19-10-2011

longbalsem


Eén van de eerste zalfjes die ik heb leren maken bij de groene zon is de longbalsem, en ik heb hem al heel vaak gemaakt, voor ons eigen gezin en om weg te geven. Het is een heerlijke balsem als je verkouden bent.
Er zitten etherische oliën in dus voor hele jonge kinderen is het minder geschikt, en ook zwangere vrouwen kunnen, zeker in de eerste drie, vier maanden van hun zwangerschap, beter andere middelen gebruiken. Smeer het op de plek waar je longen zitten, zowel op de borst als op je rug. De etherische olie zal diep indringen en haar werk doen en door de heerlijke geur die je inademd krijg je weer lucht. De basis van deze zalf is ghee, een soort geklaarde boter, die moet dus eerst gemaakt worden. (Klaren is het verwijderen van eiwitten en zouten uit de boter.)


Smelt hiervoor een pakje, liefst ongezouten, roomboter op een heel zacht vuurtje in een pannetje met een dikke bodem. Het gaat een beetje pruttelen. Schep het schuim eraf, dit zijn de eiwitten. Als het geen 'geluid' meer maakt, na ongeveer 30 minuten, is het klaar. Dit klinkt misschien raar maar als je het maakt zul je begrijpen wat ik bedoel. Op de bodem van de pan bevindt zich nu ook wat bruin verkleurd eiwit. De boter is goudgeel van kleur. Nu kun je het door een doekje in een pot zeven. Denk erom, het is erg heet!!! Je hebt nu Indische geklaarde boter of Ghee, waar je ook nog prima mee kunt bakken en braden. Het is zelfs een stuk gezonder dan gewone boter. Het kan zeer hoog verhit worden zonder te verbranden. Bovendien versterkt het de smaak van kruiden en specerijen. Je moet het buiten de koelkast bewaren, condensatie kan de, zeer lange, houdbaarheid verkorten.


Na afkoeling, het duurt een paar uur voor de boter weer vast is, doe je in een schaaltje:
  • 50 gram geklaarde boter
  • 5 gram bijenwas
Laat de bijenwas au bain-Marie smelten in de Ghee.
Na afkoeling kunnen er de druppels etherische olie bij. Let wel op dat het niet meer heet is maar nog wel vloeibaar. Het smeltpunt van de bijenwas is ongeveer 70 graden en dit is veel te heet voor de etherische oliën die dan direct zullen vervliegen.


  • 5 druppels eucalyptus
  • 4 druppels rozemarijn
  • 3 druppels pepermunt
  • 2 druppels kaneel
  • 1 druppels kruidnagel
Goed roeren en in de schone potjes gieten. In de koelkast bewaren.
Nog even een tipje, ook geleerd bij de groene zon:
Vaak worden de etiketten van vette zalfjes heel snel groezelig en onleesbaar. Als je ze na het schrijven met wasco kleurt heb je je eigen vetvrije etiketten.


12 opmerkingen:

  1. Wat geweldig, nooit geweten dat je dit zelf kunt maken. Ik heb totaal geen kennis nog van dit soort dingen, maar nooit te oud om te leren.
    Ik wens je een heel fijne dag,
    Groetjes,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben onder de indruk! Wat knap om zoiets zelf te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat owrdt hier erg vaak gebruikt, ik ga het ook proberen zelf te maken. Heb alleen niet alle benodigde olien maar daar ga ik wat van aanschaffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi!
    voor zoveel ik nog weet van aromatherapie is eucalyptus af te raden bij zwangere vrouwen...
    beter is dan balsemspar te gebruiken...
    (weet ik nog van mijn eigen zwangerschap)
    over de anderen kan ik niks zeggen, want dat weet ik niet.
    moet ik zeker nog eens opzoeken...

    bedankt voor alweer een leuk recept!
    en de groene zon ga ik zeker eens opzoeken
    merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat is het toch heerlijk om steeds even bij je om het hoekje te komen kijken ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Knap hoor, om dit zelf te maken!

    Het etiket vind ik trouwens ook niet slecht!!
    Ziet er bovendien ook nog erg verzorgd uit!!

    Groetjes Thea ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Tina: Je hebt helemaal gelijk. Ook rozemarijn, kaneel en pepermunt b.v. moeten met mate of helemaal niet gebruikt worden in de eerste drie maanden van de zwangerschap, al zijn sommige bronnen daar wat minder uitgesproken in. Heel veel kruiden kun je beter ook niet gebruiken. Voor de volledigheid heb ik het er in de text even bijgezet, dus bedankt voor je reaktie.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. altijd leuk om deze dingen zelf te maken, ik maar al een hele tijd mijn dag en nacht creme en deze winter ook mijn eigen lippenbalsem.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuke blog is dit, heb al veel ideetjes opgedaan.
    Maar toch nog even een opmerking/vraag:
    Is 88 druppels etherische olie niet erg veel voor 50 gram balsem?
    Rozemarijn is een krachtige/ actieve olie, ik zou deze zelf niet savonds gaan gebruiken, omdat je nooit weer in slaap komt. En juist met een longbalsem is het prettig om voor het slapen even te smeren.
    Ook moeten mensen die gevoelig zijn voor epilepsie deze olie niet gebruiken omdat het een aanval op zou kunnen wekken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt inderdaad veel, maar deze hoeveelheid is voor ongeveer 3 potjes. En voor gebruik is een beetje zalf (ter grootte van een halve pinknagel) voldoende. Per "smeerbeurt" krijg je dan maar heel weinig etherische olie. Deze hoeveelheid e.o. kun je natuurlijk niet gebruiken op 50 ml massageolie.

      Verwijderen
  10. Super leuk recept!! Smeer je deze zalf op je borst of tussen je schouderbladen? Onder je neus misschien🤗

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
01 09 10 11 12
Blogging tips