21-07-2011

tomaten wecken


Het wecken van tomaten is een ideale manier om het gehele jaar door te kunnen genieten van de opbrengst van je tuin (of gekochte aanbieding).
Zorg voor minsten een kilo tomaten om een weckfes van 1 liter te vullen.


Snij de tomaten in vieren en zet ze op met een klein bodempje water, dit om aanbranden te voorkomen.


Als de stukjes zacht zijn door een roerzeef wrijven of met de staafmixer fijn maken. Ik vind een zeef prettiger omdat alle velletjes erin achter blijven.


De glazen vullen tot 2 cm onder de rand en met een ring en weckklem afsluiten. In een pan op een doek of rooster zetten. Zoveel water bijvullen dat ze net niet onderstaan. Langzaam verwarmen tot ongeveer 90 graden Celsius en deze temperatuur 30 minuten handhaven. De glazen na het kookproces uit het water nemen en aflaten koelen. Pas de volgende dag de klemmen verwijderen.


Tijdens de verhitting ontstaat een overdruk waarbij warme lucht en stoom uit het inmaakglas worden gedrukt. Door het afkoelen nà het kookproces ontstaat er in het glas een onderdruk, de deksel zit, na het verwijderen van de klemmen, muurvast op het glas. Dit is ook je controle of het wecken goed is gelukt. Als de deksel los is direct na het wecken kan dit komen door een beschadigde glasrand of een weckring die niet goed (meer) past. Als de deksel los gaat na enkele dagen of weken komt dit doordat niet alle bacteriën zij gedood in het voedsel in het glas. Deze bacteriën gaan gassen produceren  waardoor er zoveel druk van binnenuit komt dat het deksel los op het glas gaat liggen. Dit is dus een waarschuwingssignaal: NIET ETEN.
Als alles goed gaat (wat meestal het geval is) dan kan je de weckfles jaren en jaren bewaren. Ik heb weckglazen gezien van minstens 50 jaar oud en de inhoud zag er nog fris en fruitig uit (alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik niet stond te springen om het op te eten).

11 opmerkingen:

 1. Goedemorgen Hanneke ,ik ben heel erg geintereseerd in het wecken en vind dit een hele leerzame post voor mij als leek ,maar heb jij ook een speciale weckketel of gebruik je daar gewoon een grote pan voor ?

  groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb in een museum weckpotten gezien met inhoud die al meer dan 100 jaar oud was. Volgens het bijschrift kon de inhoud nog steeds gegeten worden. Maar ik zou ook niet staan te springen eerlijk gezegd.
  Ziet er mooi uit zo'n rijtje weckpotten tegen de blauwe hemel!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Mariska: ik gebruik gewoon een grote pan met een thermometer voor producten die rond de 90 graden geweckt moeten worden. Bij andere weckprocessen die moeten koken doe ik het op mijn gevoel. Soms heb ik maar 1 fles en dat gaat dan in de soeppan, je moet er dan alleen om denken dat je het heel langzaam verhit omdat anders je tijd ingaat als alleen het (beetje) omringende water de juiste temperatuur heeft en de inhoud van het glas nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik gebruik behalve de traditionele weckflessenmijn twist off glazen potten ook wel voor de weck.

  en voor de niet vega-mensen: vlees is heel goed te wecken in een snelkookpan:))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag mijn eerste weckpotten gekocht nu nog ringen en klemmen .Die twist off glazen potten zijn dat jam potjes ? Ben nu die bieten aan het koken voor de vriezer en de tuinbonen .Kunnen bietjes ook geweckt worden ?

  groetjes Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Mariska: ja, bietjes kunnen goed worden geweckt. Als je het volledige recept wil stuur me dan even een email, tuinbonen kun je trouwens ook wecken. Alles wat de firma Hak kan kun je zelf ook doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I confess this is a new manner of preserving food for me! I do can food, but either use a water bath canner or a water pressure canner, using jars with lids and screw on rings. This is most interesting and I will have to explore it further! Thank you for sharing!! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo, mijn tante weckt tomaten door ze eerst 30 minuten gaar te koken. Vervolgens haalt ze even de staafmixer erdoorheen en dan direct goed heet de pot in, deksel erop en ondersteboven neer zetten. Ze gaat dus niet na afloop nog een half uur de pot in water koken. Ik dacht ik deel het even.. ze doet het al jaren met succes op deze manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vaker gehoord dat dat zo kan. Het zuur in de tomaten is schijnbaar een heel vervelend milieu voor bacteriën. Geweckte tomaten kun je trouwens wel veel langer bewaren, desnoods vele jaren.
   Wel goed dat je het even laat weten, wellicht heeft iemand iets aan deze tip!

   Verwijderen
 9. bedankt, ik zocht een houdbaarheidstijd voor gewekte tomatenpuree omdat ik er nog heb staan van 2015. Die kan ik nu dus met een gerust hart gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips