van de tijd en de suiker, dat ook).
VerwijderenBedankt voor je reactie. En inderdaad, volgend jaar gaan we er weer voor! Er staan nog genoeg leuke ideeën op je blog om dit jaar te doen. 😉
BeantwoordenVerwijderenVoor de 2e keer dit recept gemaakt maar nu minder zoet. 10ltr gemaakt=3x het recept en 2x de hoeveelheid suiker. Erg goed gelukt....volgend jaar het zelfde maar dan met 1x suiker...kijken hoe dat gaat. ��
BeantwoordenVerwijderenjammer dat je niet meer blogt zo inspirerend was het altijd wie weet komt er nog weer een later Groetjes Albèrtje
BeantwoordenVerwijderenDank je Albèrtje, soms kriebelt het behoorlijk om weer wat te posten maar de tijd ontbreekt momenteel vaak. Wie weet, als ik mijn studie heb afgerond.....
VerwijderenDe mijne staat nu te trekken, maar ik vroeg me af of ik zoiets ook zou kunnen met rozenblaadjes uit de tuin?
BeantwoordenVerwijderenDat is een interessante gedachte! Met gember kan het ook wel dus wie weet. Een klein flesje proberen kan natuurlijk altijd.
VerwijderenHelaas zijn al mijn flessen met mijn vlierbloesemdrank gesprongen ��. Gelukkig stonden ze in een bakje die alle drank opving. Zo zonde ��
VerwijderenDoe het in plastic flessen die wat uit kunnen zetten en die je af en toe even ontlucht. Of in flessen met een kurk erin, die ploppen er dan vanzelf uit. Zo doen wij het nu tenminste want het glas sprong bij ons ook vaak.
VerwijderenAls je de vlierbloesemsap in de flessen hebt gedaan moeten deze dan in de koelkast staan ?
BeantwoordenVerwijderenNee, dat is niet nodig. In een donkere kast is voldoende.
VerwijderenDit is fantastisch! :)
BeantwoordenVerwijderenLeuk blog heb je! Ga vooral zo door :-)
BeantwoordenVerwijderenTof, dat wil ik nu al zolang doen...pinnen en klaarhouden voor de zomer ;) Plezant om door deze blog te struinen!
BeantwoordenVerwijderenGulle Aarde, post je geen artikelen meer of is dit een niet "oud" blog? Heb je misschien een ander blog? Ik vind jouw blog juist zo leuk. Yasr
BeantwoordenVerwijderenGulle aarde, ik heb vandaag de vlierbloesem champagne gebotteld. En nu 3 weken geduld hebben. Vorig jaar heb ik hem geproefd bij een vriendin. Heerlijk! Zal posten hoe hij smaakt ;-)
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Laat maar weten. Ik moet nog beginnen, ze bloeien nog maar net.
VerwijderenOok bij mij tot 2 x toe gaan schimmelen. Is 3 dagen buiten de koelkast niet te lang? Kan het ook in de koelkast trekken?
BeantwoordenVerwijderenGist heeft warmte nodig om zijn werk te beginnen dus de koelkast is niet zo'n goed idee. Komt waarschijnlijk van het weer, het ene jaar gaat alles prima en dan zomaar een jaar ellende.
BeantwoordenVerwijderenAl een paar jaar met succes dit recept gemaakt, maar nu smaakt het niet, er zit een vreemde lucht en de nasmaak is niet lekker.. misschien toch schimmel opgezeten, dat ik niet gezien heb? Jammer en ik had nog wel extra veel gemaakt..
BeantwoordenVerwijderenDit jaar ook maar eens maken. Ben benieuwd!
BeantwoordenVerwijderenWij hebben dit jaar dit ook weer gemaakt, iedere avond laten we de flessen van druk, anders springen ze kapot vd druk. Ze staan in de kelder, koel. Hoelang moeten we ze van druk laten? Springen bij jouw de flessen niet?
BeantwoordenVerwijderenNee, gelukkig eigenlijk nooit. Ik bottel vaak in bierflesjes met een beugel, die zijn wat sterker misschien. Als je te veel koolzuur laat ontsnappen heb je geen bubbels in je champagne......
VerwijderenWat een leuk recept. Die van mij staat nu (op de valreep) te trekken. Wel vroeg ik me af of het niet erg veel suiker is. Snap dat het nodig is voor de bubbels, maar Wordt de champagne niet erg zoet? Hoor het graag,want twijfel nu of ik hem toch wat moet aanlengen.
BeantwoordenVerwijderenHij is niet superzoet maar absoluut niet "droog". Halfzoet dus als ik het vergelijk met wijn.
VerwijderenHoi Gulle Aarde, ik vraag me af of je het mengsel luchtdicht moet afsluiten wanneer je alles laat trekken? Of liever met een schone neteldoek zodat er nog zuurstof aan kan?
BeantwoordenVerwijderenHoi Camelot. n de eerste fase, als de vlierbloesem erin zit, dek ik alleen af met een losse deksel. Met een neteldoek zou ook kunnen. Na het zeven gaat de boel wel "op slot" om de bubbels erin te houden. Al moet ik wel zeggen dat ik tegenwoordig nog wel af en toe even wat gas laat ontsnappen omdat er anders misschien zoveel druk komt dat bij het openen tijdens het gezellig samenzijn, de hele fles leegloopt ;-).
BeantwoordenVerwijderenHi Gulle Aarde, ik kijk nog regelmatig even op je blog voor recepten en weetjes!
BeantwoordenVerwijderenDaar is het ook voor bedoeld ;-), dank voor je reactie!
VerwijderenHeel erg leuk deze website. Hopelijk laat je hem nog lang op het internet staan, al zou je er niets meer aan toevoegen.
BeantwoordenVerwijderenDit is de 2e maal dat ik na 3 dagen een waas over de bovenkant krijg. Wat is dat een hoe te voorkomen? Ik heb al eerder vlierchampagne gemaakt maar dit is de 2e keer dat het mislukt. Ik denk dat het schimmel is.
BeantwoordenVerwijderenDat kan inderdaad wel eens gebeuren, vooral als het warm weer is heb ik het idee. De volgende poging kun je het 2 dagen laten trekken. Als er een soort wolk niet óp maar erín zit kan het ook stuifmeel zijn......
VerwijderenIk heb vlierbloesem siroop. Kan ik daar alsnog de champagne mee maken?
BeantwoordenVerwijderenNee, helaas, dan krijg je geen "bubbels".
Verwijderen